Rămâi conectat

Curier Județean

În satul de legendă Pănade, comuna Sâncel s-au desfășurat Colocviile literare ”TIMOTEI CIPARIU” ediția a-III-a 2016

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mă bucur că acest mare cărturar al poporului român Timotei Cipariu, personalitate enciclopedică a sec. al-XIX-lea, este sărbătorit și omagiat în fiecare an în satul în care s-a născut, aducându-l mereu în actualitate și îmbogățind gradul de cultură a celor prezenți, care au fost părtași la expuneri de înalt nivel  (multe inedite) prezentate de personalități de excepție, așa cum a fost cazul și în acest an.

colocvii01Festivitățile au început la bustul celui sărbătorit, din mijlocul satului cu un TE-DEUM, oficiat de cei doi preoți ai satului Daniel Câmpean, greco-catolic și Daniel Coman-ortodox. Cuvântul de întâmpinare a fost susținut de învățătoarea Maria Zereș, președinte Cerc ASTRA Pănade, urmat de cuvântul de salut a prof. Silvia Pop, președinte a Despărțământului ASTRA ,,Timotei Cipariu”  Blaj și ing. Ilie Frățilă, primarul com. Sîncel.

Colocviile literare s-au desfășurat la Căminul Cultural, unde spre bucuria tuturor, sala a fost arhiplină. Lucrările au fost conduse de prof.Silvia Pop, care după ce a prezentat pe principali participanți nominalizându-i, a dat cuvântul preotului Daniel Câmpean, fiu al satului, care cu foarte multe amănunte a prezentat cartea ,, Știința sfintei scripturi ”, o reeditare, o transcriere a lucrări lui Timotei Cipariu din 1854. E un compendium pentru a aduce lămuriri din Sfânta Scriptură. Cartea e scrisă în împrejurări istorice și omagiale, la 100 de ani de la deschiderea Școlilor Blajului – 1754. Timotei Cipariu a fost un mare latinist, de aceea în prima ediție sunt foarte multe cuvinte în limba latină. Cartea are 5 capitole, plecând de la facerea lumi până la ieșire. La unele cuvinte din carte, pr. Daniel Câmpean a fost foarte mult ajutat de prof. Aurora și Ion Buzași, d-na Aurora făcând și corecturile necesare.

Domnul prof. univ. dr. Ion Buzași – din ampla expunere a domniei sale reliefez următoarele : – numele adevărat era Țipar, latinizat a devenit Cipar; – scrierile și gândurile lui au o valoare eternă;- scriitorii sunt contemporani noștri și Cipariu ,e contemporanu nostru; –  Cipariu a arătat că știința și religia pot fi compatibile, știința ajută la o trăire mai ușoară dar are nevoie și de religie; – Timotei Cipariu a spus : fără religie omenirea n-ar fi decât un staul al animalelor sălbatice, religia este o componentă importantă a culturi fiecărui om; – referitor la limba latină domnul professor ne spune că scoaterea ei din manualele școlare ar fi păgubitoare pentru limba română ( în acest context se referă la sintaxă și la texte din Cicero și mari scriitori latini) ; – ne spune că țări care nu sunt latinizate ( Germania, Ungaria) studiază în școli limba latină; – gramatica și vocabularul limbi române nu pot fi înțelese fără limba latină; – să apărăm limba română și istoria alături de religie în școli, acestea arătând puterea viețuiri noastre; – prin multe greutăți a trecut poporul nostru dar limba română a rezistat ,, Cea mai scumpă ereditate e limba română ”.

Prof. Silvia Pop, în desele intervenții ne spune despre marea importanță pe care a dat-o Timotei Cipariu ASTREI, fiind vicepreședintele ei de la înființare- 1861, președinte fiind mitopolitul Ardealului Andrei Șaguna ; – din 1870 a fost președintele ASTREI Blaj, până s-a stins din viată; – vorbiind de activitatea ASTREI Blaj din zilele noastre, apreciază în mod deosebit activitatea neobositului ing. Ioan Mihălțan, organizator de excepție și cel care e autorul tuturor programelor și activităților culturale ale ASTREI .

Nicolae Băciuț, director al Direcției de Cultură Mureș : – Timotei Cipariu e deasupra multor oameni de seamă din trecutul și prezentul țări noastre; – redescoperirea lui Timotei Cipariu e o necessitate, nu s-a vorbit suficent de mult despre el, ca reper de știință și crediință; – trebuie să fie mai mult citit, decăt citat; – a, aduce un elogiu limbi și literaraturi române, înseamnă al omagia pe T. Cipariu; – propune o casă memorială a lui Timotei Cipariu la Pănade.

Prof. Răzvan Ducan, din Târnăveni, scriitor, poet și reputat gazetar, după cuvinte elogioase cu referire la marele Timotei Cipariu, ne citește două poezi din creația proprie : ,, Ce nu-ți doresc eu ție dulce Românieși din volumul propriu ,, Strigăt din curba lui Gauss”, poezia ,, Pămînt în troacă ” – ambele urmărite cu viu interes de cei prezenți.

Prof. Nicolae Suciu, Dumbrăveni, jud. Sibiu, prozator, dramaturg, eseist și poet, însoțit întodeauna de înv. Ioan Irimie, președinte ASTRA Dumbrăveni- fiu al satului Pănade, de data aceasta și de doi frumoși tineri : Someșan Angela, cl. a –XI-a o recitatoare de excepție care ne-a delectate recitând o poezie din creația lui Ion Brad, fiind mult aplaudă și Stanciu Andrei cl. a –XII-a interpret de muzică populară, care și el a primit aplauzele cuvenite. D-l prof. Nicolae Suciu, simțea să-l cunoască mai bine pe Timotei Cipariu, care se încadrează în verticala vieții

,, coborâre în sus; – interogația pe care o adresează contemporanilor o găsim în multe lucrări; – amintește de Veneția, o altă ,,Veneră ieșită din spumele mări (trimitere la Eminescu);- am reținutși o frază a dânsului care se referă la tineri de azi și la nepăsarea ,, multor suspuși priviind limba română; – dacă se continuă așa ,, limba română va ajunce un carcalete care în 10 ani va dispare.

Prof. Ana Hinescu, vicepreședinte  ASTRA Blaj; – Timotei Cipariu a fost unul dintre membri fondatori ai Academiei Române, împreună cu I.H. Rădulescu, Gh. Bariț, Hodoșiu etc , ne amintește de aniversarea  a 150 de ani de la înființarea ei în 1866, a cărui vicepreședinte a fost.  A căștigat Premiul Academiei Române cu două lucrări de filologie ; – călătoria lui Eminescu la Blaj a fost în cinstea prof. Aron Pumnul și a lui Iosif Vulcan, fondatorul revistei Familia din Oradea (1865-1906)  .

Prof. Ioan Popa, scriitor și folclorist , întodeauna însoțit de distinsa soție a dânsului, d-na Pușa. Ne vorbește despre măreția acestei personalități a culturi românești Timotei Cipariu. Se întreabă retoric  ,, De ce nu ar fi și Ion Brad un brand al culturi contemporane ?!”. Satul Pănade are două mari personalități Timotei Cipariu și Ion Brad, propune ca ambi să fie comemorați anual sau alternativ; – prezintă ultimile apariții editoriale ale poetului Ion Brad :  Albumul retrospectiv        ,, 86 și … o cronică în imagini și versuricuprinde poze illustrate din copilărie până în zilele noastre  și Volumul de poeme într-un vers ,, Cocoarele în ultimul lor zbor ”, precursor în țara noastră fiind poetul Ion Pilat, inspirit din poemele nipone haiku.

Au mai vorbit : preot Mircea Maier; învățătoarea Marioara Orian – sora poetului Ion Brad; scriitorul albaiulian Ioan Brad;  preot Aurel Hancu, Târnăveni;  prof. Ioan Rațiu (Jan) un fecund poet, al căror poezii sunt legate cu precădere de satul natal Pănade, multe dintre ele cu trimitere la cei doi reprezentanți de seamă T. Cipariu și I. Brad și care ne delectează cu două recitări din creație proprie  ,, Orașul și satul meu de suflet ”și ,, Marea mea avere”.

Am avut o interesantă convorbire cu d-l Vasile Brad, fratele marelui scriitor Ion Brad, care mi-a vorbit despre cea mai puternică comunitate de credincioși greco-catolici din Ardealu de Sud, care se află la Brașov. Aici în Biserica Greco- catolică ,, Sf. Petru s-a ținut o mare sărbătoare de comemorare a lui T. Cipariu pe 21 februarie, în timpul căreia a fost citit ,,Salutul lui Ion Brad” adresat credincioșilor ,preotul paroh Florea Leonard fiind profund impresionat de salutul primit de la București, întrucât se amintea de prima trecere prin Brașov în drum spre București a lui T. Cipariu, împreună cu Gh. Bariț, în anul 1836.

Nu pot să nu amintesc si de frumosul programul artistic susținut de elevi Școli I-IV din sat, (recitări și cântece) în frumoase costume naționale românești sub îndrumarea celor două învățătoare : Onita Bărbat și Raluca Ignat.

A mai fost prezentă și eleva Maria Cîmpean (fică a Pănăzi) de la Colegiul Militar ,, M. Viteazu Alba, câștigătoarea Marelui Premiu de Creație al Concursului ,, Ocrotiți de Eminescu” – ediția 2016 , desfășurat la Blaj, care ne-a recitat două poezi din creația proprie.

Nu pot să închei înainte de-a menționa aportul unei familii din sat, soți Borcea , care și de data aceasta au pus tot sufletul pentru reușita acestei sărbători.

E vrednic de menționat numele multor participanți care au ținut să fie prezenti la aceste Colocvii : prof. Ioan Lațiu- dir.adj Lic. Tehnologic ,, T. Cipariu Blaj; ing. Pop Grigore , vicepresed. ASTRA Biia; prof. Buia Mihai cu soția, presed. ASTRA Sîncel; Aldea Lenuța primar com. Cergău și prof. Mărginean Ioan, presed ASTRA Cergău; ing. Nicolae Sabău presed. Fundatia     ,, Ion Sălcudean Biia, prof. Ion Tomoioagă , director Colegiu ,, I.M.Clain Blaj, Joni Bărbat cu soția, prof. Maria Cândea, Tîrnăveni; prof. Lenuța Bloj, director al Școli Gimnaziale Sâncel precum și Gheorghe Poșa, viceprimarul com. Sâncel, unul din principali organizatori care a supervizat toate acțiunile , pentru ca totul să se desfășoare conform programului stabilit .

După încheierea Colocviilor literare, a urmat un moment mult așteptat , lansarea C.D.-ului ,, Jele mi-i maică, și-am plâns a valorosului rapsod Gheorghe Zereș, un om de aleasă cultură care îmbină cu mult talent și priză la public cântecul și recitările unor poezii din clasici literature române cu precădere din poeziile lui Ion Brad. În aplauzele tuturor a urcat pe scenă, interpretând cântece din CD lansat, care au fost îndelung aplaudate de toți cei din sală. La final a împărțit câte un CD celor care au onorat lansarea acestor cântece. Totul s-a încheiat cu o Agapă astristă, într-o atmosferă , însuflețițită de cântecele rapsodului Gh. Zereș.

A fost o reușită a  Colocviilor, închinate lui T. Cipariu drept pentru care îi felicităm pe organizatori, sponsori, colaboratori precum și parteneri media în frunte cu ziarul Unirea. (V.N.)

Aurel Roman, Blaj

Foto: I. Mihălțan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea