Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Implementarea prevederilor noii Legi a Educaţiei Naţionale – prioritate a IŞJ Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Domnule inspector şcolar general Cornel Sandu, am încheiat anul calendaristic 2010, un bun prilej pentru a face un scurt bilanţ în privinţa stării învăţământului preuniversitar, chiar dacă anul şcolar se va încheia abia la vară. Care sunt realizările dvs. în anul trecut şi ce neîmpliniri aţi avut în 2010?
– Anul precedent a fost un an dificil pentru întreaga societate, deci şi pentru sistemul de învăţământ. Cu toate acestea, consider că întreg sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţ şi-a făcut datoria. Mă refer aici în primul rând la desfăşurarea normală a examenului de bacalaureat, unde cadrele didactice au dovedit că pun înaintea interesului personal interesul elevilor. Nemulţumirea cadrelor didactice pe care o pot înţelege nu trebuie folosită pentru a-i afecta pe cei mai puţin vinovaţi de această nemulţumire, în acest caz elevii. Respectăm dreptul oricui la grevă, dar nu mi se pare normal ca singura zi de grevă dintr-un an şcolar să fie ziua în care elevii trebuie să se prezinte la examenul de bacalaureat, aşa cum s-a întâmplat la noi. O altă realizare a IŞJ Alba o reprezintă contractarea a 4 proiecte europene cu o valoare totală de peste 12 milioane de euro, proiecte în care vor lucra mai mult de 300 de persoane, în majoritate cadre didactice.
Aş vrea să mai amintesc şi câteva din investiţiile realizate chiar dacă a fost criză: am achiziţionat 5 microbuze şcolare, au fost renovate mai multe clădiri (Şcoala Noşlac, Grădiniţa nr. 2 Blaj, Şcoala Galda de Jos, etc.), au fost inaugurate noile clădiri în care-şi desfăşoară în prezent activitatea Şcoala Petreşti, Grădiniţa „Dumbrava minunată” Alba Iulia, Şcoala Muşca (com. Lupşa), Grădiniţa Cergău Mare, Grădiniţa Sâncel. Totodată, au continuat lucrările de investiţii în derulare, cum sunt, de exemplu, noile grădiniţe din zona industrială a municipiului Alba Iulia, unitatea de pe Câmpia Libertăţii din Blaj sau clădirea grădiniţei ce se construieşte la Silivaş, prin Banca Europeană de Investiţii.
Referitor la nemulţumiri, acestea sunt legate mai mult de legislaţia pe care am avut-o, mă refer aici la lipsa învăţământului profesional, la un curriculum nereformat şi neadaptat diferitelor profile şi calificări, programe supraîncărcate, la lipsa de motivaţie a elevilor şi uneori chiar şi a cadrelor didactice.
– Vă plângeţi de legislaţie. Tocmai a fost modificată Legea educaţiei. Ce schimbări majore aduce această lege şi dacă remediază aspectele la care aţi făcut referire?

– În mare parte da, remediază aspectele sesizate. În ceea ce priveşte curriculumul şi programele şcolare, cred că ele reprezintă marea provocare a învăţământului românesc. Atâta timp cât rămân aceleaşi programe supraîncărcate, unele învechite, nu se poate rezolva nimic. Legea a creat dispute, iar sindicatele s-au opus fie din necunoaştere a legii, fie din inerţie, dar în cele din urmă aceasta a fost adoptată şi promulgată.
În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, consider că schimbările propuse de noua lege sunt benefice. Mă refer aici la obligativitatea clasei pregătitoare, introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial, creşterea gradului de autonomie al unităţii de învăţământ şi reintroducerea învăţământului profesional.
– În contextul scăderii salariilor din învăţământul preuniversitar tot mai multe cadre didactice părăsesc sistemul. Cum se manifestă acest abandon în judeţul Alba?
– Aici v-aş contrazice. Dacă în anul şcolar 2008/2009 au părăsit sistemul (prin concediu fără plată sau demisie) 107 persoane, în anul 2009/2010 au fost doar 64 de persoane, iar în 2010/2011 numărul lor a scăzut la numai 31 de persoane. Cred că probleme mai mari există la personalul nedidactic unde salariile sunt mai mici şi posturile nu pot fi ocupate, fiind blocate.
– Domnule prof. Cornel Sandu, care sunt planurile dvs. la conducerea IŞJ Alba în anul în care am păşit recent?
– Priorităţile Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba pentru anul 2011 sunt desfăşurarea normală a examenelor naţionale şi a celui de titularizare, care va fi ultimul organizat de IŞJ Alba, continuarea, în limita fondurilor disponibile, a lucrărilor de investiţii începute, achiziţionarea unor microbuze pentru unităţile de învăţământ unde este necesar transportul elevilor, atragerea de resurse financiare din diverse parteneriate şi proiecte, inclusiv cu finanţare europeană. De asemenea, dorim să implementăm cu succes Legea educaţiei, să menţinem un climat de colaborare între IŞJ Alba şi toate unităţile şcolare din judeţ şi să asigurăm şanse egale tuturor elevilor printr-un învăţământ de calitate în toate unităţile şcolare.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea