Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși

La 11 iulie, în calendarul creștin ortodox este pomenită Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305).

Când prefectul orașului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande, mulți dintre creștini nu s-au supus ordinului și s-au ascuns. Au fost însă descoperiți și au fost aduși la judecata autorităților.

Printre creștinii care au fost aduși în cetate se afla și tânăra Eufimia, care mărturisindu-l cu îndrăzneală pe Hristos a fost dată pe mâinile torționarilor. A fost arsă, bătută cu toiege și dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deși nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior.

Tot astăzi, Biserica pomenește pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreștinării poporului rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creștină.

Împărăteasa Olga a fost soția prințului Igor al Kievului. În 945, prințul Igor a fost asasinat, Olga devenind regentă, întrucât fiul lor, Sviatoslav, moștenitorul tronului, era minor.

A primit Sfânta Taină a Botezului, cu prilejul unei vizite oficiale la Constantinopol, într-o ceremonie săvârșită de patriarh, având drept naș de botez pe Constantin al VII-lea Porfirogenetul și primind numele Elena.

În țară, împărăteasa Olga-Elena a început propovăduirea dreptei credințe în rândul supușilor săi, dar eforturile sale au rămas în acel moment fără rezultat.

Din familia imperială, doar nepotul său, Vladimir, avea să primească botezul creștin. Împărăteasa Olga a trecut la cele veșnice într-o zi de 11 iulie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine! Nepoată atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea