În luna octombrie, premierul Dacian Cioloș va face o vizită de lucru în județul Alba – Întâlniri pe tema Strategiei de Dezvoltare a Munților Apuseni și organizarea Centenarului Unirii

Premierul Dacian Cioloș va fi prezent în județul Alba, în luna octombrie, și va avea întâlniri de lucru cu echipe din conducerea administrației județene și a municipiului Alba Iulia, după cum a anunțat vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL.

florin-romanEl a precizat că temele principale vor fi Strategia de Dezvoltare a Munților Apuseni, respectiv înființarea centrului de consultanță pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene și de la bugetul național de la Roșia Montană și organizarea Centenarului Unirii.

ELIT

Referitor la primul subiect, Florin Roman a explicat că Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică (UGAT)pentru Munţii Apuseni va fi înființată în urma aprobării de către Guvern, în şedinţa de miercuri 28 septembrie 2016, a Memorandumului prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei socio-economice a locuitorilor din zonele pilot: Roşia Montană-Munţii Apuseni, Valea Jiului şi Moldova.

”Zona Munţilor Apuseni este importantă pentru noi. Centrul care va fi înfiinţat la Roşia Montană va oferi consultanţă pentru dezvoltarea acestei zone. Dorim să găsim soluţii alternative de dezvoltare a zonei Apusenilor. Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală etc. Intenţia Guvernului este de a integra proiectele ce vor fi finanţate atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei. Am lucrat împreună cu fostul deputat Olar la această strategie de dezvoltare a Munţilor Apuseni şi suntem convinşi că va avea efectul scontat”, a spus vicepreşedintele CJ Alba.

Unitatea de la Roșia Montană va avea o funcţie strategică de analiză a nevoilor locale şi de realizare sau revizuire a unor strategii de dezvoltare locală în vederea asigurării unei abordări integrate de dezvoltare economică şi socială, prin structurile specializate de planificare şi regenerare locală/teritorială, proiecte şi operaţiuni teritoriale etc. ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, va asigura şi coordonarea între ministere, autorităţi de management, structuri locale şi alţi beneficiari. UGAT va avea rol în identificarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor locale, în elaborarea şi implementarea lor prin Direcţia Generală de Proiecte Strategice din Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele aflate în gestiune la acest minister şi prin structurile specializate ale MDRAP şi ale celorlalte ministere care au în gestiune programe de finanţare cu fonduri europene sau din bugetul naţional Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică pentru Munţii Apuseni va monitoriza şi evalua proiectele pilot.

Florin Roman este de părere că o abordare integrată a programelor de finanţare va îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din Apuseni şi zona Apusenilor, care se confruntă acum cu un declin demografic, cu o îmbătrânire a populaţiei, cu migraţia forţei de muncă, cu lipsa unei infrastructuri moderne, o valorificare redusă a potenţialului turistic, o agricultură de subzistenţă, cu un şomaj ridicat, se va dezvolta simţitor din punct de vedere economic.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

1 30 septembrie 2016 at 12:48

Cilolos = EMIL BOC 2 ! Pe cine crezi ca intereseaza bai pitic atomic ca face o CIOROȘ o vizita in judetul Alba ? O va face o doar ca sa vada ce se mai poate ciordii si vinde pe nimic strainilor pe care-i slujeste cu credinta !

axinte 30 septembrie 2016 at 21:08

…mereu auzim astfel de povesti, …facem consultanta, …cine o face?,…pentru cine ?,…si ce daca ?,…faceti dumneavoastra ce asteapta investitorii, … scutire sau minimalizarea taxelor pe perioade lungi de timp,… eliminati barierele birocratice,…suportati parte din dobinzi la creditele pentru investitii,…acordati garantii bancare in folosul lor, … cereti participare minima cu fonduri proprii,… infrastructura din bani publici, si concesionare de terenuri in folosul dezvoltarii afacerilor,…sunt doar citeva ginduri care-mi trec prin cap,… iar daca nu sunteti in stare lasati povestile pentru alta data,…

cititorul 1 octombrie 2016 at 8:13

FACEM CONSULTANTA ne-am saturat de asfel de slogane cine si pentru cine o face,s-au dus atatia bani in cursuri pentru proiecte nerealizabile (exp pentru calificare profesionala si recalificare) cati dintre cursanti au aplicat practic faceti infrastructura din bani publici, si concesionare de terenuri in folosul dezvoltarii afacerilor, iar daca nu sunteti in stare lasati povestile pentru alta data,…

Sebesanca Poluata 1 octombrie 2016 at 12:05

POATE PRIMUL MINISTRU SE VA TINE DE PROMISIUNEA FACUTA SI VINE DE MANUTA CU MINISTRA MEDIULUI CRISTIANA PASCA PALMER PENTRU A NE SPUNE CUM SI IN CE FEL NE SCAPA DE PULUAREA KANCERIGENA SI CUMULATIVA DE PESTE 12 ANI DIN ZONA SEBES-ALBA IULIA.
POATE-L ADUCE SI PE MINISTRUL SANATATII SA NE EXPLICE CE INSEAMNA „MORBIDITATE ONCOLOGICA ALARMANTA IN ALBA IULIA SI SEBES” SI CE LEGATURA EXISTA CU POLUAREA KANCERIGENA SI CUMULATIVA DE PESTE 12 ANI DIN ZONA SEBES-ALBA IULIA.
POATE? POATE DACA VREA ! DAR, OARE VREA?
APARA PRIM-MINISTRUL ROMANIEI SANATATEA SI VIATA OAMENILOR SAU INTERESELE FINANCIARE MESCHINE ALE UNOR COMPANII STRAINE CARE NE „RAD PADURILE” SI DE POLUEAZA DE NE OMOARA CU ZILE ?????

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...