În primul semestru, lucrările de construcţii din România au scăzut cu peste 7%
Potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele şase luni din 2017 faţă de perioada similară din 2016 atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 7,2%, respectiv cu 8,7%.
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total ca serie brută, cu 7,2%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 21,9%.
Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 26,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,6%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 72,4%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, cu 8,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 23,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 22,3%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 25,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 61,0%, potrivit INS.
În iunie 2017 comparativ cu luna precedentă, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 18,8%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrările de reparaţii capitale cu 61,3%, lucrările de construcţii noi cu 14,8% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,2%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 28,5%, clădirile rezidenţiale cu 13,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 7,6%.
Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 0,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (44,7%). Scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (4,9%) şi la construcţiile noi (0,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 3,1% şi la clădirile rezidenţiale cu 2,4%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6,5%.
În iunie 2017 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 7,4%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 23,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,5%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 23,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 13,5%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 84,8%.
Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 21,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,6%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 3,4%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 26,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,9%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 101,5%.
Sursa: mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”
Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]
Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]