Rămâi conectat

Actualitate

Înregistrarea on-line a unei firme la ONRC, în 4 paşi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

     De săptămâna trecută, persoanele care vor să îşi înfiinţeze o firmă au la dispoziţie un portal on-line, creat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Vă prezentăm principalii paşi pentru a înfiinţa şi autoriza o societate comercială numai prin internet. Pentru înregistrarea firmei în Registrul Comerţului prin intermediul portalului pus la dispoziţie de ONRC, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice trebuie să îşi creeze un cont de utilizator. După crearea acestui cont, trebuie accesată secţiunea de servicii oferite pe portal: Servicii RC – Online – Formulare online RC – Cerere de înregistrare persoane juridice.
lPasul 1: Completarea cererii de înregistrare. După ce v-aţi autentificat pe portal cu user-ul şi parolă se selectează Oficiul Registrului Comerţului către care se trimite cererea, subtipul cererii (înregistrare fiscală şi/sau autorizarea funcţionării) şi forma de organizare a societăţii pentru care se face cererea de înregistrare. Pe pagină vor fi afişate datele solicitantului, preluate din contul utilizatorului, care pot fi ulterior completate. De asemenea, dacă este cazul, pot fi trecute şi datele solicitantului, precum şi cele ale împuternicitului acestuia. Toate câmpurile marcate cu <<l>> trebuie completate sau, eventual, corectate. Apoi, se completează denumirea rezervată, dacă firma nu este înscrisă în Registrul Comerţului sau denumirea firmei, numărul de înregistrare în Registrul Comerţului şi codul unic de înregistrare, dacă firma este înscrisă în Registrul Comerţului. Trebuie completate toate câmpurile referitoare la datele firmei. Dacă firma este înmatriculată în Registrul Comerţului, completaţi mai întâi codul unic de înregistrare (CUI) şi apăsaţi tasta “tab” pentru a se completa şi denumirea firmei şi numărul de înregistrare în Registrul Comerţului. De asemenea, vor fi trecute şi adresa sediului social al firmei şi datele de contact, precum adresa şi numărul de telefon.
lPasul nr. 2: Înmatricularea firmei. l Persoane fizice: Pentru înmatricularea firmei, persoanele fizice trebuie să completeze unul din cele trei modele de declaraţie puse la dispoziţie pe portal, după care vor fi introduse informaţiile obligatorii pentru persoana/persoanele pentru care se solicită cazier (CNP şi nume). Bifaţi căsuţa aferentă pentru judecarea cererii în lipsă, iar la punctul V bifaţi “înmatriculare”. Selectaţi activitatea principală şi, dacă este cazul, selectaţi activitatea/activităţile secundare apăsând butonul “Adaugă activitate”. Bifaţi, dacă este cazul, “înfiinţare”, la VI. Pentru puncte de lucru, introduceţi adresa pentru fiecare punct de lucru şi apăsaţi butonul „Adaugă adresa” pentru fiecare punct de lucru. l Persoane juridice: În cazul în care optează pentru înmatricularea unei firme prin intermediul portalului, persoanele juridice trebuie să selecteze actul conform căruia se face înregistrarea în Registrul Comerţului. Se poate alege din nomenclatorul pus la dispoziţie sau se poate completa câmpul, dacă actul nu există în listă. Se apasă butonul “Adaugă” pentru fiecare act adăugat. Ulterior, se va selecta modelul de declaraţie (1, 2 sau 3) şi se vor bifa căsuţele aferente pentru publicarea în Monitorul Oficial şi completarea actului care se publică în Monitorul Oficial şi judecarea cererii în lipsă. De asemenea, se vor introduce informaţiile obligatorii pentru persoana/persoanele pentru care se solicită cazier (CNP şi nume). Trebuie bifată şi căsuţa de verificare a calităţii asociatului unic, dacă e cazul, dar şi căsuţa de verificare a unicităţii sediului. În acelaşi timp, dacă e cazul, trebuie bifate datele privind participarea străină la capital.
lPasul 3: Completarea anexelor şi a declaraţiilor. După accesarea link-urilor către anexe trebuie completate datele privind vectorul fiscal conform notei din subsolul paginii, după care se apasă butonul de „Generare PDF” pentru anexa respectivă. Fişierul trebuie deschis şi salvat. Apoi, se apasă butonul „Semnare fişier PDF generat”. Utilizatorul trebuie să deţină un certificat digital calificat de semnătură electronică. Descărcarea pe calculatorul personal a fişierului generat în format “pdf” este obligatorie, fişierul descărcat se semnează electronic (pe bază de semnătură digitală). În ceea ce priveşte declaraţiile, se selectează Oficiul Registrului Comerţului şi instituţiile către care se trimite declaraţia. Apoi, se completează datele privind subsemnatul sau, după caz, şi împuternicitul şi firma. Se completează denumirea rezervată (dacă firma nu este înscrisă în Registrul Comerţului) sau denumirea firmei, numărul de înregistrare în Registrul Comerţului şi codul unic de înregistrare (dacă firma este înscrisă în Registrul Comerţului). Dacă firma este înmatriculată în Registrul Comerţului trebuie completat codul unic de înregistrare (CUI) şi apăsaţi tasta “tab” pentru a se completa şi denumirea firmei şi numărul de înregistrare în Registrul Comerţului. După ce se completează toate câmpurile, se generează fişierul PDF apăsând butonul aferent şi se deschide, pentru a se utiliza din nou, semnătura electronică. Totodată, se vor completa şi ataşa şi alte fişiere care conţin documentele depuse în susţinerea cererii. Utilizatorul va completa şi secţiunea de informaţii despre persoană şi domiciliul ales pentru comunicări din partea ONRC. Înregistrarea se finalizează utilizându-se, din nou, semnătura electronică.
lPasul 4: Plata taxelor de înregistrare. Taxele pentru înregistrarea online a firmei pot fi plătite şi prin intermediul portalului. Fiecare formular online are un pas în completarea sa, în care se solicită plata. Dacă utilizatorul optează pentru achitarea taxelor în acest fel, apasă butonul “Plata online” şi va fi redirecţionat spre pagina operatorului de carduri bancare, unde va completa datele solicitate de procesator. Formularele online sunt gândite să permită atât plata online, cât şi modalităţile de plată folosind ordin de plată şi chitanţă. În secţiunea de portal “Cererile mele”, utilizatorul are posibilitatea de a ataşa dovada plăţii pentru cazul în care nu a plătit online taxele. Apoi, datele sunt preluate şi procesate, cererea urmându-şi cursul ca şi în cazul celor depuse la ghişeu. Cererea va fi procesată în 3 zile lucrătoare. În ceea ce priveşte eliberarea documentelor care atestă înmatricularea firmelor, în funcţie de optiunea utilizatorului, acesta poate să le ridice de la ghişeu sau să le primească prin poştă. Reamintim că din data de 6 februarie, ONRC a pus la dispoziţia celor care vor să îşi înfiinţeze o firmă, precum şi a celor care au deja una, un portal online unde, pe baza unui cont de utilizator, pot fi accesate mai multe servicii, printre care şi înregistrarea preliminară în Registrul Comerţului a unei firme sau verificarea informaţiilor despre o societate. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea