Rămâi conectat

Actualitate

Încă o propunere controversată pentru a acoperi gaura bugetară: Statul ia în calcul o taxă de până la 3 lei pe fiecare tranzacție bancară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă o propunere controversată pentru a acoperi gaura bugetară: Statul ia în calcul o taxă de până la 3 lei pe fiecare tranzacție bancară

Statul ia în calcul o taxă, de până la 3 lei, pe fiecare tranzacție bancară. Totodată, pentru a acoperi gaura bugetară, partidele au propus şi o taxa de solidaritate pentru românii cu venituri peste 10.000 lei. În paralel, Fondul Monetar Internațional vine cu recomandări dure: TVA majorat și impozit progresiv pe salarii.

Fiecare factură pe care o plătim şi fiecare trazacţie bancară ar putea fi taxate de stat. Este o idee care a apărut la masa negocierilor unde liderii politici vor cu orice preţ să aducă bani la buget.

O astfel de taxa ar funcționa ca un comision perceput pe tranzacție. Doar că banii nu rămân la bancă, merg în bugetul statului. Această taxă ar urma să fie de 1 leu pe tranzacție până la un anumit plafon și de 3 lei peste acel plafon. Ar putea fi exceptate însă facturile uzuale: telefonie, gaz, electricitate și cablu. Experţii sunt revoltaţi.

Citește și: Creșteri de TVA, majorări de impozite și cotă progresivă, printre măsurile din rețeta Fondului Monetar Internațional pentru reducerea deficitului

Modelul pentru această măsură controversată vine din Ungaria

„Ei se gândesc cum să sugrume economia. Noi vrem să reducem circulaţia cash-ului şi taxăm tranzacţiile bancare, super smart. La plăţile cu cardul poate fi taxat comerciantul care probabil va face socotelile şi va mări preţurile, deci tot noi vom plăti sau poate vom fi taxaţi noi prin comisionarea plăţilor”, a declarat Gabriel Biriș, expert fiscal.

„Este o măsură riscantă şi controversată pentru că nu loveşte în instituţiile bancare, loveşte în populaţie şi în companiile mari, e o formă de taxare ascunsă, percepută la fiecare pas fără ca oamenii să înţeleagă de ce o plătesc”, a declarat Irina Ștefan, expert bancar. Acum, singurele comisioane plătite de persoane fizice sunt cele pe transferuri interbancare dar doar la anumite bănci.

„Automat ar fi un factor de descurajare a plăţilor prin bancă. Cel mai mare pericol în domeniul este să descurajăm tranzacţiile bancare, sunt cel mai uşor de urmărit şi sunt un instrument foarte bun pentru a scădea evaziunea fiscală”, a declarat Gabriel Sandu, antreprenor. Modelul pentru această măsură controversată vine din Ungaria unde în 2009 guvernul Orban a impus taxa pe tranzacțiile bancare pentru a ieși din criză bugetară. În paralel se discută şi alte măsuri.

Câştigurile din jocuri de noroc ar putea fi taxate mai dur. 10% pentru un premiu de până la 10.000 lei, 20% pentru un câştig de până la 20.000 lei, iar cei care primesc mai mult ar putea plăti şi contribuţia la sănătate de 10%.

„De ce se mai complică să facă impozit 50% să închidă discuţia. Acolo vorbim de 0,00000 faţă de cât au nevoie. Asta îi preocupă pe ei? Nu cele 9 miliarde lipsă din necolectarea TVA”, a declarat Gabriel Biriș, expert fiscal. Vizaţi de noile taxe sunt şi antreprenorii. Impozitele pe profit şi dividende s-ar putea majora.

„Eu de două luni de zile tot primesc solicitări de consultanţă privind structurarea fiscală internaţională cu state aflate la două ore distanţă – Bulgaria, care devin paradisuri fiscale faţă de ce avem noi, sau cu state mai exotice”, a declarat Luisiana Dobrinescu, avocat specializat pe fiscalitate. Iar angajaţii cu venituri peste 10.000 lei net ar putea plăti o taxă de solidaritate pentru ce depăşeşte această sumă. Fondul Monetar Internaţional recomandă Guvernului creşterea TVA, impozitare progresivă pe salarii şi accize mai mari.

„FMI ne spune că trebuie să creştem importanţa pe dividende de la 8 la 10 în mai 2025, dar au rămas în urma timpului, noi îl avem deja 10”, a declarat Gabriel Biriș, expert fiscal. Partidele vor anunţa luni noile taxe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]

Citește mai mult

Actualitate

Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul pregătește trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor pentru 5 zile pe lună – surse Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o măsură drastică pentru reducerea cheltuielilor statului: angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună, potrivit unor surse sindicale citate de Profit.ro. […]

Citește mai mult

Actualitate

Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Analistul economic Adrian Negrescu: „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză” „La cum arată execuția bugetară, ne îndreptăm spre o tăiere drastică a salariilor în sectorul bugetar, după modelul de la precedenta criză”. este de părere analistul economic Adrian Negrescu. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea