Rămâi conectat

Ştirea zilei

În județul Alba, doar 1 din 10 proprietari au încheiat asigurarea obligatorie pentru locuință, deși riscă să fie amendați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru majoritatea românilor, 2015 a început sub semnul facturilor și taxelor de tot felul: contribuția de bun creștin la parohie, impozitele la primărie pe proprietăți, impuneri absurde de plată de la ANAF, asigurări obligatorii etc.

Deși cei mai mulți dintre proprietarii de locuințe au uitat, la capitolul asigurări obligatorii intră și cea pentru locuință împotriva dezastrelor naturale. Iar la acest capitol, județul Alba este codaș la nivelul Regiunii Centru.

pret-pad2Conform Pool-ului de asigurare împotriva dezastrelor naturale, societatea care încheie și centralizează asigurările obligatorii pentru locuințe, la nivelul județului Alba erau încheiate aproape 16.512 de asigurări, în data de 30 noiembrie 2014. Cifra acoperă 11,37 la sută din numărul total al locuințelor înregistrate în județ. Este de subliniat faptul că în decursul anului trecut au fost plătite locuitorilor județului Alba daune în valoare totală de 0 de lei.

Fiind vorba dspre o zonă geografică cu riscuri reduse pentru inundații, cutremure sau alunecări de teren, se poate înțelege și interesul scăzut al celor din Alba pentru încheierea unei polițe de asigurare obligatorie pentru locuință.

La nivelul Regiunii Centru, în comparație cu județul nostru, brașovenii aveau la aceeași dată peste 58.000 de polițe încheiate – 25 la sută, în județul Mureș erau 29.889 de polițe – 13,27 la sută, în județul Sibiu doar 44.000 –20 la sută, în județul Covasna erau în vigoare 15.010 polițe, adică 18,08 la sută, în vreme ce județul Harghita  erau în vigoare 14.515 polițe, adică 10,92 la sută grad de cuprindere în asigurare.

Primăriile din Alba nu au aplicat nicio amendă cetățenilor care nu și-au asigurat locuințele

Conform legislației în vigoare, primăriile au posibilitatea de a verifica și aplica amenzi cetățenilor care nu respectă legea. Potrivit articolul 17 din Legea 260/2008 “primarii, prin compartimentele de specialitate, vor furniza PAID lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză, specificând numele şi prenumele sau denumirea proprietarului şi, după caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscală al acestuia, numărul din registrul de rol nominal unic şi din registrul agricol. Actualizarea se va face în termen de 72 de ore de la schimbarea proprietarului locuinţei sau, după caz, a datelor de identitate a acestuia (…) PAID va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei obligatorii datorate de fiecare”.

De exemplu, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, la nivelul municipiului Alba Iulia primăria a transmis PAID (Pool de Asigurare împotriva dezastrelor)  listele pe care avea obligația să le transmită, conținând construcțiile cu destinația de locuință. Dacă PAID va transmite Direcției Fiscale listele cu cei care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie, ceea ce nu s-a întâmplat până în acest moment, atunci municipalitatea va face verificările de rigoare.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009. Printre societățile de asigurare care sunt acționare în PAID se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurari.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea