Rămâi conectat

Cultură Educație

„Implică-te! Prezenţa ta contează!” – Proiect regional de prevenire a consumului de droguri adresat părinţilor din Sebeș şi Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu implementează în perioada aprilie – iunie 2015, proiectul regional „Implică-te! Prezenţa ta contează!”, adresat unui număr de 20 părinţi ai elevilor preadolescenţi din cadrul Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Şcolii Gimnaziale „Regina Maria” Sibiu.

Obiectivul proiectului este reducerea factorilor de risc şi creşterea factorilor de protecţie în mediul familial prin îmbunătăţirea abilităţilor educative la părinţi, întărirea legăturilor familiale şi clarificarea poziţiei familiei faţă de consumul de droguri, la preadolescenţii de clasele V – VIII din cadrul celor 2 instituţii de învăţământ.

Programul se desfăşoară săptămânal, pe parcursul a şase şedinţe cu durată de două ore, la care participă părinţii preadolescenţilor din cadrul celor 2 unităţi de învăţământ menţionate. La finalul proiectului se realizează o evaluare a modului în care au fost utilizate în viaţa de zi cu zi abilităţile dobândite în cadrul cursului. Temele abordate sunt: Nevoile copilului, Stiluri parentale, Legătura şi comunicarea dintre părinţi şi copii, Factori de risc şi de protecţie în consumul de droguri, Conflictele din familie şi Supervizare şi legături familiale.

S-a dorit implementarea unui proiect în mediul familial, deoarece familia reprezintă unul dintre principalii agenţi în cadrul procesului de socializare, dat fiind faptul că mediul familial este cel în care persoanele achiziţionează credinţe, atitudini şi valori sociale, îşi internalizează normele, valorile şi obiceiurile societăţii în care trăieşte.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului, se vor desfăşura, activităţi de câştigare/dezvoltate de abilităţi parentale care să răspundă nevoilor de dezvoltare bio-psiho-socială ale copilului şi să conducă la eficientizarea stilului educativ, în vederea adoptării unor norme, valori, atitudini cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri şi împotriva comportamentelor de risc. Ca metode de lucru, în desfăşurarea activităţilor se folosesc metodele centrate pe consilier (prezentarea, dezbaterea pe baza studiului de caz) şi metodele centrate pe grup (activitatea de energizare, brainstorming-ul, discuţia în grupuri mici, discuţia dirijată, modelarea comportamentului, lecturi scurte).

Proiectul se încadrează atât în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2013-2020, cât şi în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog în perioada 2013 – 2016, la cap. I.A.2, activitatea 2.1 “Implementarea unor proiecte pilot locale de tip „Şcoala părinţilor” de formare de abilităţi cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea

Unirea Ziarul

Publicat

în

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea