Incendiul de la Cernobîl. ANM anunță direcția, în perioada următoare, a norului de fum

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

La aproape 34 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, atenția a fost din nou puternic ațintită asupra regiunii ucrainiene, după ce un puternic incendiu a izbucnit în urmă cu 12 zile în pădurea de lângă centrala nucleară.

Acesta ar fi putut avea consecințe dezastruoase, dacă flăcările se extindeau până în apropierea centralei dezafectate. Din fericire, după multe zile de lupte cu flăcările, pompierii au reușit să stingă incendiul, anunță oficialii ucrainieni.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o estimare privind deplasarea norului de fum provocat de respectivul incendiu de pe teritoriul vecinilor noștri.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Astfel, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul ANM privind deplasarea norului de fum, în perioada 15 – 17 aprilie 2020, se estimează că direcția dominantă a vântului va fi dinspre vest – nord-vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va oferi informații noi.

Șeful sistemului de urgență ucrainean, Mikola Cecetkin, i-a raportat președintelui Volodimir Zelenski că ploaia i-a ajutat pe pompieri să stingă focul, dar a admis că vor mai trebui câteva zile ca să fie stinsă și iarba fumegândă. Cecetkin a spus că s-a evitat ca incendiul să cuprindă depozitele de deșeuri radioactive și alte instalații de la Cernobîl.

Incendiul a avut loc în zona de excludere de la Cernobîl, de aproximativ 2.600 de kilometri. Aceasta a fost stabilită în aprilie 1986 după dezastrul care a făcut subiect serialului HBO de acum un an.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei