Biserica Parohiei Ortodoxe „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia, aflată în Cimitirul Chip din Alba Iulia și-a serbat hramul. În lăcașul de cult ce deservește o mică comunitate din cartierul Ampoi 3, se oficiază slujbe începând cu anul 2013, paroh fiind P.C. Părinte Radu Tuţui. Piatra de temelie la această biserică s-a pus în anul 1988, un an mai târziu turnându-se fundaţia. În urma cu 10 ani s-au reluat lucrările, până la finalizarea construcţiei, ocupându-se P.C. Părinte Doru Gheaja.
Praznicul Întâmpinării Domnului sau Stretenia (în slavonă) ne dezvăluie cum Sfânta Fecioară Maria și dreptul Iosif, împlinesc învătătura Legii Vechiului Testament care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.
Citește și Întâmpinarea Domnului, mare sărbătoare creștină prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos
La o primă vedere am zice că e un praznic mariologic, al Prea Curatei Fecioare și nu unul hristologic, al lui Hristos, pentru că Maica Domnului, deși Fecioară fiind și fără să fii născut cu lehuzie, a venit să aducă jertfă de curățire la templu. Însă perspectiva eclesială a praznicului de astăzi este hristologică, pentru că Îl are în centru pe Hristos, Care e recunoscut ca Stăpân și Domn al întregii creații .
Dreptul Simeon și proorociţa Ana, îl primesc la templu pe pruncul Iisus și erau fericiţi văzând împlinirea proorociilor. „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea fetei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).
Si noi vom fi fericiţi nu văzând, ci crezând deoarece “Întâmpinarea Domnului” înseamnă și întâlnirea noastră cu El, recunoaşterea Lui prin Duhul Sfânt şi mărturisirea că Acesta este Fiul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul lumii. Sfântul Atanasie cel Mare zice “Trebuie și noi să Il întâmpinăm pe Hristos îmbrăcaţi în nevinovăţie, în pocăinţa, în cuminţenie, în curăţie si, în general, în dragoste de Dumnezeu și de oameni. Nimeni nu poate să Il întalnească într-un alt fel pe Hristos, Care este adevarată viaţă.”
„Şi celor câţi L-au primit pe El, care cred în Numele Lui – zice Evanghelia – le-a dat lor putere să se facă fiii lui Dumnezeu” (Ioan 1, 12). Toţi dorim să devenim ,,fiii lui Dumnezeu” aceasta fiind ţinta vieţii noastre. Doar întâmpinându-L și noi pe Domnul Hristos, și mărturisindu-L ca Domn și Stăpan al vieţii noastre vom avea și noi bucuria de a ajunge la ţinta care este viaţa veșnică.
Pr. Radu Tuţui
2 Comentarii
Oare cand se termina cu aceste constructii fara rost?Oare cand se vor construi camine ptr femeile alungate, copii parasiti azile ptr batrani la standarde europene ?Aceste biserici sant uzine ptr facut bani ptr popi si de prostit lumea si asa cu o gandire retrograda.
Parerea ta. Nu cred ca pentru 10% din populatia tarii care nu au credinta, dar au papagalul mare si timp de internet, pentru acei 10% nu trebuie sa fie lipsiti de biserici restul care sunt majoritari. Si sa nu imi zici mie ca din banii cu care construiesti o biserica poti sa construiesti o scoala sau un spital. Cred ca iti trebuie banii cu care ai ridica 10 biserici. Mai ganditi inainte sa loviti in biserica. Si apropo de gandire retrograda … Gandeste-te ca aproape tot Pamantul are credinta intr-un Dumnezeu, dar ii dau un alt nume. Si o credinta care a rezistat 2000 de ani si o Bibilie care e mai veche de atat nu cred ca era pastrata de niste oameni retrograzi. Daca nu il ai pe Dumnezeu in suflet, nu inseamna ca El nu exista si daca tu nu incerci sa te apropii de El nu inseamna ca El nu exista. Sunt atatea minuni pe care Dumnezeu le savarseste si in zilele noastre, dar numai cine nu vrea nu le vede. Vezi intoarcerea Raului Iordan, vezi Lumina Sfanta de la Ierusalim. Vezi icoane din care curge mir. Vezi biserica ein Grecia din Peloponez pe al carei acoperis cresc 17 copaci ale caror radacini nu se vad si nu cad copacii si nu distrug biserica.
Comentariile sunt oprite