Rămâi conectat

Ştirea zilei

ÎCCJ a pronunţat sentinţa definitivă în Dosarul „Corupţie la Finanţe”. Închisoare cu suspendare pentru Scutea, Bogin, Vulpe şi Bogdan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi sentinţa definitivă în Dosarul în care fostul decan al Baroului Alba, Doina Scutea, fostul director al DGFP Alba, Anghel Bogin şi alţi trei inculpaţi din dosarul ”Corupţie la Finanţe” au formulat recurs împotriva sentinţei pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş. Potrivit sentinţei publicate pe portalul instanţei recursurile au fost repsinse şi inculpaţii au rămas cu pedepsele stabilite de Curtea de Apel Târgu Mureş.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia si de inculpatul Bogin Anghel Stefan împotriva sentintei penale nr. 35 din 28 iunie 2012 a Curtii de Apel Târgu Mures – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie. Desfiinteaza în parte sentinta penala atacata numai în ceea ce priveste pe inculpatul Bogin Anghel Stefan si rejudecând: În baza art. 396 alin.5 Cod procedura penala raportat la art. 17 alin.2 Cod procedura penala cu referire la art.16 lit.b Cod procedura penala achita pe inculpatul Bogin Anghel Stefan pentru savârsirea infractiunii de instigare neurmata de executare la infractiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 29 Cod penal anterior raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 republicata, raportat la art. 248 Cod penal anterior, cu referire la art. 4 Cod penal. Inculpatul Bogin Anghel Stefan va executa pedeapsa de 1 an si 6 luni (un an si sase luni) închisoare pentru savârsirea infractiunii de cumparare de influen?a prev. de art. 61 din Legea nr. 78/2000 republicata, cu retinerea art. 74 alin. 1 lit. a si cu aplic. art. 76 lit. d Cod penal anterior. Mentine modalitatea de executare a pedepsei stabilita prin sentinta penala nr. 35 din 28 iunie 2012 a Curtii de Apel Târgu Mures – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpatii Scutea Doina, Duca Alexandru, Vulpe Claudiu Vasile si Radu Bogdan si de partea civila SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL împotriva aceleiasi sentintei penale. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat Bogin Anghel Stefan, pâna la prezentarea aparatorului ales, în suma de 75 lei, se va suporta din fondul Ministerului Justitiei. Obliga apelantii inculpati Scutea Doina, Duca Alexandru, Vulpe Claudiu Vasile si Radu Bogdan la plata sumei de câte 375 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de câte 75 lei, reprezentând onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu, pâna la prezentarea aparatorilor alesi, se vor avansa din fondul Ministerului Justitiei. Obliga apelanta parte civila SC Fonduri Structurale si de Coeziune SRL la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare catre stat. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, ramân în sarcina statului. Definitiva.”, se arată în sentinţa publicată pe portalul instanţei.

Reamintim că în acest dosar, la data de 28 iunie 2012, Doina Scutea a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influenţă şi înşelăciune în forma tentativei; Anghel Bogin – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă şi 400 lei (patru sute lei) amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de instigare neurmată de executare la infracţiunea de abuz în serviciu. Alexandru Duca (administrator al S.C. Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL Alba Iulia) a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată, complicitate la cumpărare de influenţă, spălare de bani în formă continuată, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată; Claudiu Vulpe (fost ofiţer SIE) – 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi complicitate la cumpărare de influenţă; Radu Bogdan (fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii) – 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

Reamintim că DNA Alba Iulia i-a trimis în judecată pe cei cinci inculpaţi în februarie 2011 iar în mai 2011 dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Alba Iulia la Curtea de Apel Târgu Mureş. Potrivit procurorilor, avocata Doina Scutea i-ar fi promis fostului director de la Finanţe, Anghel Bogin, că va interveni pe lângă magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia pentru a determina o sentinţă favorabilă într-un dosar, solicitând în schimb compensarea unor obligaţii fiscale restante acumulate de cabinetul său individual. „Afacerea” ar fi fost intermediată de Alexandru Duca şi Claudiu Vulpe.

Mai multe despre acest dosar puteţi citi AICI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea