Rămâi conectat

Politică Administrație

Hora prieteniei româno-maghiare, la Aiud. Copii de la două grădiniţie, în costume populare, au încis jocul de Ziua Unirii, ca simbol al legăturilor de prietenie

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Hora Prieteniei 1La Aiud, ziua de 24 ianuarie, când pe cuprinsul României s-a sărbătorit „Unirea Mică”, a fost un prilej de a  demonstra dorinţa de înţelegere între două grădiniţie cu etnii diferite. De Ziua Unirii, copiii au demonstrat că prietenia nu ţine cont de etnie sau culoare.

Mărturie în acest sens stă acţiunea organizată în cadrul unui parteneriat între două grădiniţe ale municipiului : Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 Aiud şi Grădiniţa cu Program Normal nr.4 Aiud,  grădiniţe în care limbile de predare sunt diferite: română şi maghiară.

Hora încinsă vineri 23 ianuarie 2015, de către preşcolarii celor două grădiniţe partenere, este un exemplu de netăgăduit în acest sens.

Hora Prieteniei 2În dorinţa de a arăta celor prezenţi că dacă vrei se poate trăi în prietenie şi pace, cei mici şi-au prezentat reciproc costumele populare, pe care apoi le-au reprezentat prin desen, au învăţat despre simbolurile naţionale, pe care le-au redat apoi pe harta ţării, au prezentat povestea  Moş Ion Roată şi Unirea, iar la final au dansat hora unirii ca simbol al legăturilor de prietenie. Copiii au fost îndrumaţi de educatoarele Arghiuş Ioana, Gligor Daniela, Gavril Dorina, Corpodean Elisabeta, Szakacs Maria, Ferencz Elisabeta.

Colaborarea dintre cele două grădiniţe a devenit o tradiţie. În prezent se continuă un proiect de parteneriat pornit în anul 2004, care facilitează desfăşurarea unor activităţi extracurriculare comune de către copii de diferite etnii, provenind din regiuni etnoculturale şi geografice diferite.

Sunt organizate excursii, ateliere  de lucru, activităţi artistice şi recreative. Copiii lucrează împreună, participă la exerciţii de cunoaştere reciprocă, desenează, recită, cântă, dansează, învăţând astfel despre tradiţiile, obiceiurile şi cultura celorlalte grupuri etnice

„Parteneriatul stabilit după acest model a avut un impact pe termen lung: colaborările noastre  au  continuat să se dezvolte din ce în ce mai mult de la un an la altul, iar copiii şi educatoarele acestora au legat  prietenii durabile”,  a declarat  prof. Cornelia Soporan, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit nr.2 Aiud.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea