Rămâi conectat

Curier Județean

În perioada 25 mai-8 iunie: Expoziția foto-documentară „Asul regăsit…Dan Valentin Vizanty” poposește la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cercul Militar Alba Iulia (Calea Moților, nr. 8, Căminul Militar) organizează, în perioada 25 mai – 8 iunie 2018, cu începere de la ora 11.00, expoziţia foto-documentară „Asul regăsit…Dan Valentin Vizanty”, un eveniment de înaltă ținută închinat aviației românești.

Descendent al unei familii de boieri moldoveni, Dan Valentin Vizanty studiază 2 ani la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, pregătindu-se să devină actor. Renunţă însă la cariera artistică, descoperindu-şi adevărata vocaţie: zborul. Urmează Şcoala Militară de Ofiţeri Aeronautica – Cotroceni (promoţia 1931). În perioada 1931-1940, ca ofiţer şi comandant de escadrilă în Flotila 1 Aero, zboară pe diverse tipuri de avioane: M.S.35, M.S.230, SET, Potez XXV, Moth, Hawk, PZL-11F, Fleet, Heinkel-112, Nardy etc. În perioada iunie 1941 – august 1942, a efectuat campania de la Odessa, comandând Escadrila 43 Vânătoare, participând la peste 50 de misiuni de război în ţinuturile Fălciu şi Ţiganca.

Între august 1942 şi august 1943, a deţinut funcţia de Şef birou la Subsecretariatul de Stat al Aerului (SSA).

De la 1 august 1943 până la 23 august 1944, a fost comandantul Grupului 6 Vânătoare (format din escadrilele 59, 61, 62, bazat iniţial la Pipera, apoi pe Aerodromul Popeşti-Leordeni şi echipat cu aparate româneşti IAR-80, IAR-81), ce avea ca misiune apărarea Bucureştiului şi a zonei petroliere Ploieşti-Câmpina, principalele ţinte ale bombardamentelor anglo-americane. În timpul raidurilor americane, unităţile sub comanda sa, deşi în inferioritate numerică şi tehnică, au scos din luptă peste 90 avioane de bombardament cu 4 motoare şi 45 avioane de vânătoare, din care personal a doborât 12 avioane cu 4 motoare şi 3 avioane de vânătoare.

Memorabilă rămâne ziua de 10 iunie 1944 în care Grupul 6 Vânătoare a reuşit în 12 minute să doboare 24 avioane americane Lightning P-38. La sfârşitul războiului totalizează peste 4600 ore de zbor, 16 victorii și se clasează, astfel, pe poziţia a patra în topul aşilor români din a doua Conflagraţie mondială.

În august 1947 este trecut în rezervă. Având o atitudine fermă, fără compromisuri, suportă cu demnitate şi curaj consecinţele instaurării noului regim. Este condamnat la 5 ani închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Efectuează aproape 2 ani, între 1961-1963, trecând prin penitenciarele Jilava, Gherla, Cluj. Este pus în libertate printr-un decret de graţiere.

Expoziția foto-documentară itinerantă (pusă la dispoziție de fiica marelui aviator Anamaria Vizanti și care va fi prezentă la eveniment) înfățișează viața și, în special, cariera militară a pilotului de vânătoare Lt. Comandor Dan Valentin Vizanty, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, reconstituind în mare parte atmosfera epocii. Sunt prezente și câteva Brevete ale decorațiilor, plus câteva reviste prestigioase din presa vremii Aripi Românești și Realitatea Ilustrată.

În cadrul acestui eveniment are loc și o expoziție de machete statice, susținută de AMA-IPMS România (Asociația de Modelism afiliată celei mai mari organizații internaționale a modeliștilor). Machetele expuse, adevărate opere de artă, realizate de membrii ai AMA sunt machete statice construite cât mai fidel, după planul și poze și alte documente istorice, reprezentând cât mai fidel aparatele reale.

Această manifestare omagială este menită a-l aşeza pe Comandorul Dan Valentin Vizanty, considerat asul incontestabil al avionului IAR 80, pe locul ce i se cuvine și anume, în Cartea de Aur a Aviaţiei Române, dar și a arăta încă o dată în plus că Modelismul românesc este de înaltă clasă.

Pentru reușita acestui eveniment ne sprijină Muzeul Național al Unirii, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, AMA-IPMS România, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj și ARPIA Alba.

Prof. drd. Petruța Dorina Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea