Impozitarea veniturilor din criptomonede 2025: Cum se calculează valoarea și termenul de plată. Precizări ANAF
Codul fiscal a trecut prin nenumărate modificări în ultimii ani, ceea ce a condus la o stare de confuzie în rândul contribuabililor. ANAF a precizat clar cine și cât trebuie să plătească la fisc în cazul în care obține venituri din tranzacții cu criptomonede.
Citește și: Salariile scad de la 1 ianuarie 2025: Cine va fi afectat de noul set de măsuri de austeritate
ANAF a precizat că în Monitorul Oficial nr. 44 din 17 ianuarie 2019 a fost publicată Legea nr. 30/2019, care aprobă modificările aduse Codului fiscal prin Ordonanța de urgență nr. 25/2018. Aceasta introduce noi reglementări privind impozitarea veniturilor din transferul de monedă virtuală, incluzându-le în categoria „Venituri din alte surse”.
Ce presupune impozitarea veniturilor din criptomonede?
Conform articolului 114, alineatul (2), litera m) din Codul fiscal, persoanele fizice care obțin venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a le declara anual. Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale trebuie depusă până la data de 25 mai a anului următor celui în care au fost realizate veniturile.
Impozitul aplicat acestor venituri este de 10% din câștigul net, calculat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și cel de achiziție, incluzând eventualele costuri directe ale tranzacției. Totuși, câștigurile care nu depășesc 200 de lei pe tranzacție și un total anual de 600 de lei sunt exceptate de la impozitare.
Ce termene trebuie respectate?
Termenul de plată al impozitului coincide cu cel pentru depunerea Declarației unice. Astfel, contribuabilii au timp să calculeze și să achite obligațiile fiscale până la 25 mai a fiecărui an.
Noile reglementări clarifică statutul fiscal al criptomonedelor în România, oferind un cadru legal pentru raportarea și impozitarea acestor venituri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Angajații din sănătate vor continua să primească sporul pentru muncă în weekend și de sărbători. Ce se întâmplă cu angajările
Angajații din sănătate vor continua să primească sporul pentru muncă în weekend și de sărbători. Ce se întâmplă cu angajările Cea mai mare federație din sănătate și asistență socială din România, SANITAS, a anunțat că în urma discuțiilor partenerilor sociali s-au convenit câteva excepții în Ordonanța trenuleț pentru angajații din sănătate și asistență socială cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ștefan 2024. Peste 400.000 de romani își celebrează onomastica