Ziarul Unirea

Încă o corecţie financiară “aplicată” Primăriei Alba Iulia a fost anulată de către instanţă

A devenit un exercițiu de obișnuință să aducem în discuție corecțiile aplicate de către MDRT pe unele dintre proiectele cu finanțare europeană derulate de Primăria Alba Iulia.

Folosind o platformă de lucru aberantă și prestabilită cei trimiși să evalueze modul în care aceste proiecte au fost implementate, au subțiat în mod repetat bugetul orașului fără să ia în calcul contestațiile administrative formulate de către angajații primăriei.  După ani de muncă susținută, asumată de toată lumea inclusiv de locuitorii municipiului, realizăm că singura modalitate de rezolvare a problemelor o reprezintă instanța de judecată. Chiar dacă ritmul este unul lent iar rezultatele vor fi definitive într-o perspectivă mult prea îndepărtată față de nevoile actuale ale orașului, sistemul juridic este singurul care poate face față opoziției neprincipiale manifestată de oamenii ministerelor.

ELIT

Subiectul corecţiei îl constituie de această dată contractul de lucrări  nr. 15640/28.02.2011, din cadrul proiectului de reamenajare a zonei interioare a Cetății. Ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au trasat o corecţie de 25% în acest caz, o valoarea de 5 607 006,02 lei. Au susţinut că primăria a impus nejustificat criterii de calificare şi selecție subcontractorilor, susținând că acest lucru putea fi aplicat doar ofertanţilor. În plus a fost sancționată decizia beneficiarului de a solicita experiența similară de minim 5 ani într-un contract de reabilitare.

Cu toate ca s-a explicat în contestația administrativă că  amplasamentul proiectului reprezintă un sit de importanță A de valoare națională și universală, autoritatea contractantă fiind obligată să se asigure că executantul lucrării deține competența profesională, dotarea și capacitatea tehnică de susținere a lucrării, nu s-a ținut cont de acest aspect și s-a menținut decizia aplicării corecției.

Aceasta este cea de-a patra acțiune în care instanţa a concluzionat că atât procesul verbal de constatare a neregurilor financiare cât şi decizia prin care s-a respins de către MDRAP contestaţia administrativă sunt nefondate şi neîntemeiate. Curtea de Apel a anulat astfel corecţia aplicată. Această speţă, care vizează declaraţia de eligibilitate (ultimii 5 ani fără condamnare definitivă pentru participarea la activităţi criminale, corupţie, spălare de bani) se regăseşte şi în alte proceduri de achiziţie pentru care administraţia locală a primit corecţii aflate în diferite faze pe rolul instanţelor. Din pacate următorul termen la instanța superioară este prevăzut abia pentru începutul anului 2015, neexistand o celeritate evidentă în soluționarea acestor spețe.

Chiar dacă aceste dovezi de normalitate reprezentate de anulări a corecțiilor sunt binevenite, tot nu ne putem bucura deplin. O să mai dureze mult și bine până când vom vedea acești bani. Personal, mi-ar plăcea să știu că nu ne vom mai confrunta cu astfel de situații absurde din care orașul are de pierdut și că domnii din ministere vor ințelege că în urma unui control nu trebuie să găsești neaparat o problemă, dacă nu este niciuna. Ar fi de dorit decât să le pot spune: v-am spus eu!”, a declarat Mircea HAVA, primarul municipiului Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare și Reziliență!

Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

Andrei Popescu 10 mai 2013 at 11:30

Ponta incearca sa scoata bani din orice. Unde se lucreaza corect si pe caiet de sarcini bine intocmit nu ai ce face. Acum o sa apara unii sa spuna ca justitia e corupta, i-a rwzolvat hava si pe ei, la fel ca licitatiile pe care le organzieaza. E mai greu acum si are dreptate erau niste milioane de euro prevazute penrtu niste proiecte in oras, dar care au trebuit virate la buget, ca urmare a unor controale cu dedicatie.
Ce nu isi dau seama cei care conduc destinele USL din Alba Iulia este ca ei pierd in ochii alegatorilor. Stiu deja care este sologanul lui Hava din urmatoarea campanie (asta daca o sa mai candideze), slogan care o sa-i aduca inca un mandat si pe buna dreptate. Sa facem un exercitiu de imaginatie: oare cu banii virati la bugetul statului nu se putea termina bazinul olimpic? eu cred ca da. Dupa ce ai un buget conturat pe investitii si dintr-o data trebuie sa dai de la tine pe niste corectii, trebuie sa evzi ce poti termina cu banii pe care ii mai ai, iar daca nu ii mai ai…asta e.

rosca 10 mai 2013 at 11:57

Aveti mare dreptate domnule popescu. E nevoia acestui guvern de a corecta si amenda tot ce se poate pentru a implini asteptarile electoratului.

Comentariile sunt oprite