Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

În cazul în care dosarul STP ajunge în judecată, Mircea Hava va trebui să se apere în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurorii DNA Alba Iulia au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) desemnarea unei instanţe care să judece dosarul STP, în eventualitatea în care acesta va ajunge în instanţă. Învinuiţi sunt primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, consilierul local (fost viceprimar) Ioan Bogăţan, directorul economic al Primăriei, Teofila Ţîr, Oliviu Gaşpar – directorul Biroului Transport-Liberă Initiaţivă-Comercial din Direcţia Cheltuieli a Primăriei Alba Iulia, Georgeta Camelia Rângheţ – şefa Departamentului Juridic din cadrul Primăriei Alba Iulia ş.a. Primul termen a avut loc pe 13 august 2012 iar cererea a fost soluţionată miercuri, 22 august 2012. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi a desemnat Curtea de Apel Timişoara ca instanţă competentă să judece acest dosar, dacă procurorii vor decide trimiterea în judecată, prin rechizitoriu, a învinuiţilor. În acest dosar, momentan, se fac cercetări privind modul cum s-au acordat subvenţiile pentru transportul public local în municipiul Alba Iulia.
Decizia Înaltei Curţi a fost luată conform articolului 61 indice 1 Cod Penal, care spune că „Procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să desemneze o instanţă egală în grad cu cea căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă”, care să fie sesizată în cazul în care se va emite rechizitoriul. Motivarea procurorilor DNA s-a întemeiat pe art. 55 din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad, în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei”.

Cu alte cuvinte, procurorii DNA Alba Iulia nu au încredere că magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia ar putea fi imparţiali în cazul în care dosarul STP ar ajunge pe masa lor. Lucru de înţeles, având în vedere calitatea şi statutul învinuiţilor. De un alt lucru de care s-ar putea teme procurorii ar putea fi influenţa pe care unii dintre avocaţii inculpaţilor ar avea-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, prin prisma relaţiilor apropiate şi chiar de rudenie.
Totodată, este de presupus că, din moment ce au solicitat ÎCCJ desemnarea unei alte instanţe competente de judecată, procurorii DNA Alba Iulia sunt foarte aproape de finalizarea rechizitoriului şi deci de eventuala trimitere în judecată a dosarului STP. În aceste condiţii ar fi o premieră pentru primarul municipiului Mircea Hava, care nu s-a mai aflat până acum în postura de a fi judecat într-un dosar în calitate de inculpat. Toate plângerile formulate pe numele său până acum s-au finalizat cu NUP.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea