În România s-a DUBLAT procentul angajaţilor cu SALARIU MINIM și s-a limitat creșterea pentru alți salariați
Pe măsură ce salariul minim a crescut s-a mărit și ponderea celor retribuiţi la acest nivel, în masa totală a angajaţilor. Datele indică grave distorsiuni pe piaţa muncii, potrivit Ziarului Capital.
Procentul celor remuneraţi la minimul pe economie în numărul total al salariaţilor este de două ori mai mare decât în urmă cu trei ani. Evoluţia nu este întâmplătoare, ci se corelează cu majorările bianuale, începând din 2013, ale salariului minim de către Guvern.
Prin urmare, a avut loc o comprimare a câştigurilor salariale în jurul pragului minim, arătând că businessul nu poate face faţă măsurilor arbitrare administrative şi că producţia nu creşte în acelaşi ritm cu cel impus artificial de guvern. Din acest motiv, angajatorii nu au reuşit să crească la fel salariile pentru restul angajaţilor.
Aşadar, Guvernul a limitat retribuirea mai bună a altor salariaţi, care nu au putut fi recompensaţi mai mult, pentru că firmele au avut acelaşi fond salarial. În acelaşi timp, companiile au limitat angajările sau au renunţat la recrutarea tinerilor sau a celor mai puţin calificaţi în raport cu salariul minim.
Conform unei cercetări statistice privind comportamentul firmelor pe piaţa muncii, realizat de Banca Naţională a României, în 2014, 58% dintre companii au afirmat că vor transfera în preţuri o majorare a salariului minim şi aproximativ 47% au declarat că vor limita recrutările viitoare.
Răspunsurile erau previzibile, de vreme ce un salariu minim majorat în ritm alert scumpeşte forţa de muncă şi nu reflectă productivitatea, se mai arată în Ziarul Capital. (Z.U.)
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată