Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Incredibil! Bursă de merit pentru media 3.20 la admiterea la liceu în Alba: La colegiile prestigioase, clase întregi vor beneficia de burse de merit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bursă de merit pentru media 3.20 la admiterea la liceu în Alba: La colegiile prestigioase, clase întregi vor beneficia de burse de merit

Bursă de merit pentru media 3.20 la admiterea la liceu! Cornel Sandu, șeful IȘJ Alba: Peste 50% dintre elevii din județul Alba ar trebui să primească burse școlare. La colegiile prestigioase, chiar clase întregi vor beneficia de burse de merit.

Citește și: Evaluare Națională: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Peste 50% dintre elevii din clasele V-XII vor primi burse. Eu cred că sistemul este foarte generos. Sunt clase compacte care primesc burse, în totalitate. Sunt clase care primesc burse cu nota 3.00”, a declarat șeful IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu, în ședința din 27 septembrie, a Colegiului Prefectural, prezidată de subprefectul Andrei Vincze.

Inspectorul școlar general a exemplificat pentru ziarul „Unirea” cu clasele de matematică-informatică, intensiv engleză și de științe ale naturii de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, unde toți elevii admiși în vară vor beneficia de burse. La polul opus, la Liceul Tehnologic Ocna Mureș, de exemplu, unde cea mai mare medie de admitere a fost cuprinsă între 5.00 și 6.00, vor primi burse atât absolvenții de gimnaziu admiși cu medii peste 3.00 la evaluarea națională, ultima medie fiind 3,20, cât și cei care nici măcar nu au susținut evaluarea națională.

Potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar nr. 198/2023, coroborate cu Ordinul nr. 6.238/08.09.2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, există următoarele tipuri de burse: a) bursă de excelență olimpică I: între 750 – 3.000 de lei; b) bursă de excelență olimpică II – 700 de lei; c) bursă de merit – 450 de lei; d) bursă socială – 300 de lei; e) bursă tehnologică – 300 de lei.

Citește și: BACALAUREAT: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a: 2022, 2021

Conform ordinului, bursa de excelenţă olimpică I se acordă elevilor care obțin premiile I, II, III și mențiune la: olimpiadele școlare internaționale; campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursa de excelenţă olimpică II se acordă elevilor care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Cele două categorii de burse de excelență se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50. De burse de merit beneficiază și elevii din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale; premianții (I, II sau III) la olimpiadele şcolare județene, concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educaţiei și medaliații cu aur de la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

Pentru elevii de-a V-a, bursele de merit se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului școlar). Iar bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional.

Dar bursele de merit se acordă și pentru premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor școlare, respectiv elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale. Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv pentru elevii cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Șeful IȘJ Alba a precizat că un elev ar putea beneficia concomitent de mai multe tipuri de bursă: bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și chiar și o a patra bursă, din partea agenților economici, în cazul elevilor de la învățământul profesional dual.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea