Încă o corecţie financiară “aplicată” Primăriei Alba Iulia a fost anulată de către instanţă
A devenit un exercițiu de obișnuință să aducem în discuție corecțiile aplicate de către MDRT pe unele dintre proiectele cu finanțare europeană derulate de Primăria Alba Iulia.
Folosind o platformă de lucru aberantă și prestabilită cei trimiși să evalueze modul în care aceste proiecte au fost implementate, au subțiat în mod repetat bugetul orașului fără să ia în calcul contestațiile administrative formulate de către angajații primăriei. După ani de muncă susținută, asumată de toată lumea inclusiv de locuitorii municipiului, realizăm că singura modalitate de rezolvare a problemelor o reprezintă instanța de judecată. Chiar dacă ritmul este unul lent iar rezultatele vor fi definitive într-o perspectivă mult prea îndepărtată față de nevoile actuale ale orașului, sistemul juridic este singurul care poate face față opoziției neprincipiale manifestată de oamenii ministerelor.
Subiectul corecţiei îl constituie de această dată contractul de lucrări nr. 15640/28.02.2011, din cadrul proiectului de reamenajare a zonei interioare a Cetății. Ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au trasat o corecţie de 25% în acest caz, o valoarea de 5 607 006,02 lei. Au susţinut că primăria a impus nejustificat criterii de calificare şi selecție subcontractorilor, susținând că acest lucru putea fi aplicat doar ofertanţilor. În plus a fost sancționată decizia beneficiarului de a solicita experiența similară de minim 5 ani într-un contract de reabilitare.
Cu toate ca s-a explicat în contestația administrativă că amplasamentul proiectului reprezintă un sit de importanță A de valoare națională și universală, autoritatea contractantă fiind obligată să se asigure că executantul lucrării deține competența profesională, dotarea și capacitatea tehnică de susținere a lucrării, nu s-a ținut cont de acest aspect și s-a menținut decizia aplicării corecției.
Aceasta este cea de-a patra acțiune în care instanţa a concluzionat că atât procesul verbal de constatare a neregurilor financiare cât şi decizia prin care s-a respins de către MDRAP contestaţia administrativă sunt nefondate şi neîntemeiate. Curtea de Apel a anulat astfel corecţia aplicată. Această speţă, care vizează declaraţia de eligibilitate (ultimii 5 ani fără condamnare definitivă pentru participarea la activităţi criminale, corupţie, spălare de bani) se regăseşte şi în alte proceduri de achiziţie pentru care administraţia locală a primit corecţii aflate în diferite faze pe rolul instanţelor. Din pacate următorul termen la instanța superioară este prevăzut abia pentru începutul anului 2015, neexistand o celeritate evidentă în soluționarea acestor spețe.
“Chiar dacă aceste dovezi de normalitate reprezentate de anulări a corecțiilor sunt binevenite, tot nu ne putem bucura deplin. O să mai dureze mult și bine până când vom vedea acești bani. Personal, mi-ar plăcea să știu că nu ne vom mai confrunta cu astfel de situații absurde din care orașul are de pierdut și că domnii din ministere vor ințelege că în urma unui control nu trebuie să găsești neaparat o problemă, dacă nu este niciuna. Ar fi de dorit decât să le pot spune: v-am spus eu!”, a declarat Mircea HAVA, primarul municipiului Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]