Rămâi conectat

Politică Administrație

În judeţul Alba, numărul „nebunilor cu acte în regulă”, tot mai mare de la o lună la alta

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În judeţul Alba, numărul „nebunilor cu acte în regulă”, tot mai mare de la o lună la alta

Tot mai mulți adulți din județul Alba suferă de întârziere mintală sau afecțiuni psihice, cu sau fără complicații, fiind încadrați în grad de handicap cu certificat eliberat de autoritățile competente, numărul acestora crescând în fiecare lună începând din mai până în prezent, concomitent cu înmulțirea persoanelor neinstituționalizate cu handicap aflate în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Alba.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Alba, Elena Firu, dacă în luna mai a.c. în județul Alba erau 15.867 de adulți cu handicap, în iunie numărul acestora a crescut la 15.908 persoane, în iulie s-a cifrat la 15.937 de adulți cu handicap, iar la finele lunii august depășise 16.000 de oameni, fiind de 16.006 persoane, adică cu 139 mai mulți decât în mai.

Printre adulții cu handicap, lună de lună a crescut și numărul persoanelor adulte cu handicap mintal și psihic: mai – 3.201, iunie – 3.228, iulie – 3.240 și august – 3.281, adică 80 de adulți în plus față de luna mai. Este vorba despre persoane care nu se pot descurca singure cu situațiile de viață cu care se confruntă în societate, din cauza afecțiunilor de care suferă: tulburări de personalitate, debilitate, retard, schizofrenie, paranoia, sindrom Down, demență senilă, Alzheimer, autism etc.

Din păcate, cei mai mulți suferă de deficiențe accentuate și grave, care în cazul adulților cu handicap mintal au proporții aproximativ egale din punct de vedere numeric, în timp ce la adulții cu handicap psihic, majoritatea covârșitoare suferă de deficiențe accentuate și mai puțin de 10% dintre bolnavi au handicap psihic grav. Pe lângă un IQ scăzut (între 25 – 34), persoanele cu deficiențe funcționale și întârziere mintală accentuată nu se pot adapta la situații noi conform vârstei cronologice.

Persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfecționare este plafonată, având loc blocaje psihice. Sunt capabile să efectueze doar sarcini simple și numai sub supraveghere, au nevoie de servicii de sprijin, dar se pot adapta la viața de familie și comunitate, dacă nu există un alt handicap asociat care să necesite îngrijire specială sau tulburări comportamentale.

În schimb, persoanele cu deficiență funcțională gravă și întârziere mintală profundă (IQ: sub 21) necesită asistent personal, deoarece sunt incapabile de autoconducție și autocontrol, iar pentru că au o minimă dezvoltare senzitivo-motorie abia pot reacționa la comenzi simple, după repetiții îndelungate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea