Rămâi conectat

Actualitate

În primăvara 2025 viperele au ieșit mai devreme din hibernare: Care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul unei mușcături

Lucian Daramus

Publicat

în

În primăvara 2025 viperele au ieșit mai devreme din hibernare: Care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul unei mușcături

Viperele au ieșit mai devreme din hibernare în primăvara 2025, pe fondul temperaturilor crescute din a doua jumătate a lunii aprilie.

În ultimele zile mai multe persoane au ajuns la spital după ce au fost mușcate de acest șarpe veninos. Este vorba atât locuitori din zonele rurale, care au fost atacați în timp ce făceau curățenie în curți, cât și de turiști.

Citește și: Un ambulanțier din Alba a fost mușcat de două ori de o viperă

În țara noastră trăiesc, în principal, trei specii de vipere foarte veninoase. Mușcătura survine ca mijloc de apărare al viperei dacă se simte amenințată și în pericol.

Ce măsuri de prim ajutor pot fi aplicate

Ideal ar fi ca victima mușcăturii de viperă să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antiviperin.

Poziţionaţi victima într-o poziţie culcată, cu capul şi bustul puţin ridicate şi locul muşcăturii poziţionat sub nivelul inimii. Activitatea fizică trebuie să fie cât mai redusă cu putinţă, pentru a putea avea un puls cât mai scăzut.

Se va curăţa rana cu apă şi săpun sau cu şerveţele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se vor elimina orice bijuterii sau alte elemente strânse pe corp (curele, bretele), pentru că în caz de reacţii adverse la venin, cum ar fi umflături de tip şoc anafilactic, hainele şi accesoriile vor pune probleme serioase la îndepărtare.

Se asigură confortul termic şi, dacă este posibil, se administrează oxigen. Monitorizeaza semnelor vitale ale victimei (n.r. pulsul şi respiraţia) se va face în permanenţă. Trasează marginea zonei umflate la fiecare 15 minute cu un pix pentru a ajuta doctorii să judece gradul de expunere la venin.

Ce NU trebuie făcut în cazul mușcăturii

Sunt câteva lucruri care nu trebuie făcute în cazul mușcăturii de viperă.

NU încerca să tai de-a lungul urmelor de colţi şi nu suge sângele cu venin, pentru că acesta se răspândeşte atât de repede încât nu vei avea ocazia să extragi prea mult.

O tăietură în piele nu creează decât o rană urâtă şi creşte riscul de infectare, cu niciun beneficiu medical real. NU se aplică un dispozitiv de aspiraţie decât de către cadre medicale.NU se aplică un garou, pentru că dacă veninul rămâne concentrat în jurul muşcăturii, acesta va distruge rapid celulele, dar dacă îi este permis să se răspândească, toxinele se vor dilua şi se va reduce riscul de leziune a ţesuturilor.

NU se aplică gheaţă sau obiecte reci, pentru că extragerea prin aspiraţie a veninului poate fi serios îngreunată de răcirea puternică a zonei.

NU se va folosi ser antiviperin ca măsură de prim ajutor pe teren, din cauză că multe persoane au diferite alergii şi pot avea un şoc anafilactic.

NU se vor consuma băuturi alcoolice, cafea şi stimulente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești

Publicat

în

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești Bloggerul Viorel Iftimie, din județul Alba, a publicat recent pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, în care denunță absurditățile birocratice care pun piedici tinerilor cu origini basarabene, chiar dacă aceștia au studiat, trăit […]

Citește mai mult

Actualitate

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026

Publicat

în

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]

Citește mai mult

Actualitate

Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari? Medicul veterinar Mircea Ștefanache este unul dintre recenții invitați ai emisiunii DC Anima, transmisă pe canalul de YouTube DCNEWS. În cadrul aceste ediții, el a vorbit despre un recensământ al animalelor de companie și care ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea