”În privirea lor ne găsim puterea de a spera și în calmul lor ne găsim liniștea” – Mesajul primarului municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, de Ziua Internațională a Asistenților Medicali

”În privirea lor ne găsim puterea de a spera și în calmul lor ne găsim liniștea”, este mesajul emoționant, transmis de  primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, de Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume, iar anul acesta în timpul pandemiei de coronavirus, data surprinzându-i în linia întâi, în lupta cu un dușman invizibil.

ELIT

”Când viața te trage de mânecă….

Niciodată până acum nu m-am gândit să scriu ceva legat de ziua asistentului medical…Cum ni se întâmplă fiecăruia în viață, peste astfel de evenimente am trecut mai departe, considerându-le fără importanță.

Mihail David - 2020

Acum însă, când trăim aceste vremuri curioase care ne-au schimbat atât de mult viața, parcă ziua de 12 mai merită privită cu mai mult respect.

Astăzi este despre asistenții medicali! De ce în 12 mai? Pentru că e ziua de naștere a lui Florence Nightingale, o infirmieră britanică cu viziune, care a pus bazele sistemului sanitar modern.

Curiozitatea m-a împins să citesc mai mult despre această femeie, care a fost pe front în timpul războiului din Crimeea și care a condus acțiunea de organizare a spitalelor de garnizoană din Anglia și mai apoi a contribuit la înființarea Academiei Medicale Militare și a primei școli laice de infirmiere.

Tot curiozitatea m-a ajutat să observ că ziua asistentului medical se celebrează din 1899!

Gândind la noi românii, am imaginea Reginei Maria în uniforma de asistentă medicală, îngrijind răniții și aducând speranța printre soldații din marele război!

Și noi am avut eroinele noastre … care au pigmentat cărțile de istorie cu gesturi nobile venite din partea unor ființe pe cât de fragile, pe atât de puternice!

Aceste gesturi nu s-au schimbat nici azi! Poate mai mult ca oricând, în această perioadă, se vede rolul acestor oameni în spital și în viața de zi cu zi.

Am simțit acest lucru în zilele acestea, când Blajul este în linia întâi a luptei cu acest virus blestemat! Am observat că din curajul lor ne hrănim încrederea…în privirea lor ne găsim puterea de a spera și în calmul lor ne găsim liniștea! Poate sunt vorbe mari sau poate sunt subiectiv, însă nu e puțin lucru să ai încredere când e greu, să fi liniștit și să speri atunci când lucrurile par fără ieșire!

De aceea, mă bucur că azi dimineață viața m-a tras de mânecă, spunându-mi: „E ziua asistentului medical!”

Acum, când ritmul vieții parcă e pus în paranteze, această zi arată altfel…și cred că e firesc pentru o clipă să ne gândim la ziua lor spunând, în șoaptă, MULȚUMESC!”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...