Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

În fiecare grădiniţă sau şcoală din judeţ există 5 – 6 copii cu ADHD

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

    Dacă aveţi un copil de vârstă preşcolară sau şcolară care are deficit de atenţie, este hiperactiv şi are manifestări de impulsivitate vă puteţi pune întrebarea dacă nu cumva suferă de tulburare hiperkinetică şi deficit de atenţie – ADHD (în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder). De altfel, acesta este primul pas spre tratarea copilului: ca părinţii să admită că micuţii lor ar putea fi bolnavi de ADHD. Simptomele sunt dificultatea de a sta liniştiţi pe scaun sau în bancă, de a fi atenţi la ceea ce le spune educatoarea, învăţătoarea sau profesorul, de a respecta regulile. ADHD poate să apară încă de la vârstă preşcolară şi din acest motiv, de cele mai multe ori, educatoarele sunt primele care identifică simptomele ADHD.
Iată şi alte simptome prezentate de site-ul www.copilul.ro: copilul nu este atent la detalii, nu pare că ascultă când cineva i se adresează direct, este uşor distras, întâmpină dificultăţi în organizarea şi finalizarea sarcinilor, nu are astâmpăr (dă mereu din mâini şi din picioare, neputând sta locului), vorbeşte continuu, întrerupe conversaţiile şi deranjează jocurile altor copii; evită sarcinile care necesită efort mental, cum ar fi exerciţiile pe care trebuie să le facă în sala de grupă sau în clasă, temele, jocurile. De asemenea, poate face lucruri care sunt periculoase fără să se gândească la posibilele consecinţe.
Profesorul psiholog Dumitru Panţa, inspector şcolar pentru învăţământ special la IŞJ Alba, ne-a declarat că ADHD poate să apară la vârstă fragedă, de aceea cazurile de copii hiperactivi şi cu deficienţe de atenţie se găsesc şi la grădiniţe. De altfel, el a spus că la nivelul judeţului Alba nu există unitate şcolară în care să nu fie identificaţi cel puţin 5 – 6 copii cu ADHD. Diagnosticul exact îl pun medicii, iar afecţiunea se poate vindeca fie cu tratament medicamentos, fie cu terapii comportamentale aplicate de psihologi sau alţi specialişti.
Prof. Dumitru Panţa a precizat, totodată, că Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba a organizat cursuri de formare a unor cadre didactice în vederea depistării timpurii a copiilor care suferă de ADHD. De altfel, colaborarea între părinţi şi cadre didactice este esenţială în contracararea simptomelor afecţiunii. Atunci când sunt anunţaţi de către educatoare, învăţătoare sau profesori, părinţii ar trebui să nu excludă posibilitatea ca, pe baza simptomelor depistate de dascăl, copilul să sufere de ADHD, trebuind dus la medicul de familie, iar apoi la un specialist.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Anunțul așteptat de toți iubitorii de film: Continuarea seriei „Stăpânul Inelelor” a fost programată

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunțul așteptat de toți iubitorii de film: Continuarea seriei „Stăpânul Inelelor” a fost programată Joi, 9 mai, Warner Bros. a făcut un anunț mult așteptat, pe care fanii l-au așteptat timp de peste două decenii: data lansării următorului film „Stăpânul inelelor” (Lord of the Rings), care se bazează pe lumea populară creată de autorul britanic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea