Încă un pas spre realizarea unui pod nou peste râul Mureș, la Teleac: Achiziție a serviciilor de proiectare și asistență tehnică
Încă un pas spre realizarea unui pod nou peste râul Mureș, la Teleac: Achiziție a serviciilor de proiectare și asistență tehnică
Consiliul Județean Alba a contractat serviciile de proiectare și asistență tehnică aferente proiectului care prevede construirea unui pod nou peste râul Mureș, la Teleac, pe Drumul Județean 107. Serviciile amintite vor fi realizate de o firmă din Alba Iulia.
Vechiul pod a fost construit în anul 1968, fiind în mare măsură degradat.
Noul pod va avea lungimea totală de 148,95m, fiind realizat pe 4 deschideri cu grinzi prefabricate cu lungimea de 35,00m, schema statică de grinzi simplu rezemate.
Sunt prevăzute 6 grinzi prefabricate din beton precomprimat cu armătură aderentă pe fiecare deschidere, cu înălțimea de 1,80m şi lungimea de 35,00m, dispuse la 2,00m distanță interax, pe aparate de reazem din neopren armat.
Grinzile prefabricate vor fi solidarizate la partea superioară cu o placa din beton armat clasa C35/45, turnată pe predale prefabricate din beton armat clasa C40/50, iar transversal, prin antretoaze de reazem din beton armat clasa C35/45, realizate monolit, postcomprimate.
Placa de suprabetonare se va executa cu pantă transversală de 2,0%, profil acoperiş, având o grosime variabilă 14÷22cm. Pe pile se va proceda la continuizarea plăcii de suprabetonare, în vederea reducerii numărului de rosturi de dilatație.
Toate suprafețele de beton vor fi protejate cu vopsea specială cu rol anticoroziv.
Alcătuirea secțiunii transversale va asigura o lățime a părții carosabile de 7,80m, pentru două fire de circulație, corespunzătoare unui drum județean de clasă tehnică IV şi două trotuare pietonale de 1,50m lățime totală.
Calea pe pod va fi alcatuită din:
– hidroizolație performantă tip membrană;
– 3 cm strat protecție hidroizolație din beton asfaltic BA8;
– 4 cm beton asfaltic BAP16;
– 4 cm strat de uzură din mixtură asfaltică MAS16
La marginea părții carosabile, se vor monta borduri din granit cu dimensiunile 20x25cm. Umplutura trotuarului şi grinda de parapet se vor realiza din beton clasa C30/37, în care pot fi prevăzute țevi PVC de 110mm pentru trasee de cable, conducte. Se vor executa cordoane de etanşare longitudinale.
Peste betonul de umplutură de la trotuare, se va aşterne un strat de beton asfaltic BA8 cu grosimea de 3cm, executat cu pante de 1% înspre borduri.
La marginea exterioară a trotuarelor, sunt prevăzute elemente prefabricate din beton armat clasa C40/50 cu aspect estetic modern şi rol de picurător, dar şi de cofraj la momentul turnării plăcii de suprabetonare.
Intre partea carosabilă şi trotuarele pietonale, se vor monta parapeți de siguranță tip foarte greu H4b metalici zincați, iar la marginea exterioară a trotuarelor se vor monta parapeți pietonali metalici zincați.
Se vor prevedea guri de scurgere prevăzute cu tuburi prelungitoare din PVC şi tubulatură longitudinală, cu descărcarea în apele Râului Mureş ulterior preepurării cu ajutorul a 4 separatoare de hidrocarburi amplasate la capetele podului, adicent aripilor.
Pe culei se vor monta dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație de tip etanş cu suflul maxim de 100mm.
Podul va fi iluminat, în acest sens prevăzându-se stâlpi metalici cu lampe LED.
Conducta de alimentare cu apă existentă va fi înlocuită cu una nouă din polietilenă preizolată, cu d=300mm.
La nivelul taluzurilor, se vor executa aripi din beton armat clasa C30/37, cu înălțimea elevației de 6,00m, fundate indirect pe câte 3 piloți forați din beton armat clasa C25/30 cu diametrul de 1080mm şi lungimea de 11,00m.
La nivelul căii, racordarea cu rampele se va realiza prin plăci de racordare din beton armat clasa C30/37 rezemate pe zidul de gardă şi pe grinzi de rezemare din beton armat. Grinzile de rezemare vor fi turnate pe un prism de piatră spartă bine compactată.
Se va asigura o racordare corespunzătoare, facilă între trotuarelele de pe zona zidurilor întoarse şi acostamentele rampelor de acces.
Sunt prevăzute scări de acces cu mână curentă şi casiuri. La baza casiurilor se va execeuta un pereu de piatră brută.
Se va asigura racordarea la capetele podului a părţii carosabile şi a platformei rampelor de acces la noile caracteristici geometrice şi cote proiectate ale podului (lăţime, linie roşie), rezultând o lungime totală amenajată de 167,50m, din care 148,95m podul.
Se va asigura racordarea la capetele podului a părţii carosabile şi a platformei rampelor de acces la noile caracteristici geometrice şi cote proiectate ale podului (lăţime, linie roşie), rezultând o lungime totală amenajată de 167,50m, din care 148,95m podul.
În profil transversal, rampele vor avea următoarea alcătuire:
– Platforma drumului: 8,00m
– Partea carosabilă: 6,00m
– Benzi de circulaţie: 2
– Acostamente: 2 x 1,00m, din care benzi de încadrare 2 x 0,25m
– Panta transversală pe partea carosabilă: 2,5%
– Panta transversală pe acostamente: 4%
Rampele vor avea o structură rutieră cu următoarea alcătuire (zona cu structură existentă):
– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16rul 50/70;
– 6 cm strat de bază din BAD22,4leg 50/70;
– min. 12 cm strat de piatră spartă amestec optimal;
– structură rutieră existentă – se menține.
Lățirea platformei drumului la capetele podului (pentru corelarea cu noua alătuire a secțiunii transversale a suprastructurii) se va face prin execuția unor casete de lărgire cu lățimea de min. 1,50m pe fiecare parte a drumului şi se va executa cu următoarea structură:
– 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16rul 50/70;
– 6 cm strat de bază din BAD22,4leg 50/70;
– 20 cm strat de piatră spartă amestec optimal;
– 30 cm strat de fundație din balast;
– 10 cm strat de formă din balast;
– umplutură compactată
Pe ambele rampe, se vor monta parapeți de siguranță metalici zincați tip H2, pe toată lungimea amenajată, pe ambele părți ale drumului. Se vor realiza marcaje şi semnalizare rutieră, atât pe rampe cât şi pe pod.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Studiu privind situația actuală a transportului de persoane în Alba Iulia și zona metropolitană adiacentă: Cine îl va face și cât va costa
Studiu privind situația actuală a transportului de persoane în Alba Iulia și zona metropolitană adiacentă: Cine îl va face și cât va costa O firmă de consultanță din Cluj-Napoca va realiza o evaluare a situației actuale a transportului de persoane în Alba Iulia și zona metropolitană adiacentă și va face propuneri de eficientizare a acestei […]
Municipiul Alba Iulia a găzduit etapa interjudețeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare (SVSU) și private (SPSU) pentru situații de urgență
Municipiul Alba Iulia a găzduit etapa interjudețeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare (SVSU) și private (SPSU) pentru situații de urgență Alba Iulia, a fost gazda etapei interjudețene a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare (SVSU) și private (SPSU) pentru situații de urgență. Citește și: FOTO | Echipa SVSU Teiuș, locul I Concursul Serviciilor Voluntare pentru […]
FOTO | Locotenent-colonelul Lucian Moldovan, numit în funcția de locțiitor al comandantului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia
Locotenent-colonelul Lucian Moldovan, numit în funcția de locțiitor al comandantului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia La Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a avut loc, joi, 17 iulie 2025, ceremonia de numire în funcția de locțiitor al comandantului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, a Locotenentului-colonelul Lucian Moldovan Citește și; Rezultate […]