Rămâi conectat

Curier Județean

ÎN WEEKEND: Se schiază la Arieşeni şi Şureanu. Vezi starea pârtiilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Suntem în ultimele zile ale lunii februarie, iar vremea de afară este încă propice pentru practicarea sporturilor de iarnă la munte, în judeţul Alba. Pe pârtiile de la Arieşeni şi Şureanu stratul de zăpadă măsoară peste 50 de centimetri, iar de vineri până duminică se anunţă ninsori slabe, temperatura situându-se în jur de -4 grade Celsius.

 Iată informaţiile despre starea actuală a pârtiilor de schi din judeţ, transmise de Serviciul Turism, din cadrul Consiliului Judeţean Alba.

 Domeniul Schiabil Şureanu

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.

Starea drumului: în continuare, porţiunea de drum care pune unele probleme de accesibilitate şoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Şureanu, şi anume tronsonul dintre barajul Oaşa şi pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porţiuni de carosabil accidentat şi îngust. Totuşi, el este accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă şi lanţurile pentru roţi, date fiind ninsorile care urmează.

Pârtii şi strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, este posibil ca doar 6 să fie funcţionale (A_1, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 3 (A_2, S_1, S_2) este posibil să fie nefuncţionale, fie pentru că nu au zăpadă bătută cu ratracul, fie pentru că teleschiul care le deserveşte este oprit. Stratul de zăpadă măsoară, acum, peste 60 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride şi snowboard.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo , la Şureanu sunt aşteptate ninsori slabe de vineri până Duminică iar temperaturile se vor încadra între -4 şi 0 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere la peste 1.800 m altitudine. Cât despre vizibilitatea pe pârtie, aceasta va fi limitată de norii care vor acoperi muntele.

Instalaţii de cablu: telescaunul şi teleschiul „Curmătura” funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, sperăm ca teleschiul „Şureanu” să funcţioneze la rândul lui în weekend.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– de îndată ce ajungeţi la barajul Oaşa, montaţi lanţurile pe roţi. Faceţi acasă o probă de montare a acestora.

– Respectaţi-vă reciproc pe pârtie şi reduceţi viteza când vă deplasaţi pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecţiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereţi şi respectaţi sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveţi nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie.

– evitaţi vitezele mari şi folosiţi echipamentele de protecţie (cască, apărători etc.).

– evitaţi săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveţi un control deplin asupra alunecării.

– nu vă aventuraţi în alte zone alpine pentru freeride, în condiţii de vizibilitate redusă, întrucât la Şureanu există şanse reale de rătăcire.

 Arieşeni (staţiunea Vârtop)

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 şi Vârtop 2) sunt funcţionale. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder. Atenţie, însă, aceste zone sunt cuprinse în pădure, unde pot avea loc accidente.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieşeni sunt şanse de ninsoare vineri, sâmbătă şi Duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -4 şi 0 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie, depinzând de nivelul de precipitaţii, va fi limitată.

Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalaţie de nocturnă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitaţi vitezele mari şi alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire.

– folosiţi echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.)



Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea