Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Impozitul auto 2021: Ce localități din ALBA beneficiază de REDUCEREA acestuia. Cât aveți de plată în funcție de cilindree

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Proprietarii de autoturisme înmatriculate în România au obligația de a plăti impozit pentru ele. Modul de calcul al impozitului se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Există însă și excepții de la plată. Nu toți știu că plata impozitelor se poate face de acasă, folosind platforma ghiseul.ro. Pentru aceasta, însă, trebuie să-și facă un cont folosind datele personale și un card bancar valabil emis pe numele lor.

O parte dintre cei care și-au verificat sumele pe care trebuie să le plătească în 2021 ca impozit pe mașină au constatat, probabil, că suma de plată este mai mare anul acesta. Impozitul auto a fost majorat, în general, cu rata inflației, care a fost de 3,8% în 2019, ultimul an de raportare (rata inflației pe 2020 nu a fost comunicată încă de INS). Excepția fac impozitele auto pentru mașini cu cilindreea sub 1600 cmc, care au rămas neschimbate.

Impozitul auto 2021: Cât ai de plată anul acesta în funcție de cilindree

Elit - Gustul Desăvârșit

Calculul impozitului auto se face pornind de la unitatea de 200 cmc, astfel că impozitul este specificat în multipli ai acestei unități. Spre exemplu, o mașină cu cilindreea de 999 cmc va avea un impozit de 5 unități. Cum această unitate este taxată cu 8 lei în 2021 (la fel ca și în 2020), rezultă un impozit total de 40 de lei. Iată care sunt valorile unității de 200 cmc valabile în 2021, în funcție de cilindreea mașinii:

1.601 – 2.000 cmc: 20 lei/200 cmc în 2021, de la 19 lei în 2020;
2.001 – 2.600 cmc: 79 lei/200 cmc în 2021, de la 76 lei în 2020:
2.601 – 3.000 cmc: 59 lei/200 cmc în 2021, de la 153 lei în 2020;
peste 3.000 cmc: 320 lei/200 cmc în 2021, de la 308 lei în 2020.

Desigur, autonomia locală înseamnă că autoritățile locale au mână liberă în stabilirea impozitelor și taxelor locale, astfel că aceste valori pot să difere de la oraș la altul. Spre exemplu, locuitorii din Galați au fost protestat vehement după ce primăria a majorat impozitul auto în 2021 cu 50%. Între timp, decizia a fost suspendată, fiind atacată în instanță de Prefectura Galați.

Posesorii de mașini electrice și hibride sunt în continuare favorizați. Impozitul auto pentru mașinile hibride se stabilește prin hotărâre a consiliului local, dar reducerea nu poate fi mai mică de 50% din valoarea stabilită pentru un mijloc de transport cu motor termic similar de aceeași capacitate cilindrică. În ceea ce privește mașinile electrice, acestea sunt în continuare scutite de plata impozitului auto.

Ce mașini sunt scutite de la plata impozitului auto în 2021

-Mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localități, dacă tariful de transport este stabilit în condiții de transport public.
-Vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare.
– Mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral.
-Mijloacele de transport folosite pentru intervenții care funcționează în situații de urgență.
-Mijloacele de transport ale instituțiilor sau unităților care funcționează sub comanda Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului.
-Autovehiculele acționate electric.
-Autovehiculele second-hand înregistrate ca stoc de marfă și care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
-Mijloacele de transport deținute de către organizațiile cetățenilor aparținând minoritățile naționale.
-Autovehiculele fundațiilor înființate prin testament constituite conform legii, cu scopul de a deține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
-Mijloacele de transport ale organizațiilor care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copii, familie, persoane cu handicap aflate în dificultate, în condițiile legii.

Cine beneficiază de reduceri la plata impozitului auto

Potrivit Codului Fiscal, impozitul se reduce cu 50% pentru cei care au domiciliul în anumite localități din munții Apuseni și din județul Tulcea (Sulina, de exemplu). Vorbim de județul Alba (persoanele domiciliate în orașele Abrud, Câmpeni și Zlatna și în 24 de comune ale județului), de județul Arad (persoanele domiciliate în orașul Sebiș și în 13 comune din județ), Bihor (orașele Nucet, Dr. Petru Groza și Vașcău, precum și în 12 comune din județ), Cluj (14 comune intră la reduceri) și județul Hunedoara (orașul Brad și 15 comune din județ).
Impozitul auto pentru persoane cu handicap

Persoanele cu handicap grav sau accentuat sau persoanele care folosesc mijlocul de transport pentru a transporta o persoană cu handicap sunt scutite de la plata impozitului auto.
Impozitul auto pentru pensionari

Legea nu prevede condiții speciale pentru pensionari. Totuși, mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război sunt scutite de impozit. Acest lucru este valabil însă pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

Sursa: promotor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT

În cursul serii de vineri, 12 august, a fost semnalată, prin apelul numărului unic de urgenţă 112, prezența unui urs în zona Ampoița.

Prin apelul numărului unic se Urgență 112, s-a semnalat prezența unui urs în zona Ampoița.

Elit - Gustul Desăvârșit

A fost emis mesaj Ro-Alert către locuitorii din zona respectivă.

Nu sunt persoane care să necesite îngrijiri medicale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria

În cursul zilei de vineri, grupul chinez CATL a anunțat faptul că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro, în condițiile în care cel mai mare producător mondial de baterii pentru autovehicule se pregătește să răspundă unor comenzi mari venite din partea constructorilor de automobile.

CATL a precizat că lucrările de construcţie la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasată în oraşul Debreţin, estul Ungariei, cea mai mare investiţie de peste hotare a grupului chinez, vor începe în acest an, după obţinerea aprobărilor necesare, urmând să se întindă pe o perioadă de maxim 64 de luni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalizare, aceasta ar urma să fie cea mai mare uzină de celule pentru baterii electrice din Europa şi, de asemenea, a doua facilitate de producţie a CATL din regiune. La uzina de la Debreţin vor fi produse celule şi module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.

Această investiţie va marca „un salt uriaş în expansiunea globală a CATL”, a subliniat fondatorul şi preşedintele grupului chinez, Zeng Yuqun, potrivit Agerpres.ro.

În paralel, compania chineză continuă cu planurile privind debutul producţiei de baterii în America de Nord până în 2026, pentru clienţi precum Ford Motor, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington.

Investiţia CATL este crucială şi pentru Ungaria, care a devenit un hub important pentru producţia de vehicule electrice şi baterii în Europa. Debreţin este deja locul unde se construieşte o uzină a grupului auto german BMW, în timp ce rivalul Audi are deja o uzină la Gyor, vestul Ungariei, iar Mercedes-Benz operează o uzină la Kecskemet, centrul Ungariei.

Compania chineză a mai anunţat că examinează de asemenea posibilitatea de a-şi uni forţele cu partenerii locali pentru a pune la punct facilităţi pentru materialele necesare producţiei de baterii în Europa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului

Un concert caritabil va avea loc joi, 1 septembrie, în Alba Iulia, unde banii strânși vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.

„Joi, 1 septembrie, începând cu ora 19.30, vă invităm la o seară relaxantă, de socializare, cu muzică bună și băuturi alese.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atât taxa de intrare de 20 lei/personă cât și banii strânși din vânzarea diferitelor produse personalizate vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.

Evenimentul este găzduit de Framm’s localul care ne-a susținut fiecare inițiativă încă de la începutul activității nostre și îi are ca invitați pe Laura Orian și Cristian Alexievici cărora le mulțumim pentru implicare și empatizare.

Sperăm să ne vedem cu voie bună, într-un număr cât mai mare”, arată descrierea evenimentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea