În 21 februarie, la Muzeul Principia: ”Dragoste de RomânIA” – expoziții de artă tradițională, proiecție de film și spectacol de muzică populară, într-un eveniment organizat de Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” și Primăria Alba Iulia
Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” – Primăria Alba Iulia vă invită la evenimentul ”Dragoste de RomânIA”, care va avea loc joi, 21 februarie 2019, de la ora 17, în Muzeul Principia.
În preajma sărbătorii de Dragobete, dorim să facem un arc peste timp și să arătăm cum iubirea pentru valorile autentice românești este transmisă din generație în generație, cum acestea sunt prețuite, păstrate și aduse în modernitate.
În cadrul evenimentului, va fi prezentată pentru, prima dată la Alba Iulia, expoziția „Mostre din Zestre”, colecție ce reprezintă partea practică a lucrării de doctorat a designerului român Olimpia Ludwig, care demonstrează măiestria cu care arta tradiţională românească poate fi îmbinată cu arta contemporană. Este o reinterpretare a valorilor tradiţionale care sunt cuprinse în evoluția artei vestimentare. Valorile tradiţionale sunt prezentate într-o nouă lumină, pentru a redescoperi identitatea noastră națională privind arta cusăturilor, a broderiei și croşetatului. Acestea sunt parte a unui tezaur ce constituie o componentă valoroasă, o moștenire care trebuie transmisă.
O altă modalitate de transmitere peste generații a modelelor tradiționale românești și de a le oferi o funcție decorativă modernă a fost găsită de albaiulianca Maria Berdea, care prezintă la Muzeul Principia expoziția ”100 izvoade românești”, inspirată de cusăturile tradiționale de pe ie sau de pe mostrare din întreaga țară.
În cadrul evenimentului ”Dragoste de RomânIA”, va fi lansat, în premieră națională filmul ”Reconstituire nuntă tradițională Geoagiu de Sus”, realizat în județul Alba, de etnologul Vasile Mathe, în colaborare cu Mariana Mereu și Daniel Tiutiu. Filmările au fost făcute la Geoagiu de Sus, fiind prezentate obiceiuri de nuntă din județul Alba. Etnologul Vasile Mathe a realizat zeci de filme etnografice, toate bazate pe propria documentare, făcută atât din literatura de specialitate, cât și la fața locului.
Publicul va avea, totodată, ocazia să vadă ”Cântecul miresei”, obicei de nuntă care va fi prezentat de către Grupul Folcloric ”Vatra” din Geoagiu de Sus chiar în Muzeul Principia, să asculte doine și balade populare interpretate de rapsodul popular Ana Groza și rapsodul popular Maria Tămaș, dar și să retrăiască bucuria copilăriei alături de Corul de Copii ”Flori de Mai” al Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, dirijor Cristina Florea.
Evenimentul va fi prezentat de Alina Hileagă din Daia Română, elevă a Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bărbat din Alba, reținut de polițiști pentru furt: A sustras și vândut o mașină de înfiletat, un flex și un pistol cu nituri
Bărbat din Alba, reținut de polițiști pentru furt: A sustras și vândut o mașină de înfiletat, un flex și un pistol cu nituri La data de 14 noiembrie 2024, polițiștii de investigații criminale din Aiud au identificat și reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 46 de ani, din municipiul Aiud, care este bănuit […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Actualitate20 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi