Rămâi conectat

Actualitate

Implementarea prevederilor noii Legi a Educaţiei Naţionale – prioritate a IŞJ Alba

Publicat

în

– Domnule inspector şcolar general Cornel Sandu, am încheiat anul calendaristic 2010, un bun prilej pentru a face un scurt bilanţ în privinţa stării învăţământului preuniversitar, chiar dacă anul şcolar se va încheia abia la vară. Care sunt realizările dvs. în anul trecut şi ce neîmpliniri aţi avut în 2010?
– Anul precedent a fost un an dificil pentru întreaga societate, deci şi pentru sistemul de învăţământ. Cu toate acestea, consider că întreg sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţ şi-a făcut datoria. Mă refer aici în primul rând la desfăşurarea normală a examenului de bacalaureat, unde cadrele didactice au dovedit că pun înaintea interesului personal interesul elevilor. Nemulţumirea cadrelor didactice pe care o pot înţelege nu trebuie folosită pentru a-i afecta pe cei mai puţin vinovaţi de această nemulţumire, în acest caz elevii. Respectăm dreptul oricui la grevă, dar nu mi se pare normal ca singura zi de grevă dintr-un an şcolar să fie ziua în care elevii trebuie să se prezinte la examenul de bacalaureat, aşa cum s-a întâmplat la noi. O altă realizare a IŞJ Alba o reprezintă contractarea a 4 proiecte europene cu o valoare totală de peste 12 milioane de euro, proiecte în care vor lucra mai mult de 300 de persoane, în majoritate cadre didactice.
Aş vrea să mai amintesc şi câteva din investiţiile realizate chiar dacă a fost criză: am achiziţionat 5 microbuze şcolare, au fost renovate mai multe clădiri (Şcoala Noşlac, Grădiniţa nr. 2 Blaj, Şcoala Galda de Jos, etc.), au fost inaugurate noile clădiri în care-şi desfăşoară în prezent activitatea Şcoala Petreşti, Grădiniţa „Dumbrava minunată” Alba Iulia, Şcoala Muşca (com. Lupşa), Grădiniţa Cergău Mare, Grădiniţa Sâncel. Totodată, au continuat lucrările de investiţii în derulare, cum sunt, de exemplu, noile grădiniţe din zona industrială a municipiului Alba Iulia, unitatea de pe Câmpia Libertăţii din Blaj sau clădirea grădiniţei ce se construieşte la Silivaş, prin Banca Europeană de Investiţii.
Referitor la nemulţumiri, acestea sunt legate mai mult de legislaţia pe care am avut-o, mă refer aici la lipsa învăţământului profesional, la un curriculum nereformat şi neadaptat diferitelor profile şi calificări, programe supraîncărcate, la lipsa de motivaţie a elevilor şi uneori chiar şi a cadrelor didactice.
– Vă plângeţi de legislaţie. Tocmai a fost modificată Legea educaţiei. Ce schimbări majore aduce această lege şi dacă remediază aspectele la care aţi făcut referire?

– În mare parte da, remediază aspectele sesizate. În ceea ce priveşte curriculumul şi programele şcolare, cred că ele reprezintă marea provocare a învăţământului românesc. Atâta timp cât rămân aceleaşi programe supraîncărcate, unele învechite, nu se poate rezolva nimic. Legea a creat dispute, iar sindicatele s-au opus fie din necunoaştere a legii, fie din inerţie, dar în cele din urmă aceasta a fost adoptată şi promulgată.
În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, consider că schimbările propuse de noua lege sunt benefice. Mă refer aici la obligativitatea clasei pregătitoare, introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial, creşterea gradului de autonomie al unităţii de învăţământ şi reintroducerea învăţământului profesional.
– În contextul scăderii salariilor din învăţământul preuniversitar tot mai multe cadre didactice părăsesc sistemul. Cum se manifestă acest abandon în judeţul Alba?
– Aici v-aş contrazice. Dacă în anul şcolar 2008/2009 au părăsit sistemul (prin concediu fără plată sau demisie) 107 persoane, în anul 2009/2010 au fost doar 64 de persoane, iar în 2010/2011 numărul lor a scăzut la numai 31 de persoane. Cred că probleme mai mari există la personalul nedidactic unde salariile sunt mai mici şi posturile nu pot fi ocupate, fiind blocate.
– Domnule prof. Cornel Sandu, care sunt planurile dvs. la conducerea IŞJ Alba în anul în care am păşit recent?
– Priorităţile Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba pentru anul 2011 sunt desfăşurarea normală a examenelor naţionale şi a celui de titularizare, care va fi ultimul organizat de IŞJ Alba, continuarea, în limita fondurilor disponibile, a lucrărilor de investiţii începute, achiziţionarea unor microbuze pentru unităţile de învăţământ unde este necesar transportul elevilor, atragerea de resurse financiare din diverse parteneriate şi proiecte, inclusiv cu finanţare europeană. De asemenea, dorim să implementăm cu succes Legea educaţiei, să menţinem un climat de colaborare între IŞJ Alba şi toate unităţile şcolare din judeţ şi să asigurăm şanse egale tuturor elevilor printr-un învăţământ de calitate în toate unităţile şcolare.

Robert GHERGU

Electrica Furnizare Discount
Publicitate

Actualitate

ANGAJĂRI masive în Marea Britanie: 10.500 de vize temporare de muncă pentru şoferi de TIR și procesatori de carne de pui

Publicat

în

ANGAJĂRI masive în Marea Britanie: 10.500 de vize temporare de muncă pentru şoferi de TIR și procesatori de carne de pui

Marea Britanie va acorda 10.500 de vize temporare de muncă pentru a atenua lipsa de şoferi de TIR. Cât timp sunt valabile

Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul cărnii de pasăre.

Oficialii de la Londra speră că va reuși să atragă 5.000 de șoferi de camion pe baza unor vize temporare, valabile pe o perioadă de trei luni, din octombrie până în decembrie, dar și 5.500 de noi muncitorii din sectorul cărnii de pasăre „pentru a evita orice potenţiale presiuni viitoare asupra industriei alimentare”.

Electrica Furnizare Discount

Această decizie de redeschidere a porţilor pentru imigranţi profesionali contravine liniei promovate de premierul Boris Johnson, al cărui Executiv continuă să insiste că Regatul Unit nu mai depinde de forţa de muncă străină.

În plus, până la 4.000 de persoane vor fi pregătite pentru postul de şoferi de camion, iar scrisori vor fi trimise către aproximativ un milion de persoane din Marea Britanie care au un permis de conducere de camion, în încercarea de a-i convinge să se reîntoarcă în industrie, iar examinatori din cadrul Ministerului Apărării vor fi implicaţi în urgentarea procedurilor de testare.

Guvernul de la Londra susţine că vizele sunt o soluţie temporară, iar soluţia pe termen lung este angajarea mai multor şoferi britanici care să primească salarii mai mari şi să beneficieze de condiţii de muncă mai bune. „Acţionăm acum, însă industria trebuie să îşi facă şi ea datoria prin continuarea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi majorarea salariilor pentru ca firmele să poată păstra noii şoferi”, a declarat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.

În replică, Andrew Opie, director de sustenabilitate la British Retail Consortium, care vineri avertiza Guvernul că are doar 10 zile la dispoziţie pentru a rezolva problema crizei de şoferi, a apreciat că măsurile anunţate de Guvern sunt insuficiente. „Limita de 5.000 de vize va face foarte puţin pentru a rezolva deficitul actual. Numai supermarketurile au estimat că vor avea nevoie de cel puţin 15.000 de şoferi de camion pentru ca afacerile lor să poată opera la capacitate maximă înainte de Crăciun”, a spus Andrew Opie.

De asemenea, alţi reprezentanţi din sectorul transporturilor au avertizat că şoferii de camion ar putea să nu mai dorească să muncească în Marea Britanie. „Mă aştept ca mulţi şoferi să nu dorească să revină în Marea Britanie chiar dacă Guvernul britanic le permite să facă acest lucru”, a spus Marco Digioia, secretarul general de la European Road Haulers Association.

Premierul Boris Johnson se confruntă cu o presiune în creştere, în contextul în care pandemia şi consecinţele Brexitului au accentuat lipsurile, pe lângă creşterea preţurilor la energie.

Fabricile, restaurantele şi supermarketurile sunt afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni de zile.

O problemă chiar mai acută pare a exista la stațiile de alimentare cu carburanți, acolo în ultimele trei zile s-au format cozi lungi, unii automobilişti așteptând ore bune pentru a face plinul. Și aici companiile petroliere se confruntă cu un deficit major de şoferi de camion.

sursa: economica.net

Citește mai mult

Actualitate

Extragerea LOTO de duminică îți poate aduce o avere: Cât este reportul istoric înregistrat la JOKER

Publicat

în

Extragerea LOTO de duminică îți poate aduce o avere: Cât este reportul istoric înregistrat la JOKER

Reportul la categoria I a jocului Joker depăşeşte 30,15 milioane de lei (aproximativ 6,1 milioane de euro), în cadrul extragerilor loto de duminică, 26 septembrie, informează Loteria Română.

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 4,86 milioane lei (aproximativ 982.500 de euro), iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de 2,38 milioane de lei (peste 481.300 de euro).

Electrica Furnizare Discount

La Joker, categoria II, Loteria anunţă un report de peste 350.800 de lei (aproximativ 70.900 de euro). La tragerea Noroc Plus reportul are o valoare de aproximativ 60.000 de lei (peste 12.000 de euro).

Potrivit sursei citate, la Loto 5/40, suma pusă în joc la categoria I depăşeşte 208.800 de lei (peste 42.200 de euro), iar la categoria a II-a este înregistrat un report în valoare de peste 58.000 de lei (aproximativ 11.700 de euro). La Super Noroc este în joc un report cumulat în valoare de 218.200 de lei (aproximativ 44.100 de euro).

Duminică, 26 septembrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 23 septembrie, Loteria Română a acordat 23.289 de câştiguri în valoare totală de peste 1,15 milioane lei.

Citește mai mult

Actualitate

A aplicat „argumentul” pumnului după o discuție în contradictoriu: Bărbat din Valea Vinului „premiat” de politiști cu dosar penal pentru violență în familie

Publicat

în

A aplicat „argumentul” pumnului după o discuție în contradictoriu: Bărbat din Valea Vinului „premiat” de politiști cu dosar penal pentru violență în familie

La data de 25 septembrie 2021, în urma unui apel prin 112, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au intervenit în localitatea Valea Vinului din comuna Vințu de Jos, unde o femeie a sesizat faptul că a fost agresată de concubin.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 33 de ani, ar fi lovit-o pe femeie, cu pumnii, peste cap și membre.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, a rezultat că este necesară emiterea unui ordin de protecție provizoriu, față de bărbat, acestuia fiindu-i interzis să se apropie de concubina sa.

Electrica Furnizare Discount

Pe numele său, a fost întocmit și un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare