Rămâi conectat

Actualitate

Holzindustrie Schweighofer și Kronospan AMENDATE cu aproximativ 100 de milioane de lei. Greii industriei lemnului, cu puncte de lucru în Alba, sancționate de Consiliul Concurenței

Publicat

în

Holzindustrie Schweighofer și Kronospan AMENDATE cu aproximativ 100 de milioane de lei. Greii industriei lemnului, cu puncte de lucru în Alba, sancționate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței, care a pornit o anchetă în urmă cu 5 ani, a sancționat 33 de firme din industria lemnului, conform informațiilor onținute de Rise Project. Ulterior, Egger a transmis un comunicat prin intermediul căruia a încercat să clarifice cele întâmplate.

Controversata companie austriacă Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din ţară, a fost amendată pe motiv că a cartelizat piaţa lemnului. Este cea mai mare sancţiune primită până acum.

O sancţiune care se apropie de 10 milioane de euro au primit şi cei de la Kronospan Trading, iar pe locul trei se află Grupul Egger cu aproximativ 5 milioane de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Asta după ce, în 2016, Consiliul Concurenţei a început să ancheteze „înţelegerile subterane din piaţa lemnului”. Astfel a ajuns să sancţioneze 33 de companii importante, stabilind că au încălcat legislaţia în perioada 2011 – 2016.

Sancţiunile cumulate sunt de aproximativ 130 de milioane lei, adică 26,6 milioane de euro.

Companiile au fost acuzate că: „Ar fi cartelizat licitaţii şi ar fi împărţit sferele de influenţă, loturile de masă lemnoasă sau sursele de aprovizionare; ar fi traficat informaţii sensibile comercial privind necesarele de materie primă, achiziţiile de masă lemnoasă, organigrame instituţionale; ar fi neutralizat compeţiţia locală cu o putere de piaţă redusă”, potrivit informaţiilor obţinute de Rise Project.

Puţin peste o treime dintre companiile anchetate, mai exact 13, şi-au recunoscut faptele. „Cap de afiş e Holzindustrie Schweighofer: oficialii săi au recunoscut implicarea în schemele ilegale”, au menţionat cei de la RISE. Ceilalţi doi mari sancţionaţi, Kronoşpan şi Egger, sunt alte două holdinguri vieneze cu activităţi în România. Pe lista firmelor care se fac vinovate de comiterea unor ilegalităţi pe piaţa lemnului se numără şi furnizorii importanţi ai corporaţiei Schwighofer: Alredia, Explosiv Group, Silva Logistics, Silvania International, Forest Land.

În timp ce managerul Holzindustrie Schweighofer, Dan Banacu a refuzat să comenteze „anchetele în curs”, iar cei de la Kronospan au tăcut, reprezentanţii grupului Egger au declarat celor de la Rise Project că au acceptat să plătească amenda fără rezerve, pentru că „anumiţi angajaţi (…) nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurenţial” şi chiar dacă nu au fost ei iniţiatorii, „nici nu au oprit practicile în cauză”.

„Inspectorii Consiliului Concurenţei le-au explicat celor de la RISE şi cum se acţiona: „Prin împărţirea loturilor licitate şi a surselor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, înţelegerile concertate au restricţionat grav concurenţa, din perspectiva cererii manifestate pe piaţa analizată, alterând procesul competitiv în cadrul licitaţiilor”. Astfel, eliminarea competiţíei viza „adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic preţ posibil”.

“Am cooperat în cadrul acestei proceduri încă de la început şi am furnizat autorităţii de concurenţă toate informaţiile necesare pe parcursul investigaţiei”, spune Alina Chifan, Director Comercial în cadrul EGGER România.

„Ca urmare a investigaţiei, s-a constatat că anumiţi angajaţi responsabili ai companiei nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurenţial. Deşi aceşti angajaţi nu au iniţiat ei înşişi vreo încălcare a regulilor de concurenţă, nici nu au oprit practicile în cauză. De aceea, am acceptat fără rezerve să plătim această amendă.”

Ţinând totodată cont de participarea activă a EGGER România în clarificarea situaţiei, Consiliul Concurenţei a avut în vedere circumstanţe atenuante pentru reducerea nivelului amenzii.

“Faptul că EGGER are o reputaţie, recunoscută la nivel naţional (şi global), de companie ce îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile şi alte reglementări în vigoare şi că încălcările identificate ale regulilor de concurenţă sunt excepţii absolute a făcut diferenţa – o diferenţă pozitivă”, spune Alina Chifan. Aşa cum a fost stabilită de Consiliul Concurenţei, amenda este în valoare de 22,6 milioane de lei.

Potrivit Legii Concurenţei, punctul de plecare pentru calculul amenzii este reprezentat de cea mai recentă cifră de afaceri totală a companiei. Volumul mic de achiziţii care a făcut obiectul încălcării reţinute în sarcina EGGER România, a avut, de asemenea, un efect atenuant. În plus, Consiliul Concurenţei a găsit ca fiind pozitiv faptul că întreprinderea implementase, între timp, propriul program de conformare cu regulile de concurenţă, organizând sesiuni de training, de conformare cu legislaţia în materie, nu numai pentru proprii angajaţi, ci şi pentru furnizori şi alţi parteneri comerciali.

Grupul EGGER deţine din 2008 o fabrică în România, în Rădăuţi, judeţul Suceava. Fabrica are peste 850 de angajaţi. În Rădăuţi, sunt produse plăci de PAL brut şi melaminat pentru industria mobilei, precum şi plăci OSB pentru industria construcţiilor din lemn şi sectorul de retail. EGGER a investit aproximativ 500 de milioane de Euro în dezvoltarea unităţii strategice de producţie din Rădăuţi pentru a deveni o locaţie de producţie complet integrată şi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Austriecii şi-au inaugurat în 2003 prima fabrică de procesare lemn, la Sebeş, în prezenţa preşedintelui de atunci Ion Iliescu, cel care avea ca, un an mai târziu, să-l ridice pe patronul companiei – Gerald Schweighofer – în Grad de Cavaler, conferindu-i şi Ordinul Naţional „Pentru Merit”.

Compania şi-a schimbat denumirea în HS Timber Production, la finele lui 2019.

Anul trecut, un grup de parlamentari (PSD şi PNL) a încercat să elimine din Codul Silvic tocmai articolul antimonopol, dar n-a reuşit.

Ştirea privind amenzile date de Consiliul Concurenţei a invadat reţelele de socializare, iar comentariile nu s-au lăsat aşteptate. Românii consideră că amenda este „minoră, în raport cu profitul obţinut de pe urma tăierii pădurilor din România şi cu valoarea reală de sute de milioane de euro/anual a lemnului exploatat ilegal”.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Publicat

în

Adrian Câciu: „Este exclusă înghețarea pensiilor și salariilor anul acesta”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, dacă s-a discutat despre îngheţarea pensiilor şi a salariilor pentru a face o economie la bugetul de stat.

„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%. Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură. De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a explicat Câciu, potrivit Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a mai spus că eficientizarea activităţii administraţiei trebuie să plece de la atribuţii, obiective, operaţionalizarea sistemelor.

„Eficientizarea activităţii administraţiei nu trebuie să plece de la calculul cinic al sumelor de bani folosite, ci trebuie să plece de la obiective, atribuţii, necesar, operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor şi apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie. Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a transmis ministrul Finanţelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Publicat

în

Ungaria taxează companiile cu profituri mari: Încasările merg către armată şi plata energiei

Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

Viktor Orban a precizat că aceste taxe speciale se vor aplica anul acesta şi anul viitor. Băncile şi companiile care obţin profituri suplimentare în actuala situaţie dificilă în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor vor trebui să contribuie la finanţarea consolidării armatei ungare şi a plafonării preţurilor la energie pentru populaţie, a indicat el într-un mesaj video pe Facebook.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat angajamentul acestuia de a proteja familiile, pensionarii, locurile de muncă şi reducerile de preţuri la utilităţi chiar şi în situaţia de război prelungit în Ucraina vecină.

Elit - Gustul Desăvârșit

Războiul prelungit şi politica de sancţiuni a UE, care nu arată nicio îmbunătăţire, vor provoca împreună creşteri de preţuri drastice, a explicat Orban, subliniind în continuare că armata ungară trebuie consolidată fără întârziere.

Prin urmare, le cerem şi ne aşteptăm de la cei care fac profituri în exces în această situaţie de război să ajute oamenii şi să contribuie la cheltuielile de apărare ale ţării, a concluzionat Viktor Orban, care marţi a declarat starea de urgenţă din cauza conflictului armat din Ucraina. Detaliile deciziei sale anunţate acum vor fi publicate joi, notează Agerpres.

În Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.

Actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul, potrivit Bloomberg.

Președintele Ungariei, Novak Katalin, a declarat că:

„Astăzi am semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în vremurile războiului care se desfășoară în vecinătate…”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Publicat

în

A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, a încetat din viață, anunță Institutul Cantacuzino.

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, precizează Institutul Cantacuzino.

Ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele. Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori, s-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale”, potrivit sursei citate.

Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa Sylviei Hoișie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).

„Sylvia Hoișie a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003 muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat. Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”. Noi, cercetătorii de astăzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avem în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, astfel ca, munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam. Drum lin în Lumea Drepților!”, se încheie mesajul transmis de Institutul Cantacuzino.

La vârsta de 13 ani, Sylvia Hoișie, de origine evreică, a fost deportată în Transnistria.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare