Rămâi conectat

Cultură Educație

„Implică-te! Prezenţa ta contează!” – Proiect regional de prevenire a consumului de droguri adresat părinţilor din Sebeș şi Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu implementează în perioada aprilie – iunie 2015, proiectul regional „Implică-te! Prezenţa ta contează!”, adresat unui număr de 20 părinţi ai elevilor preadolescenţi din cadrul Colegiului Naţional „Lucian Blaga” Sebeş şi Şcolii Gimnaziale „Regina Maria” Sibiu.

Obiectivul proiectului este reducerea factorilor de risc şi creşterea factorilor de protecţie în mediul familial prin îmbunătăţirea abilităţilor educative la părinţi, întărirea legăturilor familiale şi clarificarea poziţiei familiei faţă de consumul de droguri, la preadolescenţii de clasele V – VIII din cadrul celor 2 instituţii de învăţământ.

Programul se desfăşoară săptămânal, pe parcursul a şase şedinţe cu durată de două ore, la care participă părinţii preadolescenţilor din cadrul celor 2 unităţi de învăţământ menţionate. La finalul proiectului se realizează o evaluare a modului în care au fost utilizate în viaţa de zi cu zi abilităţile dobândite în cadrul cursului. Temele abordate sunt: Nevoile copilului, Stiluri parentale, Legătura şi comunicarea dintre părinţi şi copii, Factori de risc şi de protecţie în consumul de droguri, Conflictele din familie şi Supervizare şi legături familiale.

S-a dorit implementarea unui proiect în mediul familial, deoarece familia reprezintă unul dintre principalii agenţi în cadrul procesului de socializare, dat fiind faptul că mediul familial este cel în care persoanele achiziţionează credinţe, atitudini şi valori sociale, îşi internalizează normele, valorile şi obiceiurile societăţii în care trăieşte.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului, se vor desfăşura, activităţi de câştigare/dezvoltate de abilităţi parentale care să răspundă nevoilor de dezvoltare bio-psiho-socială ale copilului şi să conducă la eficientizarea stilului educativ, în vederea adoptării unor norme, valori, atitudini cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri şi împotriva comportamentelor de risc. Ca metode de lucru, în desfăşurarea activităţilor se folosesc metodele centrate pe consilier (prezentarea, dezbaterea pe baza studiului de caz) şi metodele centrate pe grup (activitatea de energizare, brainstorming-ul, discuţia în grupuri mici, discuţia dirijată, modelarea comportamentului, lecturi scurte).

Proiectul se încadrează atât în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2013-2020, cât şi în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog în perioada 2013 – 2016, la cap. I.A.2, activitatea 2.1 “Implementarea unor proiecte pilot locale de tip „Şcoala părinţilor” de formare de abilităţi cu rol de factori de protecţie în consumul de droguri”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea