În luna octombrie, premierul Dacian Cioloș va face o vizită de lucru în județul Alba – Întâlniri pe tema Strategiei de Dezvoltare a Munților Apuseni și organizarea Centenarului Unirii
Premierul Dacian Cioloș va fi prezent în județul Alba, în luna octombrie, și va avea întâlniri de lucru cu echipe din conducerea administrației județene și a municipiului Alba Iulia, după cum a anunțat vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL.
El a precizat că temele principale vor fi Strategia de Dezvoltare a Munților Apuseni, respectiv înființarea centrului de consultanță pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene și de la bugetul național de la Roșia Montană și organizarea Centenarului Unirii.
Referitor la primul subiect, Florin Roman a explicat că Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică (UGAT)pentru Munţii Apuseni va fi înființată în urma aprobării de către Guvern, în şedinţa de miercuri 28 septembrie 2016, a Memorandumului prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei socio-economice a locuitorilor din zonele pilot: Roşia Montană-Munţii Apuseni, Valea Jiului şi Moldova.
”Zona Munţilor Apuseni este importantă pentru noi. Centrul care va fi înfiinţat la Roşia Montană va oferi consultanţă pentru dezvoltarea acestei zone. Dorim să găsim soluţii alternative de dezvoltare a zonei Apusenilor. Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală etc. Intenţia Guvernului este de a integra proiectele ce vor fi finanţate atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei. Am lucrat împreună cu fostul deputat Olar la această strategie de dezvoltare a Munţilor Apuseni şi suntem convinşi că va avea efectul scontat”, a spus vicepreşedintele CJ Alba.
Unitatea de la Roșia Montană va avea o funcţie strategică de analiză a nevoilor locale şi de realizare sau revizuire a unor strategii de dezvoltare locală în vederea asigurării unei abordări integrate de dezvoltare economică şi socială, prin structurile specializate de planificare şi regenerare locală/teritorială, proiecte şi operaţiuni teritoriale etc. ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, va asigura şi coordonarea între ministere, autorităţi de management, structuri locale şi alţi beneficiari. UGAT va avea rol în identificarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor locale, în elaborarea şi implementarea lor prin Direcţia Generală de Proiecte Strategice din Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele aflate în gestiune la acest minister şi prin structurile specializate ale MDRAP şi ale celorlalte ministere care au în gestiune programe de finanţare cu fonduri europene sau din bugetul naţional Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică pentru Munţii Apuseni va monitoriza şi evalua proiectele pilot.
Florin Roman este de părere că o abordare integrată a programelor de finanţare va îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din Apuseni şi zona Apusenilor, care se confruntă acum cu un declin demografic, cu o îmbătrânire a populaţiei, cu migraţia forţei de muncă, cu lipsa unei infrastructuri moderne, o valorificare redusă a potenţialului turistic, o agricultură de subzistenţă, cu un şomaj ridicat, se va dezvolta simţitor din punct de vedere economic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii