În perioada 2009 – 2014, Primăria municipiului Alba Iulia a atras finanţări UE şi guvernamentale în valoare de 150 milioane de euro, a declarat pentru Ziarul Financiar.ro, Nicolae Moldovan, city manager la primăria Alba Iulia.
Pentru finanţarea proiectelor de investiţii pentru următorii ani, adminsitrația locală are nevoie să atragă fonduri europene de încă 90 milioane de euro, însă potenţialul de cofinanţare al primăriei este de 20 milioane de euro, bani care, în opinia administratorului public, ar putea proveni dintr-o nouă emisiune de obligaţiuni listate la bursă.
Avantajul municipiului pentru această formă de autofinanțare este faptul că are un rating de la Moody’s, de Ba1, care poziționează oraşul nostru pe aceeaşi treaptă cu Budapesta.
Un asfel de rating bun ajută autorităţile locale să se finanţeze mai ieftin de pe bursă şi de la bănci pentru a-şi confinanţa investiţiile din fonduri europene. Alba Iulia este prima municipalitate din România care a primit rating de la Moody’s.
Potrivit lui Nicolaie Moldovan, din sumele care se colectează din taxe şi impozite locale, plătite de albaiulieni anual doar 1,2 milioane de euro râmân pentru a fi utlizate în scopul finanțarii unor investiții de interes local.
La peste 500 milioane de euro se ridică valoarea emisiunilor de obligaţiuni municipale pregătite pentru a fi listate la bursa de Bucureşti, cea mai mare fiind cea a Primăriei Bucureştiului, se arată în analiza publicată în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12 decembrie 2014.
B.P.
4 Comentarii
si cati dintre banii astia au fost furati? 30% dupa metoda Oltean si Crinuta sau mai multi?
Cum se vad banii astia in dezvoltarea orasului? nu de piramide si de statui avea nevoie orasul….
… va felicit pe dumneavoastra Domnule Nicolae Moldovan precum si echipa pe care o manageriati…sunteti totali, …inteleg efortul si strdania depusa si doresc sa va impliniti toate gindurile marete,…va multumesc si va apreciez …
Municipiului Alba Iulia are un rating de la Moody’s, de Ba1, care poziționează oraşul nostru pe aceeaşi treaptă cu Budapesta !
ok, poateca asa este, dar in buzunare nu simtim nimik, nu avem locuri de munca si pe cele pe care le avem nu depasesc minimul pe economie (fara salariile bugetarilor paraziti), la somaj suntem intre primii 10 iar perspective de crestere a nivelului de trai in viitorii anu nu sunt. Primaria se imprumuta constant pentru infrastructura iar noi derbedeii platim si pentru asta NU NE PLACE.
Comentariile sunt oprite