Rămâi conectat

Curier Județean

Hram la Biserica Ortodoxă „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia. Piatra de temelie s-a pus în anul 1988

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biserica Parohiei Ortodoxe „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia, aflată în Cimitirul Chip din Alba Iulia și-a serbat hramul. În lăcașul de cult ce deservește o mică comunitate din cartierul Ampoi 3, se oficiază slujbe începând cu anul 2013, paroh fiind P.C. Părinte Radu Tuţui. Piatra de temelie la această biserică s-a pus în anul 1988, un an mai târziu turnându-se fundaţia. În urma cu 10 ani s-au reluat lucrările, până la finalizarea construcţiei, ocupându-se P.C. Părinte Doru Gheaja.

biserica01Praznicul Întâmpinării Domnului sau Stretenia (în slavonă) ne dezvăluie cum Sfânta Fecioară Maria și dreptul Iosif, împlinesc învătătura Legii Vechiului Testament care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

Citește și Întâmpinarea Domnului, mare sărbătoare creștină prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos

La o primă vedere am zice că e un praznic mariologic, al Prea Curatei Fecioare și nu unul hristologic, al lui Hristos, pentru că Maica Domnului, deși Fecioară fiind și fără să fii născut cu lehuzie, a venit să aducă jertfă de curățire la templu. Însă perspectiva eclesială a praznicului de astăzi este hristologică, pentru că Îl are în centru pe Hristos, Care e recunoscut ca Stăpân și Domn al întregii creații .

Dreptul Simeon și proorociţa Ana, îl primesc la templu pe pruncul Iisus și erau fericiţi văzând împlinirea proorociilor. „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea fetei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).

Si noi vom fi fericiţi nu văzând, ci crezând deoarece “Întâmpinarea Domnului” înseamnă și întâlnirea noastră cu El, recunoaşterea Lui prin Duhul Sfânt şi mărturisirea că Acesta este Fiul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul lumii. Sfântul Atanasie cel Mare zice “Trebuie și noi să Il întâmpinăm pe Hristos îmbrăcaţi în nevinovăţie, în pocăinţa, în cuminţenie, în curăţie si, în general, în dragoste de Dumnezeu și de oameni. Nimeni nu poate să Il întalnească într-un alt fel pe Hristos, Care este adevarată viaţă.”

„Şi celor câţi L-au primit pe El, care cred în Numele Lui – zice Evanghelia – le-a dat lor putere să se facă fiii lui Dumnezeu” (Ioan 1, 12). Toţi dorim să devenim ,,fiii lui Dumnezeu” aceasta fiind ţinta vieţii noastre. Doar întâmpinându-L și noi pe Domnul Hristos, și mărturisindu-L ca Domn și Stăpan al vieţii noastre vom avea și noi bucuria de a ajunge la ţinta care este viaţa veșnică.

Pr. Radu Tuţui


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști În timp ce se afla în interiorul unei bănci, un bărbat din Gârbova de 48 de ani, a găsit un card de pe care a scos 1.500 de lei. Este cercetat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea