Ziarul Unirea

Hotelul Continental din Cluj Napoca, vândut de lichidatorul judiciar al SC Ardeleana SA pentru 5 milioane de euro

hotel Continental ClujDupă numeroase încercări eșuate de a vinde cel mai valoros bun al societății fostului om de afaceri albaiulian Dorel Tamaș, respectiv Hotelul ”Continental” din Cluj Napoca, lichidatorul judiciar al SC Ardeleana SA a anunțat că imobilul a fost adjudecat societății Napocamin SRL din Cluj-Napoca, pentru suma de 5 milioane de euro.

“Societatea profesională Expert Insolvenţă SPRL în calitate de lichidator judiciar al SC Ardeleana SA Alba Iulia – în faliment aduce la cunoștință publică faptul că în urma procedurii de vânzare directă, desfășurată în conformitate cu prevederile art.118 din Legea nr.85/2006 și hotărârea adunării creditorilor SC Ardeleana SA din 12.07.2013, nu au fost depuse supraoferte, drept pentru care societatea Napocamin SRL Cluj-Napoca a fost declarată adjudecatar al imobilului cunoscut sub denumirea „Hotel Continental” situat în Cluj-Napoca, str. Napoca, nr.1 jud. Cluj, la preţul de 5.000.000 Euro. Termenul limită până la care puteau fi depuse supraoferte a fost data de 23.08.2013”, se arată în comunicatul societății lichidatoare.

ELIT

Ofertantul este omul de afaceri Ioan Bene (45 de ani) din Cluj-Napoca, care derulează activități în domeniul constructiilor civile si industriale, fiind acționar principal la societatea Napocamin SRL Cluj-Napoca.

Înainte de a deveni proprietar, Bene declara că intenționează să reabiliteze complet clădirea simbol din centrul Clujului și să aducă imobilul la standardele unui hotel de 5 stele.

În prezent, hotelul este închiriat unor societăţi comerciale care organizează aici diferite evenimente sociale şi culturale şi asigură paza şi întreţinerea obiectivului, întreţinere care costă între 8.000 şi 9.000 de lei lunar.

Imobilul este construit din piatră şi cărămidă și este compus din subsol: 2 camere şi dependințe; parter: 1 local pentru cafenea, 1 local pentru restaurant; 7 camere, bucătărie şi dependințe; etaj 1: sală festivă, 18 camere, bucătărie şi dependințe; etaj 2: 25 camere şi dependințe; etaj 3: 21 camere şi dependințe și terenul aferent în suprafață de 1.497,60 mp.

Clădire istorică, emblemă a Clujului interbelic, hotelul Continental a fost preluat de S.C. Ardeleana S.A. în anul 2005 de la compania Continental Hotels, însă de atunci clădirea nu a primit nicio funcţiune, fiind oarecum abandonată. În perioada de boom economic clădirea a fost evaluată de experţi imobilari la 14 milioane de euro. Imobilul are aproximativ 7.200 mp  şi este compusă din parter şi trei etaje.

Hotelul Continental a fost ridicat la începutul secolului trecut după planurile arhitectului Pakey Lajos. Clădirea, construită în stil eclectic a fost amplasată pe terenul rezultat după demolarea Hotelului Naţional, o clădire cu un singur etaj, în 1894. Hotell New York, cum se numea iniţial actualul Continental, a fost centrul vieţii culturale clujene. La parterul hotelului, a funcţionat, mai bine de o jumătate de secol, cafeneaua New York, un adevărat centru al vieţii culturale şi jurnalistice din oraş.

Societatea Napocamin , noul proprietar al hotelului, are actionari romani și este specializata in producerea si comercializarea agregatelor de rau si cariera. Societatea detine cariera de exploatare piatra din Baisoara (aprox 35 km de Cluj Napoca), unde se produc si agregatele cu o statie performantă de concasare-sortare.

Hotelul, alături de alte bunuri deținute de Tamaș a fost scos la licitație după ce ”Ardeleana” a intrat în faliment. Preţul de pornire la ”prima strigare” (din luna iunie 2012) a fost fixat la 6.583.132 euro fără TVA. Printre cei interesați să cumpere hotelul a fost la un moment dat și Primăria Cluj-Napoca, însă preţul a fost considerat prea mare și situaţia judiciară a imobilului  a determinat administrația locală să refuze să-şi exercite dreptul de preempţiune care îi asigura întâietatea.

Reamintim că Dorel Tamaş a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi întocmit un ante-contract de vânzare-cumpărare a hotelului fără a avea dreptul. Afaceristul este și în acest moment urmărit internaţional pentru infracţiuni de delapidare, înşelăciune şi spălare de bani.

În Dosarul ”Continental” procurorii îl acuză pe Tamaş că în anul 2008, ajutat de avocata Doina Scutea, i-a indus în eroare pe potenţialii cumpătători ai hotelului din Cluj-Napoca, aflat în proprietatea firmei sale S.C. Ardeleana S.A., cărora le-a luat 2 milioane de euro fără să le spună că imobilul face obiectul unor solicitări de retrocedare. După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, inculpatul Dorel Tamaş şi-a însuşit 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1,48 milioane euro.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Bărbatul care a fost testat POZITIV cu COVID-19 de 42 de ori și internat de 7. A fost bolnav timp de 10 luni

Un cetățean britanic s-a infectat cu coronavirus la începutul primului val din UK, în 2020. Dar, în timp ce majoritatea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Cum arată noile trenuri care vor circula între Cluj-Napoca și Alba Iulia. Au fost aduse din Germania

În aproximativ 3 luni, primele șase automotoare diesel second-hand cumpărate din Germania de compania privată Transferoviar urmează să circule pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOLIU în media din România. Jurnalistul Florin Condurățeanu a MURIT, în urma unui stop cardio-respirator

Jurnalistul Florin Condurăţeanu s-a stins din viaţă. Acesta a suferit un şoc cardio respirator în cursul acestei zile. Doliu uriaş… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Voluntarii ASCOR Alba Iulia, MISIUNE filantropică, în satul din Alba declarat „Muzeu Viu”

ASCOR Alba Iulia, alături de câteva familii cu suflet mare, au organizat o acțiune social-filantropică având ca scop întrajutorarea mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| O furtună a DISTRUS tot ce a întâlnit în Moscova. Imagini apocaliptice din capitala Rusiei

Vremea instabilă a făcut ravagii în capitala Rusiei. O ploaie torenţială însoţită de rafale puternice de vânt s-a abătut luni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat Notele obținute de absolvenții ciclului primar la Evaluarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Coaliţia ar putea amâna înscrierea Roşiei Montane în UNESCO. Cioloş: „Premierul Cîţu ţine foarte mult la această retragere”

Tema ”Roşia Montană pe lista UNESCO” va fi discutată luni după-amiază în coaliţia de guvernare. Dacian Cioloş lasă să se… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| ICOANA Sfinții Petru şi Pavel–COLECȚIA MNUAI, LAZ, SEC–XIX (pictor Ilie Poenaru)

Despre Sfântul Petru se ştie că îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro