11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși
11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși
La 11 iulie, în calendarul creștin ortodox este pomenită Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305).
Când prefectul orașului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande, mulți dintre creștini nu s-au supus ordinului și s-au ascuns. Au fost însă descoperiți și au fost aduși la judecata autorităților.
Printre creștinii care au fost aduși în cetate se afla și tânăra Eufimia, care mărturisindu-l cu îndrăzneală pe Hristos a fost dată pe mâinile torționarilor. A fost arsă, bătută cu toiege și dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deși nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior.
Tot astăzi, Biserica pomenește pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creștină.
Împărăteasa Olga a fost soția prințului Igor al Kievului. În 945, prințul Igor a fost asasinat, Olga devenind regentă, întrucât fiul lor, Sviatoslav, moștenitorul tronului, era minor.
A primit Sfânta Taină a Botezului, cu prilejul unei vizite oficiale la Constantinopol, într-o ceremonie săvârșită de patriarh, având drept naș de botez pe Constantin al VII-lea Porfirogenetul și primind numele Elena.
În țară, împărăteasa Olga-Elena a început propovăduirea dreptei credințe în rândul supușilor săi, dar eforturile sale au rămas în acel moment fără rezultat.
Din familia imperială, doar nepotul său, Vladimir, avea să primească botezul creștin. Împărăteasa Olga a trecut la cele veșnice într-o zi de 11 iulie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun