Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a împlinit astăzi vârsta de 60 de ani

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

irineuÎnaltpreasfinţitul Părinte Irineu a împlinit astăzi, 2 iulie, vârsta de 60 de ani, iar cu această ocazie, Preafericitul Părinte slujeşte la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Originar din Maramureş ÎPS Irineu este Arhiepiscop de Alba Iulia din 2011 după ce l-a înlocuit pe ÎPS Andrei Andreicuţ care a devenit mitropolit al Clujului.

„În data de 2 iulie 2013, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, împlinește frumoasa vârstă de 60 de ani.

Această aniversare reprezintă pentru preoţii şi credincioşii Arhiepiscopiei Alba Iulia un prilej de mare bucurie şi de rugăciune pentru Ierarhul nostru, dăruit de Dumnezeu pentru păstorirea și întărirea vieţii spirituale a credincioșilor din județele Alba și Mureș.

În data de 5 iunie 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a fost întronizat ca întâi stătător al scaunului vlădicesc de la Alba Iulia de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De la această dată a impus, cu dragoste şi cu o clarvăzătoare şi energică pasiune, rigori de autenticitate ortodoxă şi de relevanţă culturală, cu deschideri largi către semeni şi către lumea actuală. A cules şi continuă să o facă zi de zi, pentru a le semăna în noi, roadele rugăciunii și ale vieții curate, asigurându-ne că oriunde este prezent Arhiereul, Dumnezeu lucrează în mod plenar.

În toate acţiunile sale, Înaltpreasfinţia Sa respectă cu sfinţenie jurământul făcut la alegerea ca episcop. Vedem în persoana sa un ierarh care Îl slujeşte pe Hristos „cu timp şi fără timp”, nu pentru laudă de la oameni, ci din râvna continuă de a-şi împlini chemarea. Ne bucurăm de un păstor devotat credincioșilor din cele două județe, fapt pentru care colaboratorii direcţi, părinţii parohi, autoritățile, viețuitorii sfintelor mănăstiri şi bunii creștini dau mărtuire. Este un om al liniştii, dar prin care vorbeşte Cuvântul lui Dumnezeu. Este, totodată, un om al cuvântului şi al cărţii, capabil să valorizeze taina întâlnirii cu orice om, de la tânăr până la academician şi de la omul de la ţară până la cuviosul nevoitor din pustie. Arhiereul nostru este și un binecuvântat purtător al Duhului Sfânt, care ştie să citească în inimile oamenilor, să participe la bucuriile şi la durerile lor, inspirând, mustrând sau mângâind şi deschizându-le mereu lucrării harului.

Acum, la împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani, când bucuria nu este doar a Părintelui nostru pe care îl aniversăm, ci şi a întregii Eparhii, se adaugă bucuria celor aproape 23 de ani de arhierească slujire ai Înaltpreasfinţiei Sale. Aici, în această istorică Eparhie a Alba Iuliei, a reuşit, în numai doi ani, să facă o sinteză a lucrării ierarhilor care au păstorit mai înainte, fiind, deopotrivă, ctitor de biserici şi profesor de teologie, călugăr autentic şi patriot adevărat, partener competent al oficialităților locale și județene, bun iconom şi filantrop.

Sfântul Iustin Popovici recomanda ca de fiecare fiinţă omenească să ne apropiem, înainte de toate, cu o rugăciune, căci „ruga către Domnul mijloceşte apropierea noastră de fiecare fiinţă, de sfânta taină a oricărui suflet”. De aceea, în smerenia ascultării şi în bucuria comuniunii, la acest ceas aniversar, Îi mulţumim lui Dumnezeu că l-a dăruit pe Înaltpreasfinţitul Irineu ca Părinte al Arhiepiscopiei Alba Iulia şi Îl rugăm să îi dăruiască sănătate, har peste har şi apostolat rodnic.

Întru mulţi ani, Înaltpreasfințite Părinte!” se arată într-un comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Alba Iulia, postat de părintele Florin Spiridon Croitoru, Consilier Cultural.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea