Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

În România s-a DUBLAT procentul angajaţilor cu SALARIU MINIM și s-a limitat creșterea pentru alți salariați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe măsură ce salariul minim a crescut s-a mărit și ponderea celor retribuiţi la acest nivel, în masa totală a angajaţilor. Datele indică grave distorsiuni pe piaţa muncii, potrivit Ziarului Capital.

salariu minimProcentul celor remuneraţi la minimul pe economie în numărul total al salariaţilor este de două ori mai mare decât în urmă cu trei ani. Evoluţia nu este întâmplătoare, ci se corelează cu majorările bianuale, începând din 2013, ale salariului minim de către Guvern.
Prin urmare, a avut loc o comprimare a câştigurilor salariale în jurul pragului minim, arătând că businessul nu poate face faţă măsurilor arbitrare administrative şi că producţia nu creşte în acelaşi ritm cu cel impus artificial de guvern. Din acest motiv, angajatorii nu au reuşit să crească la fel salariile pentru restul angajaţilor.

Aşadar, Guvernul a limitat retribuirea mai bună a altor salariaţi, care nu au putut fi recompensaţi mai mult, pentru că firmele au avut acelaşi fond salarial. În acelaşi timp, companiile au limitat angajările sau au renunţat la recrutarea tinerilor sau a celor mai puţin calificaţi în raport cu salariul minim.

CITEȘTE ȘI: Noi reglementări privind solicitanții de azil în România – Vor primi de la Stat, lunar, peste 1.100 de lei de cheltuială, 500 de lei pentru chirie și alte facilități

Conform unei cercetări statistice privind comportamentul firmelor pe piaţa muncii,  realizat de Banca Naţională a României, în 2014, 58% dintre companii au afirmat că vor transfera în preţuri o majorare a salariului minim şi aproximativ 47% au declarat că vor limita recrutările viitoare.

Răspunsurile erau previzibile, de vreme ce un salariu minim majorat în ritm alert scumpeşte forţa de muncă şi nu reflectă productivitatea, se mai arată în Ziarul Capital. (Z.U.)

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea