Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite în 9 iunie 2016
De Ziua Înălțării Domnului românii celebrează Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătorește anul acesta la 9 iunie.
Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere.
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.
În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.
Un rol important în omagierea Eroilor căzuți la datorie l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război” (înființată în 1919) și transformată ulterior, în 1927, în Societatea „Cultul Eroilor”. Datorită acestei organizații, aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria, în anul 1923 a fost inaugurat Mormântul Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit „Așezământul Național Regina Maria”, a avut o activitate prodigioasă, manifestată inclusiv prin construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și plăci comemorative în aproape toate localitățile țării.
Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative a menținut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.
După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului.
La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege, conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată ‘Ziua Eroilor’, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român.
Ziua Înălțării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept sărbătoare națională a poporului român.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Litoralul pentru toți 2025: Cât costă o noapte de cazare în luna mai și când vor crește prețurile în stațiunile de la Marea Neagră
Litoralul pentru toți 2025: Cât costă o noapte de cazare în luna mai și când vor crește prețurile în stațiunile de la Marea Neagră Vara bate la ușă, iar românii au început deja să-și facă planuri pentru câteva zile de relaxare la malul Mării Negre, cei mai mulți dorindu-și să evite haosul și prețurile mari […]
PENSII 2025: Reducerea limitei de vârstă pentru pensionare în cazul grupei a II-a de muncă. Ce rol joacă stagiul complet de cotizare
Pensii 2025: Reducerea limitei de vârstă pentru pensionare în cazul grupei a II-a de muncă. Ce rol joacă stagiul complet de cotizare Casa Națională de Pensii a transmis noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au desfășurat activități în fosta grupă a II-a de muncă, conform prevederilor Legii nr. 263/2010. Conform […]
RISC de viituri și inundații locale în mai multe județe, între care și Alba: Avertismentul specialiștilor
Risc de viituri și inundații locale în mai multe județe, între care și Alba: Avertismentul specialiștilor Având în vedere condițiile hidrometeorologice actuale și prognoza pentru următoarele 24 de ore, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor a emis o atenționare hidrologică COD GALBEN, valabilă pentru mai multe râuri din zonele de nord, centru și est […]