În 1907, într-o comună din Alba a fost aleasă prima femeie primar din Transilvania. Aproape toți bărbații au plecat în România sau America
În 1907, într-o comună din Alba a fost aleasă prima femeie primar din Transilvania. Aproape toți bărbații au plecat în România sau America
Prima femeie primar din Ardeal a fost aleasă în comuna Scărișoara din Munții Apuseni și s-a datorat unui motiv bine întemeiat. Era în 1907 și aproape toți bărbații plecaseră din sat – fie în România, fie în America. În ziarele vremii au apărut mai multe articole despre primărița de la Scărișoara, fără a fi, însă, menționat numele acesteia.
„Cetim prin foi că bărbații locuitori din comuna Scărișoara (ținutul Câmpenilor), încetul cu încetul au luat toți bățul pribegiei și s-au dus care încotro. Unii în România, alții în America. Cel din urmă a fost birăul, care și-a lăsat și el vatra părintească și a plecat. În Scărișoara acum nu mai sunt bărbați, numai niște moșnegi, copii și schilav. Și cum satul nu se poate să rămână fără birău, femeile, după o înțelegere avută între ele, au ales de birău pe o nevastă harnică și vrednică, de numai 24 de ani.
Ci-că autoritățile administrative îs tare mulțumite cu femeia purtătoare de slujba bărbatului, căci își împlinește cinstit slujba”, scria ziarul Tribuna ce apărea la Arad. Articole similare au apărut și în Gazeta Transilvaniei de la Brașov și chiar în ziarele Contemporanul și Universul din București. Cu excepția acestor articole, în arhive nu s-au păstrat informații despre primărița de la Scărișoara, astfel încât nu s-a reușit să se afle cum o chema și cum a condus comuna în absența bărbaților.
Comuna Scărișoara făcea parte pe atunci din fostul Comitat Turda-Arieş (1876-1925), care era modul de organizare administrativă al Austro-Ungariei, din care a făcut parte și Transilvania până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În prezent, Scărişoara este o comună din Munţii Apuseni care are în prezent circa 1.500 de locuitori. Primele referiri la această localitate datează din secolul al XVII-lea, la 1733, când sunt făcute menţiuni în statisticile ortodocşilor şi uniților din Ardeal. Din 1850, Scărişoara apare ca unitate administrativă distinctă, lucru dovedit de faptul că în 1854 ea apare în lista localităţilor când se fac referiri la împărţirea politică şi judecătorească a Marelui Principat al Ardealului. La acea dată, Scărişoara avea circa 3.500 de locuitori.
Referiri clare există la alte trei femei alese pentru prima dată primar al unei localităţi din România, la alegerile din 1930. Este vorba despre Luiza Zavloschi, aleasă în funcţia de primar al localităţii Buda din judeţul Vaslui; Marilena Bocu, aleasă primar la Lipova, judeţul Arad; Elena Eisenberg, din comuna Cobia, judeţul Dâmboviţa.
În 1930, femeile au putut vota şi candida pentru prima dată în istoria României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]