Rămâi conectat

Ştirea zilei

Începe testarea în masă în România: Primele 200.000 de kituri COVID-19 din Coreea ajung în țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începe testarea în masă, iar astăzi sunt așteptate să ajungă în țară primele 200.000 de kituri COVID-19 din Coreea. În total, România va da 30 de milioane de euro, ”sub prețul pieței”.

Pentru achiziția totalului de 2 milioane de teste, guvernele Coreei și Chinei au fost căutate direct de Guvernul de la București, iar Unifarm a făcut tranzacția care, practic, dă startul testării de masă în România.

Aproximativ 2 millioane de teste individuale înseamnă cele 20.000 de kituri care intră azi în țară, într-o primă tranșă din contractul semnat cu Coreea de Sud. Fiecare kit poate fi folosit pentru 100 de teste, ceea ce înseamnă un total de 2 milioane de teste.

Într-o primă etapă va fi testat personalul medical.

Ministrul Sănătății a anunțat că vor fi În momentul de faţă, România dispune de 19 centre în care se fac testări.

Un avion DHL, plecat din Seul, care va face o escală tehnică, va ateriza mâine dimineață pe Otopeni. În el e încărcată prima tranșă de 200.000 de teste moleculare pentru coronavirus.

Directorul a confirmat și prețul, între 7 și 8 euro pe test, direct către producătorul din Coreea, plus tot pe atât, către China, pentru extracția necesară testelor. În total, primele teste vor costa 15 euro pe persoana analizată, ”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma. ”Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel.

S-au implicat guvernul și serviciile secrete

Implicarea a fost a guvernului României, direct cu guvernele de la Seul și Beijing. Și a mai existat o componentă, neconfirmată oficial. ”Serviciile secrete românești s-au activat și și-au folosit relațiile din Asia ca să coboare prețul și să urgenteze livrarea”, a spus o sursă din Ministerul Sănătății, care cunoaște tranzacția.

Întrebarea care se naște e cum va reuși România să proceseze un număr atât de mare de teste, în condițiile în care a Guvernul recunoscut târziu că a plecat de la 700 de teste pe zi, pentru a ajunge azi la 1.200 pe zi, una dintre cele mai mici rate dintre țările afectate. Până acum, România a făcut puțin peste 12.000 de teste. Unifarm va aduce și 40 de aparate PCR, care pot crește foarte mult capacitatea de testare și, în plus, s-a cumpărat tehnologie și de către spitale și Consiliile Județene, s-au adăugat rețelele private.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea