Rămâi conectat

Actualitate

Implementarea prevederilor noii Legi a Educaţiei Naţionale – prioritate a IŞJ Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Domnule inspector şcolar general Cornel Sandu, am încheiat anul calendaristic 2010, un bun prilej pentru a face un scurt bilanţ în privinţa stării învăţământului preuniversitar, chiar dacă anul şcolar se va încheia abia la vară. Care sunt realizările dvs. în anul trecut şi ce neîmpliniri aţi avut în 2010?
– Anul precedent a fost un an dificil pentru întreaga societate, deci şi pentru sistemul de învăţământ. Cu toate acestea, consider că întreg sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţ şi-a făcut datoria. Mă refer aici în primul rând la desfăşurarea normală a examenului de bacalaureat, unde cadrele didactice au dovedit că pun înaintea interesului personal interesul elevilor. Nemulţumirea cadrelor didactice pe care o pot înţelege nu trebuie folosită pentru a-i afecta pe cei mai puţin vinovaţi de această nemulţumire, în acest caz elevii. Respectăm dreptul oricui la grevă, dar nu mi se pare normal ca singura zi de grevă dintr-un an şcolar să fie ziua în care elevii trebuie să se prezinte la examenul de bacalaureat, aşa cum s-a întâmplat la noi. O altă realizare a IŞJ Alba o reprezintă contractarea a 4 proiecte europene cu o valoare totală de peste 12 milioane de euro, proiecte în care vor lucra mai mult de 300 de persoane, în majoritate cadre didactice.
Aş vrea să mai amintesc şi câteva din investiţiile realizate chiar dacă a fost criză: am achiziţionat 5 microbuze şcolare, au fost renovate mai multe clădiri (Şcoala Noşlac, Grădiniţa nr. 2 Blaj, Şcoala Galda de Jos, etc.), au fost inaugurate noile clădiri în care-şi desfăşoară în prezent activitatea Şcoala Petreşti, Grădiniţa „Dumbrava minunată” Alba Iulia, Şcoala Muşca (com. Lupşa), Grădiniţa Cergău Mare, Grădiniţa Sâncel. Totodată, au continuat lucrările de investiţii în derulare, cum sunt, de exemplu, noile grădiniţe din zona industrială a municipiului Alba Iulia, unitatea de pe Câmpia Libertăţii din Blaj sau clădirea grădiniţei ce se construieşte la Silivaş, prin Banca Europeană de Investiţii.
Referitor la nemulţumiri, acestea sunt legate mai mult de legislaţia pe care am avut-o, mă refer aici la lipsa învăţământului profesional, la un curriculum nereformat şi neadaptat diferitelor profile şi calificări, programe supraîncărcate, la lipsa de motivaţie a elevilor şi uneori chiar şi a cadrelor didactice.
– Vă plângeţi de legislaţie. Tocmai a fost modificată Legea educaţiei. Ce schimbări majore aduce această lege şi dacă remediază aspectele la care aţi făcut referire?

– În mare parte da, remediază aspectele sesizate. În ceea ce priveşte curriculumul şi programele şcolare, cred că ele reprezintă marea provocare a învăţământului românesc. Atâta timp cât rămân aceleaşi programe supraîncărcate, unele învechite, nu se poate rezolva nimic. Legea a creat dispute, iar sindicatele s-au opus fie din necunoaştere a legii, fie din inerţie, dar în cele din urmă aceasta a fost adoptată şi promulgată.
În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, consider că schimbările propuse de noua lege sunt benefice. Mă refer aici la obligativitatea clasei pregătitoare, introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial, creşterea gradului de autonomie al unităţii de învăţământ şi reintroducerea învăţământului profesional.
– În contextul scăderii salariilor din învăţământul preuniversitar tot mai multe cadre didactice părăsesc sistemul. Cum se manifestă acest abandon în judeţul Alba?
– Aici v-aş contrazice. Dacă în anul şcolar 2008/2009 au părăsit sistemul (prin concediu fără plată sau demisie) 107 persoane, în anul 2009/2010 au fost doar 64 de persoane, iar în 2010/2011 numărul lor a scăzut la numai 31 de persoane. Cred că probleme mai mari există la personalul nedidactic unde salariile sunt mai mici şi posturile nu pot fi ocupate, fiind blocate.
– Domnule prof. Cornel Sandu, care sunt planurile dvs. la conducerea IŞJ Alba în anul în care am păşit recent?
– Priorităţile Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba pentru anul 2011 sunt desfăşurarea normală a examenelor naţionale şi a celui de titularizare, care va fi ultimul organizat de IŞJ Alba, continuarea, în limita fondurilor disponibile, a lucrărilor de investiţii începute, achiziţionarea unor microbuze pentru unităţile de învăţământ unde este necesar transportul elevilor, atragerea de resurse financiare din diverse parteneriate şi proiecte, inclusiv cu finanţare europeană. De asemenea, dorim să implementăm cu succes Legea educaţiei, să menţinem un climat de colaborare între IŞJ Alba şi toate unităţile şcolare din judeţ şi să asigurăm şanse egale tuturor elevilor printr-un învăţământ de calitate în toate unităţile şcolare.

Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| ZĂPADĂ pe Transalpina: Drumarii intervin cu utilaje pe sectorul Rânca – Obârșia Lotrului, pentru deszăpezire

BONTEA Alexandru

Publicat

în

VIDEO| ZĂPADĂ pe Transalpina: Drumarii intervin cu utilaje pe sectorul Rânca – Obârșia Lotrului, pentru deszăpezire

CNAIR a început în cursul zilei de astăzi, 12 noiembrie, acțiuni de deszăpezire pe DN 67C – Transalpina, sectorul Rânca – Obârșia Lotrului.

„Pe Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului, partea carosabilă a fost acoperită cu un strat subțire de zăpadă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Temperatura înregistrată la această oră este de -3⁰ și bate vântul.

Utilajele de deszăpezire acționează cu lamă și material antiderapant pentru a asigura circulația rutieră în condiții de siguranță.

Reamintim că accesul pe acest sector de drum este permis între orele 10⁰⁰ și 17⁰⁰.

În funcție de starea vremii se va lua decizia dacă astăzi circulația va fi deschisă!”, au transmis reprezentanții DRDP Craiova, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Comisia Europeană mobilizează 1 miliard de euro pentru țările din jurul Ucrainei, inclusiv pentru România, pentru a asigura „culoarele de solidaritate”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comisia Europeană mobilizează 1 miliard de euro pentru țările din jurul Ucrainei, inclusiv pentru România, pentru a asigura „culoarele de solidaritate”

Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia Europeană anunță vineri seara că mobilizează 1 miliard de euro pentru a asigura așa numitele „culoare de securitate”, create pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul de alte mărfuri, potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene.

Culoarele de solidaritate au fost constituite la 12 mai 2022, de Uniunea Europeană și țările membre din vecinătatea Ucrainei, respectiv Cehia, Polonia, România, Slovacia și Republica Moldova.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fiind unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, Ucraina furniza în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială în fiecare an. Cu toate acestea, în războiul său brutal împotriva Ucrainei, Rusia vizează în mod deliberat producția și exporturile agricole, blocând tranzitul în condiții de siguranță către și dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră și constituind stocuri în silozuri de cereale. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial, a creat insecuritate alimentară la nivel global și a pus în pericol mijloacele de subzistență a milioane de oameni care depind de cerealele respective.

De la crearea culoarelor de solidaritate, au fost exportate peste 15 milioane de tone de produse agricole ucrainene (cereale, semințe oleaginoase și produse conexe), pe cale rutieră, feroviară și prin porturile Mării Negre și ale Dunării. În plus, începând cu luna august, Inițiativa cerealelor de la Marea Neagră a contribuit la relansarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, reducând astfel în continuare prețurile la alimente la nivel mondial.

Împreună, aceste inițiative au permis exportul a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe ucrainene între luna mai și sfârșitul lunii octombrie către piețele mondiale, inclusiv către țările care au cea mai mare nevoie de acestea.

Culoarele de solidaritate sunt în prezent singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte mărfuri ucrainene neagricole către restul lumii și pentru importul tuturor mărfurilor de care Ucraina are nevoie, cum ar fi combustibilul și asistența umanitară. Ca atare, culoarele de solidaritate au devenit resursa vitală a economiei Ucrainei, aducând venituri atât de necesare fermierilor și întreprinderilor ucrainene, în valoare de peste 15 miliarde EUR.

UE a colaborat cu statele membre, cu Ucraina și Republica Moldova, cu parteneri și companii internaționale, precum și cu operatori de transport pentru a îmbunătăți funcționarea culoarelor de solidaritate. Ca state membre ale UE aflate în vecinătate, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au făcut eforturi și investiții enorme pentru a facilita aceste rute comerciale.

Culoarele de solidaritate au devenit o legătură indispensabilă pentru aprofundarea relațiilor cu Ucraina și Republica Moldova și sunt esențiale pentru stabilirea unei conectivități mai stabile cu UE în perspectiva viitoarei aderări. Acestea aduc Ucraina și Republica Moldova mai aproape de piața unică a UE, menținând totodată ambele țări conectate la restul lumii.

Totuși, culoarele de solidaritate își ating limitele de capacitate, blocajele persistă, iar costurile logistice sunt ridicate. Pentru a susține și a spori în continuare capacitatea culoarelor de solidaritate, am mobilizat investiții semnificative prin intermediul diferitelor programe existente la nivelul UE și la nivel național. Facilitarea administrativă și operațională trebuie să continue, inclusiv în ceea ce privește simplificarea procedurilor de trecere a frontierei, și este nevoie de mai multe fonduri.

Comisia Europeană va aloca de urgență granturi în valoare de 250 de milioane EUR pentru a consolida culoarele de solidaritate. Pe termen scurt, vom sprijini îmbunătățiri rapide, în special în ceea ce privește echipamentele mobile, pentru a reduce timpii de așteptare și pentru a ameliora circulația prin punctele de trecere a frontierei și căile de acces ale acestora. Pe termen mediu, mobilizăm Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) și 50 de milioane EUR pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii necesare în scopul de a spori și mai mult capacitatea culoarelor de solidaritate.

Colaborând cu instituții financiare partenere, precum Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială, dorim să asigurăm lichidități pentru operatori, precum și finanțarea reparațiilor și creșteri ale capacității.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Primele transfuzii cu sânge creat în laborator au început. Cum este realizat și cum ar putea fi utilizat

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Primele transfuzii cu sânge creat în laborator au început. Cum este realizat și cum ar putea fi utilizat

Într-un centru din Cambridge, cercetătorii din Marea Britanie au realizat primele transfuzii cu sânge creat în laborator. La momentul actual cantitatea de sânge administrată voluntarilor este minusculă, echivalentul a două lingurițe, dar doza va crește pe măsură ce continuă testele clinice.

Experimentul este considerat unul revoluţionar de oamenii de ştiinţă, care speră că sângele creat în laborator va putea fi administrat, în viitor, persoanelor cu grupe de sânge foarte rare sau care suferă de afecţiuni precum anemia celulelor în seceră, unde ţesutul sanguin normal poate fi respins de corp.

Elit - Gustul Desăvârșit
Cum este obţinut sângele în laborator

Pentru a fabrica sângele care să se potrivească perfect cu persoana care îl primeşe, cercetătorii britanici folosesc iniţial o pungă de sânge normală, de 470 de mililitri. Sângele este pus într-o centrifugă magnetică, care permite separarea celulelor stem de celelalte. Celulele stem sunt celule nediferenţiate, care pot forma, ulterior, orice tip de ţesut.

Prin manipularea lor, cercetătorii au reuşit să le transforme în globulele roşii, găsite în sânge. Acestea sunt lăsate apoi în soluţii nutritive, pentru a se înmulţi. Este nevoie de trei săptămni pentru ca de la jumătate de milion de globule să se ajungă la 15 de miliarde – cantitatea necesară pentru o transfuzie.

„Vrem să fabricăm cât mai mult sânge, în viitor. Imaginea pe care o am în cap este o cameră plină cu maşini care îl produc în continuu din sângele normal, de la donatori”, a declarat profesorul Ashley Toye, unul dintre cercetătorii care a dezvoltat proiectul.
Cine ar putea beneficia de transfuzii

Ashley Toye spune că, în primă fază, de sângele creat în laborator ar putea beneficia pacienţii care nu au grupele sanguine normale A, B, AB sau 0.

„Unele grupe sunt atât de rare încât doar 10 oameni din ţară pot fi donatori”, spune cercetătorul.

Grupa denumită „Bombay”, de exemplu, după ce a fost descoperită în India, apare la o persoană din zece mii, în sudul Asiei şi la o persoană dintr-un milion, în Europa.

Sângele fabricat în laborator ar putea fi folosit şi în cazul pacienţilor care necesită transfuzii frecvente, în combinaţie cu sângele primit de la donatori. Avantajul globulelor roşii realizate în laborator este că supravieţuiesc în jur de 120 de zile și pot spori eficacitatea unei transfuzii în care este folosit sânge mai vechi.

Un alt grup de persoane care ar putea beneficia de sângele creat în laborator sunt pacienţii cu anemie a celulelor în seceră. Aceştia au nevoie de transfuzii regulate, pentru deblocarea vaselor de sânge. Însă chiar dacă tipul de sânge primit este din grupa lor, dacă alte substanţe, precum anumiţi antigeni, nu se potrivesc, corpul lor va respinge transfuzia.

„Această cercetare de elită stabileşte o fundaţie pentru fabricarea de globule roşii care pot fi transfuzate în siguranţă oamenilor cu anemie a celulelor în seceră sau care au nevoie în mod frecvent de transfuzii”, a declarat Farrukh Shah, directorul diviziei de transfuzii din sistemul naţional de sănătate britanic.

Transfuziile de la donatori nu vor dispărea prea curând

Testele clinice vor continua pe parcursul a mai multor luni și urmează să fie extinse la un grup mai mare de voluntari. Cercetătorii nu au observat până acum efecte adverse, din contră, speră ca sângele creat în laborator să fie mai eficient ca cel de la donatori.

Rămân, însă, constrângeri financiare și tehnologice. Crearea sângelui în laborator este costisitoare, iar celulele stem recoltate au o durată de viață limitată, ceea ce limitează cantitatea în care pot fi produse.

Cercetătorii spun că în viitorul apropiat sângele de la donatori va rămâne baza, când vine vorba de transfuzii, iar cel crescut în laborator va fi folosit doar în cazuri de strictă necesitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea