Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Important pentru fermieri și agricultori: APDRP va evalua toate proiectele până la 31 octombrie 2013

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prezent astăzi la conferința săptămânală organizată de PNL Alba, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), albaiulianul Nicolae Popa, a declarat că la nivelul instituției s-a stabilit ca toate proiectele depuse pe actualul exerciţiu financiar 2007-2014 să fie evaluate cel târziu până la 31 octombrie 2013.

Până la această dată vor fi publicate pe pagina de internet a APDRP toate rapoartele de selecție a proiectelor câștigătoare, pentru ca beneficiarii să se poată apuca de lucru.

Nicolae Popa a reamintit faptul că absorția fondurilor europene reprezintă o chestiune vitală pentru dezvoltarea României, iar instituția pe care o conduce este cea mai performantă în acest sens, dintre toate agențiile care gestionează fonduri europene.

Astfel, dacă în prezent APDRP a ajuns la o absorție de 60% din fondurile destinate acestei agenții (plăți efective), până la 31 decembrie 2015, când se vor face ultimele plăți pe exerciţiul financiar 2007-2014, directorul adjunct al instituției estimează un procent de absorție a banilor europeni de 95%.

Asta în timp ce în cazul celorlalte agenții care activează în acest domeniu procentul de absorție a fondurilor UE nu depășește 25%.

Cererea pe măsurile derulate de APRP a fost foarte mare, fiind depuse în total circa 140.000 de proiecte de finanțare pentru care ar fi fost nevoie de 18,5 miliarde de euro. Au fost însă declarate câștigătoare circa 68.000-70.000 de proiecte, în limita celor 8,5 miliarde de euro alocați de UE pentru măsurile respective (ex: Masurile112,121,131, 312, 123).

Depunerea de proiecte pe exerciţiul financiar 2007-2014 se încheie la sfârșitul acestui an. Mai este deschisă o sesiune de depuneri pe Măsura 121 (dezvoltarea fermelor familiale). Pe lângă consultanța gratuită oferită de APRP, câștigătorii proiectelor vor putea beneficia de credite de 75.000 de euro de la băncile comerciale, în condiții mai avntajoase decât cele existente pe piața bancară în prezent.

Întrucât pe această Măsură au fost depuse până acum doar 165 de proiecte, probabil și din cauza campaniei agricole care i-a ținut ocupați pe agricultori, Nicolae Popa a obținut acordul Ministerului Agriculturii prelungirea sesiunii de depuneri până la data de 30 august 2013. Acesta speră ca până la acest termen circa 500 de proiecte să fie depuse pentru a primi finanțare.

La nivelul județului Alba au fost depuse 20 de proiecte, fiind așteptați și alți solicitanți până la sfîrșitul acestei luni.

Directorul adjunct al APDRP a subliniat faptul că va acord o atenție deosebită dezvoltării zonei montane, în special a Munților Apuseni, în acordarea de fonduri europene.

Pe Măsurile 121, 131 și 123 urmează să fie finalizată evaluarea proeictelor în următoarele zile iar rapoartele de selecție vor fi publicate pe site-ul instituției până la sfârșitul acestei luni.

Pe Măsura 312, rezultatele cu câștigătorii proiectelor vor fi publicate până lla sfârșitul lunii septembrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea