Rămâi conectat

Actualitate

Înșelăciuni prin metoda trading scam, în perioada sărbătorilor. Poliția Română, avertisment pentru cetățenii dornici de „câștiguri rapide și fără riscuri”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Înșelăciuni prin metoda trading scam, în perioada sărbătorilor. Poliția Română, avertisment pentru cetățenii dornici de „câștiguri rapide și fără riscuri”

Poliția Română prin Direcția de Investigații Criminale desfășoară activități de informare cu privire la noile tendințe și moduri de operare, precum și acordarea de sfaturi și îndrumări, care să conducă la conștientizarea și diminuarea riscurilor la care sunt expuse persoanele, victime ale infracțiunilor informatice.

Citește și: Deținuții din România, trimiși să muncească la autostrăzi și drumuri expres: Demers în  sprijinul creşterii incluziunii sociale

În perioada sărbătorilor de iarnă, infractorii devin tot mai activi, exploatând vulnerabilitatea cetățenilor dornici de câștiguri rapide și fără riscuri.

Schemele de înșelăciune devin tot mai sofisticate și includ promisiuni de investiții sigure și profitabile în acțiuni ale unor companii renumite, ori în criptomonede sau prin intermediul cupoanelor oferite în perioada anilor privatizării (1990-2000).

Mai mult, victimele acestor tipuri de infracțiuni pot fi transformate fără să știe în cărăuși de bani, contribuind în mod indirect la spălarea banilor sau pierderea urmei banilor proveniți din activități ilegale ori infracțiuni.

După o presupusă primă investiție, victima poate fi inclusă într-o schemă mai amplă prin care autorii intră în posesia produsului infracțional (sumele de bani), chiar cu ajutorul victimelor:

Aceste tipuri de infracțiuni funcționează astfel:

Atragerea victimelor prin false oportunități de investiții

Autorii utilizează canale precum reclame pe internet și social media, care promovează platforme de investiții promițând randamente mari și rapide, apeluri telefonice nesolicitate prin care autorii se prezintă drept brokeri sau consultanți financiari și care oferă „sfaturi exclusiviste”, precum și mesaje sau e-mailuri personalizate care conțin linkuri către site-uri false și care imită platforme legitime investiționale sau de tranzacționare la bursa de valori ori pe alte piețe financiare.

Victimei i se transmite faptul că poate investi sume mici în companii sigure sau în criptomonede și îi sunt garantate randamente mari.

De cele mai multe ori, pentru a câștiga încrederea, infractorii furnizează documente sau grafice false care arată profituri inexistente.

Manipularea victimelor și crearea unui sentiment de urgență

După ce victima își exprimă interesul, autorii aplică diverse tehnici de manipulare precum presiuni psihologice („Aceasta este o ofertă limitată. Dacă nu investești acum, vei rata șansa vieții tale.”), demonstrații false de succes („Clienții noștri au obținut deja profituri uriașe!”) și aparent profesionalism (sunt utilizați termeni financiari și platforme online care par autentice pentru a părea de încredere).

Infractorii conving persoanele vătămate să instaleze pe dispozitivele lor fixe sau mobile aplicații de control la distanță.

Prin intermediul acestor aplicații, infractorii ghidează victimele să creeze conturi pe diverse platforme.

Ulterior, fondurile victimei, fie ele în monedă FIAT (de exemplu: lei, euro, dolari) sau criptomonede, sunt transferate fără acordul victimei în conturile altor persoane (cărăuși de bani).

În cele din urmă, cărăușii de bani transferă, prin intermediul unui ATM de criptomonede, sumele de bani în criptomonede într-un portofel electronic al autorilor.

Autorii folosesc fără drept datele de autentificare obținute prin accesul la terminalele controlate de la distanță.

Transformarea victimelor în „cărăuși de bani”
A. Infractorii pretind victimei că virează profituri generate din investiții. De fapt, sumele de bani provin din conturile altor victime ale unor fraude similare.

B. Victimei i se solicită să retragă sumele primite și să le transfere mai departe prin ATM-uri de criptomonede către o adresă electronică controlată de autori.

C. Victimei i se oferă posibilitatea de a păstra o parte din suma totală ca „recompensă” pentru colaborare.

D. Sumele de bani sunt transferate în Blockchain într-un portofel electronic controlat de către autori, iar prejudiciul devine foarte greu de recuperat.

Această practică face ca victima să devină, fără să știe, complice la infracțiunile săvârșite de autor, riscând consecințe juridice, inclusiv de natură penală.

Un astfel de mod de operare este foarte ușor de recunoscut, fapt pentru care aducem la cunoștința cetățenilor modalitățile prin care aceștia pot realiza că este vorba de o înșelăciune:

1. Atenție la ofertele de câștiguri rapide!

Orice promisiune de randamente mari și fără riscuri este un semnal de alarmă.

Investițiile reale implică riscuri, iar câștigurile rapide sunt rareori reale, în cele mai multe cazuri acestea întâmplându-se din noroc, nu din cunoștințele financiare ale vreunui presupus consultant financiar.

Orice promisiune care pare prea avantajoasă să fie adevărată trebuie să fie privită cu scepticism.

2. Atenție la lipsa documentației oficiale!

Autorii evită să furnizeze documente autentice sau contracte clare și transmit victimelor documente falsificate cu privire la persoana lor ori a societății pe care o reprezintă, ori utilizează date de identitate ale altor victime.

3. Atenție la transferuri neobișnuite!

Dacă sunt primiți bani în cont fără o justificare clară, este posibil să fiți implicat într-o schemă a cărăușilor de bani.

4. Atenție la cererile de retragere și transfer!

Dacă vi se cere să retrageți bani și să-i transferați prin alte metode decât cele clasice, cum ar fi ATM-uri de Bitcoin, refuzați și anunțați autoritățile.

Măsuri de prevenție pentru cetățeni

1. Verificați orice ofertă de investiție, cercetați compania sau platforma respectivă, dacă este autorizată de către instituțiile abilitate sau alte autorități financiare din străinătate!

Nu vă bazați pe recenzii sau site-uri necunoscute, întrucât autorii pot crea site-uri false sau recenzii neadevărate!

2. Nu oferiți date personale și nu furnizați detalii financiare și parole prin telefon sau e-mail!

3. Folosiți mijloace sigure pentru tranzacții, asigurați-vă că utilizați platforme securizate și activați autentificarea în doi pași pentru conturile online!

4. Dacă primiți bani din surse necunoscute, contactați imediat banca și poliția! Nu retrageți sumele și nu le transferați mai departe!

5. Educați-vă financiar! Înainte de a investi, informați-vă despre riscurile asociate! Consultați specialiști independenți sau instituții de încredere!

Sărbătorile au reprezentat întotdeauna o perioadă favorabilă pentru infractori, care profită de buna-credință a oamenilor, pentru a comite diverse fapte de natură penală.

De aceea, este necesar să fim conștienți și să ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe cei dragi, adoptând măsuri de precauție și informându-ne în mod constant.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cui spunem la „La mulți ani!” de Sfântul Ștefan 2024. Nume care se sărbătoresc în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Ştefan 2024. Cui spunem sau urăm „La mulți ani!” în această zi În a treia zi a Crăciunului, în data de 27 decembrie, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. Citește și: mesaje de Sfântul Ștefan Tradiţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea