Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

În 7 octombrie, creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Ziarul Unirea

Publicat

în

În 7 octombrie, creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah au au trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Chiar dacă erau tineri, împăratul le-a acordat funcţii înalte în Şcoala Centiliilor: Serghie a fost „primicer” (primicer este acela al cărui nume este scris primul pe lista oficial recunoscută a conducătorilor, aşadar persoană marcantă, prima înscrisă) şi Vah „secundicer” (secundicer este acela care se afla al doilea într-o castă).

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani:  2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025

muceniciȘcoala Centiliilor, constituită pe vremea lui Diocletian, a format diviziuni de elită ale armatei romane, care îndeplineau ordinele împăratului însuşi şi funcţionau de asemenea în calitate de corp de instruire a ofiţerilor. Mai târziu, aceste diviziuni de elită au fost transformate în gardă imperială şi detaşament de onoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei erau creştini în ascuns, căci împăratul era un persecutor al creştinilor. Au fost descoperiţi lui Maximian că se închinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut să jertfească idolilor. Aceştia, refuzând să aducă jertfe zeilor, au fost lipsiţi de însemnele demnităţii militare, îmbrăcaţi în haine femeieşti şi purtaţi prin cetate, în semn de batjocora.

Pentru că nu au lepădat credinţa în Hristos nici după aceasta batjocorire, au fost duşi în cetatea Varvalisa, spre a fi supuşi chinurilor de împăratul Antioh. În drum spre această cetate, li s-a descoperit îngerul şi le-a vestit că „Pentru nevoinţa voastră veţi lua cununile biruinţei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alături de voi în suferinţa voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veţi călca pe vrăjmaşul diavol sub picioarele voastre“.

În această cetate Sfântul Vah şi-a dat duhul în urma torturilor, iar Sfântul Serghie a fost decapitat.

Sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

14 noiembrie: Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. În România, 11,6% din populaţia adultă are diabet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

Pentru ediţia din anul 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, ONU reia tema de anul trecut, axându-se pe importanţa accesului la tratament. Deşi au trecut o sută de ani de la descoperirea insulinei, milioane de persoane cu diabet continuă să fie lipsite de tratamentul necesar. Organizaţia încurajează şi susţine comunitatea globală a suferinzilor de diabet să schimbe această stare de fapt: „Acţionând unitar, comunitatea persoanelor cu diabet din întreaga lume are forţa numerică, capacitatea de influenţă şi determinarea pentru a produce o schimbare în acest sens”, arată un.org.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul Conferinţei Naţionale „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, ce a avut loc la Târgu Mureş la sfârşitul lunii septembrie 2022, profesorul universitar Rodica Bălaşa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, a atras atenţia că frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie.

În acelaşi context, academicianul Constantin-Ionescu Tîrgovişte, care este şi preşedinte fondator al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a declarat că bunăstarea şi abundenţa care caracterizează şi societatea modernă conduc la obezitate, iar obezitatea este soră bună cu diabetul. O statistică prezentată de academician indică faptul că prevalenţa diabetului zaharat este în creştere la nivel mondial şi că, dacă în anul 2021 existau 537 de milioane de persoane cu această afecţiune, în anul 2030 se estimează ca numărul acesta să crească la 600 de milioane, iar în 2045, la 783 de milioane.

În România, conform studiului epidemiologic PREDATORR din anul 2014, (ultimul studiu naţional de prevalenţa diabetului în România), aproximativ 11,6% din populaţia adultă (20-79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31,8% mai mult decât media globală (8.8%) şi cu 70% peste media europeană.

Potrivit site-ului Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, 3 din 10 români au prediabet. Un număr de 7 din 10 români au ajuns pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja instalate, arată arpim.ro.

Pentru scăderea incidenţei bolii în rândul populaţiei şi prevenirea complicaţiilor, este esenţială o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet.

La 20 octombrie 2020, Parlamentul României a adoptat Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului. Printre iniţiatorii legii se numără Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat, precum şi experţii Forumului Român de Diabet.

Actul normativ cuprinde următoarele trei direcţii de acţiune: I. Educaţia populaţiei pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil; II. Screening pentru depistarea precoce a diabetului; III. Prevenţia sau întârzierea instalării diabetului.

După promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis, ţara noastră se numără printre puţinele din lume care au o lege prin care se reglementează prevenţia diabetului zaharat, se arată într-un comunicat de presă al Forumului Român de Diabet.

Conform site-ului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, http://www.societate-diabet.ro/, în 1934 au fost înfiinţate, la Spitalul Colţea, două saloane de diabet în clinica profesorului Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, profesorul Ioan Pavel a iniţiat ”Registrul de Diabet”, pentru ca în 1942 să se înfiinţeze la Spitalul Colţea Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa. Doi ani mai târziu, Ioan Pavel a publicat monografia ”Le Diabete”, prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume. Pentru această lucrare a fost distins, în 1946, cu premiul Academiei de Ştiinţă de la Paris. În 1949, profesorul Pavel creează o clinică de nutriţie şi dietetică ce se transformă, ulterior, în clinica de diabet. Centrul antidiabetic se mută de la Spitalul Colţea, la Spitalul Cantacuzino.

Societatea Română de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înfiinţarea specialităţii de diabet, nutriţie şi boli metabolice în România, care, în 1970, se regăseşte ca specialitate independentă în nomenclatorul de specialităţi al MS. Prima serie de specialişti îşi începe activitatea în 1976.

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte pe toţi cei interesaţi de prevenţia, diagnosticarea şi managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice alături de Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice. Iniţiativa se alătură celei similare create la nivelul Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.

Diabetul este numele dat mai multor boli metabolice şi endocrine. Diabetul zaharat poate fi de tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, şi de tipul 2, caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.

Un al treilea tip de diabet este cel gestaţional, ce se poate declanşa în perioada de sarcină la femei sănătoase. Chiar dacă dispare după perioada de sarcină, poate creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2.

Dacă diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, cel de tip 2 poate fi evitat prin controlul greutăţii, o dietă sănătoasă şi activitate fizică regulată. Persoanele aflate în grupa de risc, identificate în funcţie de vârstă, circumferinţa taliei şi istoricul medical al familiei este indicat să fie controlate periodic pentru determinarea nivelului de glucoză în sânge, conform site-ului Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România, fadr.ro.

Potrivit Ghidului de management al diabetului zaharat, elaborat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, o dietă care poate ajuta la prevenirea sau întârzierea apariţiei diabetului de tip 2 ar trebui să ţină cont de următoarele recomandări: eliminarea/limitarea zahărului şi a glucidelor rafinate din dietă, scăderea aportului de glucide, scăderea dimensiunilor porţiilor, consumul alimentelor bogate în fibre, optimizarea nivelurilor de vitamina D, scăderea aportului de alimente procesate, consumul de apă în dauna băuturilor îndulcite artificial sau a sucurilor de fructe, conform societate-diabet.ro.

În condiţiile unui control inadecvat al diabetului, creşterea glicemiei poate provoca, în timp, leziuni în întregul organism, afectând în special ochii, rinichii, vasele de sânge, inima şi sistemul nervos, arată doc.ro. Controlul greutăţii şi evitarea sedentarismului ajută în ameliorarea simptomelor diabetului, însă persoana diagnosticată este necesar să fie în permanenţă monitorizată de către medicul specializat în boli de nutriţie.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru credincioșii din întreaga lume va începe Postul Crăciunului, adică nu vor mai fi consumate alimente de proveniență animale, precum lactate, carne sau ouă. De asemenea, calendarul ortodox îl cinstește pe Sfântul Filip, al treilea Apostol chemat de către Iisus Hristos în misiunile sale în lupta împotriva ereziilor.

Sfântul Filip a învățat carte încă de la mic, iar datorită părinților săi a ajuns iscusit în Sfânta Scriptură. Acest Apostol a înțeles proorocirile despre Mesia Cel Așteptat pe care avea să-l întâlneacsă câțiva ani mai târziu.

Citește și: MESAJE de SFANTUL ANDREI. Urări de Sfântul Andrei și felicitări de Sf Andrei pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Elit - Gustul Desăvârșit

Așa se face că Domnul a aflat de acest slujitor, iar când a ajuns pe pământ a decis să-l cunoască. Filip n-a vrut să se bucure doar el de întâlnirea cu Isus Hristos așa că i-a spus și prietenului său Natanail.

Sfântul Apostol Filip a făcut în timpul vieții foarte mult fapte bune și minuni, dar avea să fie răstignit cu capul în jos în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici.

În momentul în care își aștepta sfârșitul Sfântul Filip se ruga lui Dumnezeu pentru vrăjmașii săi. Auzind aceste rugăminți Domnul a poruncit îndată pământului ca cei vii să revină la viață, lăsând în adâncuri numai antipatul și popii viperii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Obiceiuri și tradiții în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Obiceiuri și tradiții în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

Lăsata Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai importante și aspre posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului.

Citește și: Postul Crăciunului 2022: Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Potrivit calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului va începe marți, pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru credincioși postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Astfel că, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.

Conform crestinortodox.ro, 21 noiembrie este considerată ziua când Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun fericit care pot fi trimise prin SMS de Crăciun

În prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră.

Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Există mai multe tradiții legate de sărbătoarea Lăsata Secului, care diferă de la o regiune la alta.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Obiceiul focurilor purificatoare este o tradiție ce se practică odată cu Lăsatul Secului. Astfel, când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele.

Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.

Un alt obicei de Lăsata Secului este ungerea ferestrelor și a porților cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Așezarea mesei către răsărit. În ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate tot spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, deoarece conferă un aspect sacru.

Folosirea feței de masă albă este un alt obicei, deoarece albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se reunește. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Sărbătoarea de Lăsata Secului este extrem de importantă la români, care o respectă cu strictețe încă din vremuri străvechi. Însă, pe lângă tradiții și obiceiuri, există și anumite activități interzise în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022:

Rudele care se strâng la masa de Lasata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă, ci trebuie să aducă „găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin“;

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei

Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă în această zi, pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei;

De Lasata Secului nu se așează farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Se spune că așezarea farfuriilor și tacâmurilor pe masă în mod aleatoriu poate aduce necazuri în gospodărie. Masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, indiferent că este vorba despre prânz sau cină;
Nu se pune față de masă colorată;
Nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
De Lăsata Secului nu este indicat să se consume carne de porc;
În această zi nu se servește mâncare nesărată;
Nu se spală haine de Lăsata Secului.

Când începe Postul Nașterii Domnului?

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are scopul de a-i pregăti pe credincioși pentru sărbătoarea nașterii Mântuitorului.

Postul Crăciunului marchează perioada de abstinență și penitență practicată de Biserica Ortodoxă Răsăriteană, Biserica Ortodoxă Orientală și Biserica Catolică în pregătirea Nașterii lui Iisus, sărbătorită an de an la data de 25 decembrie.

În 2022, Postul Crăciunului va începe marți, 15 noiembrie, și se va încheia la finalul zilei de 24 decembrie. Postul se întinde pe o durată de 40 de zile, timp în care sunt îmbinate pocăința cu milostenia și cu fapta bună.

Postul Nașterii Domnului nu este atât de restrictiv precum Postul Paștelui (având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește), dar poate fi benefic pentru credincioși, având rolul de a-i curăța atât trupește, cât și sufletește.

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu (Decalogul) scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, dar și de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului.

Zile cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie;
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă);
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică);
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie;
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă);
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică);
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni);
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie;
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă);
11 decembrie: Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică);
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni);
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți);
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă);
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică).

Sursa: stirilekanald.ro, impact.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea