Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ilegalități GRAVE ale Consiliului Județean Alba la licitația pentru groapa de gunoi de la Galda: Tarifele unui ofertant modificate în etapa de evaluare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ilegalități GRAVE ale Consiliului Județean Alba la licitația pentru groapa de gunoi de la Galda: Tarifele unui ofertant modificate în etapa de evaluare

Depozitul ecologic de la Galda, care ar trebui să deservească tot județul Alba nu este nici astăzi la 3 ani de la finalizare operațional.

Povestea începe în anul 2015 cand, odată cu închiderea gropii de la Pârâul Iovului noua groapă de gunoi de la Galda trebuia să fie funcțională. De atunci a început plimbarea gunoaielor din județ la distanțe considerabile la Tg. Jiu, Oradea sau Odorhei și majorarea continuă a tarifelor de salubrizare.

La sfărșitul anul 2016 a fost deschisă recepția pentru depozitul de la Galda, iar din acel moment a început să curgă și termenul de garanție de 2 ani. Recepția s-a încheiat in 15.09.2017 la aproape un an distanță.

În 2017 au fost executate lucrări de consolidare a taluzurilor pentru stoparea alunecărilor de teren și a infiltrațiilor, practic au fost reparate greșeli din faza de execuție a proiectului , probleme care au întârziat finalizarea proiectului.

Tot la sfârșitul anului 2017 a fost demarată și licitația pentru desemnarea unui operator al depozitului. Licitația a fost imediat oprită iar în motivarea deciziei de anulare Consiliul Județean Alba spunea că „ s-au constatat numeroase erori și omisiuni iar documentația de atribuire conține prevederi care nesocotesc  prevederile contractului de finanțare”. Trebuie să menționez că documentația aferentă procedurii a fost întocmită chiar de CJ Alba!

A urmat o perioadă  de încă 9 luni în care nu s-a întamplat nimic, procedura fiind pusă în așteptare până în data de 28.06.2018 cînd a fost reluată. În cursul anului 2019 au fost evaluate cele 3 oferte depuse iar la sfârșitul lunii august a fost declarată  o ofertă câștigătoare, celelalte două fiind considerate neconforme.  În data de 05.09.2019 CNSC( Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a emis o decizie prin care „ anulează raportul procedurii și actele subsecvente și obliga autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei”.  Această decizie aruncă în aer licitația, iar desemnarea unui operator s-ar putea amâna cu încă un an.

ILEGALITĂȚI GROSOLANE ÎN FAZA DE EVALUARE A OFERTELOR!

CNSC a constatat ILEGALITĂȚI GRAVE ale Consiliului Județean Alba, apreciind ”caracterul superficial și părtinitor al autorității contractante în etapa de evaluare”. De asemenea a constatat că „ autoritatea contractantă a inițiat o reală negociere cu intervenientul privind o modalitate favorabilă de evaluare a ofertei acestuia…”

 Contrar prevederilor HG nr.867/2016 art.87 alin.1 coroborat cu alin.10, prin solicitarea de clarificări Consiliul Județean Alba a permis modificarea propunerii financiare declarată ulterior caștigătoare, aspect nelegal, fiind astfel ajustate tarifele ofertate inițial.

Mai exact propunerea financiară a avut în vedere 8 Tarife: Tarif1 – transfer, Tarif2 – Sortare, Tarif3 – tratare mecanică biologică, Tarif4 – depozitare, Tarif5 – gestionare deșeuri voluminoase, Tarif6 – gestionare deșeuri periculoase menajere, Tarif7 –gestionare DEEE (echipamente electrice și electronice), Tarif8 – deșeuri din construcții și demolări.

Aceste tarife au fost modificate (de la o valoare apropiată de zero așa cum au fost ofertate inițial) în etapa de evaluare după cum urmează:

Tarif 2: sortare de la 0,01 lei în oferta inițială la 2,20 lei. De la 1251,50lei/ tonă (inițial) la 274.799,08 lei.

Tarif 6: gestionare deșeuri periculoase menajere de la 0,01 lei în oferta inițială la 45,87lei. De la 18,97lei (inițial) la 87.015,39 lei.

Tarif 7: gestionare DEEE de la 0,01 lei la 47 lei. De la 0,66lei (oferta inițială) la 3102 lei.

De asemenea în motivarea deciziei se mai arată: Consiliul reține ca fiind pe deplin justificate susținerile contestatorilor potrivit cărora autoritatea contractantă nu a respectat principiilor tratamentului egal și nediscriminării în etapa de evaluare a ofertelor depuse”

 În cadrul hotărârii CJUE din 10.10.2013 se mentionează următoarele:

„Principiul egalității de tratament și obligația de transparență se opun oricărei negocieri între autoritatea contractantă și un ofertant…  o ofertă nu poate fi modificată după depunerea sa nici la inițiativa autorității contractante nici la cea a ofertantului

Acestea fiind spuse, ne apropiem de finalul anului 2019 și avem în continuare o mare problemă nerezolvată. Mai mult, tarifele pentru serviciile de salubrizare cresc în fiecare an sau chiar de mai multe ori în cursul anului, iar în final cu toții plătim scump „Oalele sparte” din curtea CJ Alba.

Daniel Zdrânc


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea