În fiecare grădiniţă sau şcoală din judeţ există 5 – 6 copii cu ADHD
Dacă aveţi un copil de vârstă preşcolară sau şcolară care are deficit de atenţie, este hiperactiv şi are manifestări de impulsivitate vă puteţi pune întrebarea dacă nu cumva suferă de tulburare hiperkinetică şi deficit de atenţie – ADHD (în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder). De altfel, acesta este primul pas spre tratarea copilului: ca părinţii să admită că micuţii lor ar putea fi bolnavi de ADHD. Simptomele sunt dificultatea de a sta liniştiţi pe scaun sau în bancă, de a fi atenţi la ceea ce le spune educatoarea, învăţătoarea sau profesorul, de a respecta regulile. ADHD poate să apară încă de la vârstă preşcolară şi din acest motiv, de cele mai multe ori, educatoarele sunt primele care identifică simptomele ADHD.
Iată şi alte simptome prezentate de site-ul www.copilul.ro: copilul nu este atent la detalii, nu pare că ascultă când cineva i se adresează direct, este uşor distras, întâmpină dificultăţi în organizarea şi finalizarea sarcinilor, nu are astâmpăr (dă mereu din mâini şi din picioare, neputând sta locului), vorbeşte continuu, întrerupe conversaţiile şi deranjează jocurile altor copii; evită sarcinile care necesită efort mental, cum ar fi exerciţiile pe care trebuie să le facă în sala de grupă sau în clasă, temele, jocurile. De asemenea, poate face lucruri care sunt periculoase fără să se gândească la posibilele consecinţe.
Profesorul psiholog Dumitru Panţa, inspector şcolar pentru învăţământ special la IŞJ Alba, ne-a declarat că ADHD poate să apară la vârstă fragedă, de aceea cazurile de copii hiperactivi şi cu deficienţe de atenţie se găsesc şi la grădiniţe. De altfel, el a spus că la nivelul judeţului Alba nu există unitate şcolară în care să nu fie identificaţi cel puţin 5 – 6 copii cu ADHD. Diagnosticul exact îl pun medicii, iar afecţiunea se poate vindeca fie cu tratament medicamentos, fie cu terapii comportamentale aplicate de psihologi sau alţi specialişti.
Prof. Dumitru Panţa a precizat, totodată, că Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba a organizat cursuri de formare a unor cadre didactice în vederea depistării timpurii a copiilor care suferă de ADHD. De altfel, colaborarea între părinţi şi cadre didactice este esenţială în contracararea simptomelor afecţiunii. Atunci când sunt anunţaţi de către educatoare, învăţătoare sau profesori, părinţii ar trebui să nu excludă posibilitatea ca, pe baza simptomelor depistate de dascăl, copilul să sufere de ADHD, trebuind dus la medicul de familie, iar apoi la un specialist.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii