Rămâi conectat

Actualitate

23 noiembrie 1940: Romania a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie 1940: Romania a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii Sovietice (încheiat între Germania, Italia şi Japonia la 27.09.1940, Ungaria la 20.11.1940). Prin acest act, generalul Antonescu urmărea ca, mergând alături de Germania, România să redobândească nordul Ardealului cedat Ungariei si Basarabia si Bucovina de Nord ocupate de URSS.

Îndată după ce a preluat conducerea statului român, la 6 septembrie 1940, generalul Ion Antonescu a socotit necesar sa-i adreseze un mesaj lui Adolf Hitler, transmițându-i „mărturia credincioasă” a neamului românesc în Fuhrer și în poporul german, deodată cu încrederea în „securitatea prezentului și nădejdea viitorului”.

În săptămânile următoare, prin intense contacte politico-diplomatice, s-au pregătit vizita lui Antonescu la Berlin și aderarea României la Pactul Tripartit. Înainte de întâlnirea, din 22 noiembrie 1940, dintre Antonescu și Hitler, care a precedat aderarea oficiala, de a doua zi, a României la tabăra Axei, Berlin-Roma-Tokyo, conducătorul statului român a avut o lunga convorbire cu Joachim von Ribbentrop, liderul diplomației naziste.

Elit - Gustul Desăvârșit

Hitler a insistat asupra chestiunilor economice, declarând ca Germania era „foarte mult interesata în Balcani”, unde nu dorea doar sa-și exporte mărfurile, ci, de asemenea, își propusese sa devina „un mare cumpărător” de materii prime. Pe acest motiv, el nu admitea extinderea ostilităților în sud-estul continentului. Hitler a oferit, spre semnare, tratate comerciale pe termene lungi (10-20 ani) cu România, iar, în cadrul lor, Reichul prelua surplusurile de produse romanești (între acestea, desigur, în primul rând cele petroliere), la preturi fixe, stabilite pe mai multi ani curgători.

Hitler a reiterat spiritul tratatelor și convențiilor bilaterale, intervenite între Berlin și București în anii precedenți, dar, în același timp, bazându-se pe afinitatea între cele doua regimuri, a trasat cadrul înțelegerilor în perspectiva, în esența ale acordului economic, din 4 decembrie 1940. În raport cu disponibilitatea spre dialog manifestata de Antonescu, Hitler a admis ca „verdictul de la Viena”, din 30 august 1940, nu reprezenta „o soluție ideala”. Problemele colaborării economice româno-germane au fost aprofundate, la 23 noiembrie 1940, într-o noua convorbire cu Joachim von Ribbentrop, asistat de ambasadorul cu însărcinări economice, Carl Clodius.

Nu mai putin interesanta s-a dovedit întâlnirea cu feldmareșalul Wilhelm Keitel. Înainte de plecarea din Berlin, la 23 noiembrie 1940, Antonescu a fost din nou primit de Hitler. Generalul a sintetizat rezultatele discuțiilor sale cu oficialitățile Reichului, inclusiv înțelegerea în domeniile economic și financiar. A fost un nou prilej pentru general de a-l asigura pe Führer ca România era gata „sa lupte pentru drepturile sale”, iar gazda a garantat ca Reichul „va susține, în toate privințele, pe aliatul sau, atât pe tărâm politic, cât și pe cel economic”.

Revenit la București, Antonescu a declarat presei, în 25 noiembrie 1940:”… Pot sa va asigur astăzi ca ma întorc cu încrederea Führerului și a poporului german. România va merge la biruința. România va avea drepturile ei”.

Sursa: historia.ro
Foto: ro.wikipedia.org


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Problema gunoaielor menajere din Alba Iulia, discutată cu viceprimarul Emil Popescu: ”Și Poliția Locală a aplicat amenzi, cu valoarea totală de 40.000 de lei”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Problema gunoaielor menajere din Alba Iulia, discutată cu viceprimarul Emil Popescu: ”Și Poliția Locală a aplicat amenzi, cu valoarea totală de 40.000 de lei”

Invitat al emisiunii ”Dialogurile de marți”, la Unirea FM, viceprimarul Emil Popescu s-a arătat profund nemulțumit de problema gunoaielor din Alba Iulia. 

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu am putea spune că lăsăm totul pe umerii DSP. Evident că Primăria municipiului Alba Iulia, prin organele sale abilitate, adică Poliția locală, face toate demersurile, în limitele legii și ale contractului pe care îl avem cu firma de salubritate RER-VEST și ADI Salubris pentru ca orașul nostru să fie unul curat.

Să știți că nu doar DSP-ul a aplicat amenzi asupra faptului că deșeurile menajere nu au fost ridicate conform graficului de ridicare. Chiar și Poliția Locală a aplicat astfel de amenzi. Faptul că nu am ieșit în presă să spunem că am amendat societatea X cu o anumită sumă de bani, asta nu înseamnă că nu am și făcut-o.

Lumea trebuie să înțeleagă că Primăria municipiului Alba Iulia urmarește de-aproape modul în care se colectează deșeurile, modul în care se gestionează această situație a deșeurilor și, așa cum am spus, au fost aplicate și amenzi. Am aplicat, dacă nu mă înșel, 10 amenzi, cu valoarea totală de 40.000 de lei. De asemenea, ca urmare a nerespectării hotărârii de Consiliu Local, au fost date aproape 200 de amenzi cu un cuantum de peste 50.000 de lei. Prin aceste sancțiuni am încercat să determinăm operatorul, dar și persoanele fizice să păstreze curațenia.

Sigur că noul operator nu va mai putea justifica aceste nereguli pe motivul că e nou ”pe piața” din Alba Iulia. De 1 decembrie se împlinește un an de la data la care acest operator și-a început activitatea în Alba Iulia. În acest an operatorul a fost păsuit foarte mult și toată lumea se aștepta să intre „în forță” și să gestioneze cum trebuie această problemă a gunoaielor.

Știu că în spațiul public au apărut informații și au apărut fotografii cu neridicarea gunoaielor în zilele de duminică. Cu adevărat, există o problemă la nivelul societății care operaționalizează, în sensul că aceștia au un număr limitat de ridicări, conform caietului de sarcini care a fost întocmit de către autoritatea contractantă. Evident, de fiecare dată când sunt întrebat pe acest subiect trebuie să le reamintesc oamenilor că noi facem parte dintr-o asociație. Caietul de sarcini, drepturile și obligațiile care au fost trecute în acest caiet nu sunt apanajul nostru, sunt apanajul altei autorități contractante. Noi trebuie, în momentul de față să ne supunem la ceea ce au hotărât în definitiv alții. Asta nu înseamnă că stăm deoparte. Evident că luăm toate măsurile pentru ca orașul să fie curat.

Conform acestui caiet de sarcini, cei de la RER VEST au obligativitatea de a curăța platformele de gunoi odată pe lună. Este o îndatorire pe care au îndeplinit-o și nu prea, astfel încât va trebui să luăm măsurile legale care se impun, ca lucrurile să fie rezolvate, așa cum ne dorim cu toții. Evident că ne dorim ca sarbatoarea de 1 Decembrie să ne prindă cu un oras curat, atât înainte de 1 Decembrie, cât și după. Operatorul va trebui să facă eforturi, daca nu are în momentul de față capacitatea și logistica necesară, ca de 1 Decembrie orașul să arate impecabil.

Din ce am înțeles, la nivelul operatorului sunt anumite disfuncționalități, sunt oameni care pleacă. Din pacate, aceste probleme se răsfrâng pe capul cetățenilor care vad pubelele pline și își pun intrebarea firească ”ce face RER VEST?” a declarat viceprimarul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Veto-ul împotriva aderării României la Schengen explicat de cancelarul Austriei: „Este un risc de securitate”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Veto-ul împotriva aderării României la Schengen explicat de cancelarul Austriei: „Este un risc de securitate”

Cancelarul austriac a explicat de ce veto-ul Austriei se îndreaptă împotriva României, Bulgariei și Ungariei, care lasă migranți să intre ilegal în Europa. În același timp Karl Nehammer a lăudat Croația pentru felul în care gestionează granița externă a Uniunii.

După anunțul ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, că este împotriva primirii Bulgariei, Croației și României în Spațiul Schengen, din cauza numărului mare de migranți care ajung în centrul Europei fără a fi controlați la frontierele externe ale UE, șeful guvernului de la Viena a venit și a nuanțat declarațiile.

„Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicoo problemă aici. Țările vor fi votate individual (pentru acces în Spațiul Schengen – n.r.)”, a declarat Karl Nehammer, potrivit publicației Kleine Zeitung, care arată că veto-ul este îndreptat împotriva României și Bulgariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a mai spus cancelarul austriac.

Declarațiile sale vin la doar câteva zile după ce ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a amenințat că Austria va pune veto la extinderea spațiului Schengen al UE cu România, Bulgaria și Croația.

Conform unei recomandări a Comisiei Europene, președinția cehă a Consiliului UE intenționează să includă în sistemul Schengen, la începutul anului 2023, țările UE Croația, Bulgaria și România. Doar că fără unanimitate în cadrul țărilor care au aderat anterior la Schengen, acest plan ar eșua.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Mamă ucigașă, la doar 15 ani: Un bebeluș de două luni a fost găsit fără suflare într-o locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mamă ucigașă, la doar 15 ani: Un bebeluș de două luni a fost găsit fără suflare într-o locuință

Este anchetă la Ploiești, după ce un bebeluș de 2 luni a murit. Polițiștii au identificat-o pe mamă, o tânără în vârstă de 15 ani, iar oamenii legii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și act sexual cu minor.

Polițiștii din cadrul Secției nr. 4 de Poliție Ploiești au fost sesizați de un bărbat că un copil în vârstă de 2 luni a decedat în locuința sa din municipiul Ploiești, informează Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii care au mers la fața locului au identificat-o pe mama bebelușului, o tânără în vârstă de 15 ani.

Copilul nu mai prezenta semne vitale, decesul fiind declarat de echipajul medical sosit la fața locului.

Pe trupul copilului nu au fost identificate urme vizibile de violență.

„Trupul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Prahova în vederea efectuării necropsiei și stabilirii, cu exectitate, a cauzei decesului. Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și act sexual cu un minor”, transmite Poliția Prahova.

Surse din anchetă au declarat pentru Mediafax că tatăl copilului are 30 de ani, în vreme ce mama este minoră. Tatăl nu a fost găsit acasă în momentul în care au ajuns oamenii legii, cel care a sunat la 112 fiind un vecin.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea