Rămâi conectat

Actualitate

Harta națională a DEFICITULUI de medici. Care sunt localitățile din Alba unde nu este niciun medic de familie și unde sunt insuficienți pentru a acoperi populația

Publicat

în

Harta națională a DEFICITULUI de medici. Unde sunt localitățile din Alba unde nu este niciun medic de familie și unde sunt insuficienți pentru a acoperi populația

În urmă cu câteva zile scriam despre ignorarea unui bărbat din partea personalului medical de la Policlinica din Alba Iulia. Cu toate că, persoanele care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate pot să beneficieze de o gamă mult mai largă de servicii, în cadrul pachetului de bază, acest lucru nu este aplicabil în toate cazurile, din păcate.

Totuși, o analiză amănunțită, scoate la iveală detalii mult mai triste, decât se pare: România se numără printre țările Uniunii Europene cu cel mai mare deficit de medici și asistente medicale pe cap de locuitor.

Principalul factor, care stă la baza acestei probleme, îl reprezintă migrația din ultimii ani a personalului medical, aflat în căutare de salarii și condiții de lucru mai bune. Acest fapt are consecințe negative, putem spune chiar grave, asupra accesibilității populației României la îngrijiri medicale.

Electrica Furnizare Discount

Deficitul respectiv, precum și nevoia de medici, este mimată de Guvern, cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cu 1.020 de locuri mai mică față de cea din anul precedent, 2018, potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației. Cele mai mari scăderi, în funcție de specializare, sunt locurile pentru medicii de familie, iar 9 din 22 de specializări cosiderate deficitare au cifre de școlarizare mai mici față de anul trecut.

Astfel, în România, peste 420 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația, potrivit datelor centralizate primite de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Pe baza datelor primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dr. Catalin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea din județul Călărași și vicepreședintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a realizat o nouă hartă a localităților fără medici de familie și o nouă hartă a localităților unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie.

Care sunt localitățile din Alba unde nu este niciun medic de familie și unde sunt insuficienți pentru a acoperi populația
Din cele 424 de localități din țară, care nu au niciun medic de familie, se numără și 15 localități din județul Alba, acestea fiind:
 • Almașu Mare
 • Bucium
 • Ceru Băcăinți
 • Cut
 • Hopîrta
 • Intregalde
 • Lupșa
 • Mogoș
 • Noșlac
 • Ponor
 • Poșaga
 • Rimetea
 • Roșia de Secaș
 • Sohodol
 • Șibot
Harta localităților care nu au deloc medici de familie

De asemenea, printre cele 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația, pe lângă localitățile enumerate mai sus, se mai numără încă alte 4 localități din județul nostru, astfel, 19 localități confruntându-se cu această problemă destul de gravă. Celelalte 4 localități cu deficit de medici de familie sunt:

 • Aiud
 • Baia de Arieș
 • Blaj
 • Cugir
Harta localităților care au medici de familie insuficienți

FNPMF a prezentat date oficiale în acest sens, obținute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din acestea rezultând că, însumat, 1.522 de localități din România au lipsă completă sau deficit de medici de familie:

 • 424 de localități nu au niciun medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul de locuitori, 472 de medici de familie.
 • 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Practic, în aceste localități e nevoie de încă 1.693 de medici de familie.

Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu responsabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publică astăzi această hartă, realizată prin eforturile colegului nostru, cu speranța că peste alți 4 ani situația nu se va înrăutăți în continuare” au declarat medicii de familie, potrivit Hotnews.

Pentru examenul de rezidențiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare. Ordinul de ministru nu este încă în vigoare.

Este o realitate foarte tristă, care, din păcate, ne prezintă încă o dată marile lacune prezente în țara noastră, care sunt ignorate sau mușamalizate de către clasa politică din România.

Publicitate

Actualitate

Lista medicilor de familie care fac teste rapide pentru COVID-19. Cabinetele din Alba

Publicat

în

Lista medicilor de familie din România unde se pot face teste rapide pentru depistarea COVID-19. Cabinetele din Alba

Peste 3.800 de medici familie au încheiat contracte pentru testarea în cabinete pentru depistarea COVID-19 la toți pacienții care se încadrează în definițiile de caz ale INSP.

Potrivit Ministerului Sănătății, lista cabinetelor de medicina de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate este publică, începând de astăzi. Lista poate fi descărcată de:

  AICI

Ea este actualizată permanent.

Electrica Furnizare Discount

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila consideră că testarea la medicul de familie reprezintă soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.

Ministrul Sănătății a transmis mulțumiri medicilor de familie pentru implicare și i-a încurajat sa participe în număr cât mai mare la efortul național de control al pandemiei și de reducere a numărului de cazuri grave și decese, „care se poate realiza numai prin solidaritate și profesionalism”.

Citește mai mult

Actualitate

VREMEA pe 7 zile în România. Prognoza METEO pentru săptămâna 24-30 ianuarie 2022: Ger de până la -15 grade și șanse reduse de precipitații, la nivel național

Publicat

în

Cum va fi VREMEA  în următoarele 7 zile în România. Prognoza METEO pentru săptămâna 24-30 ianuarie 2022: Temperaturi scăzute și șanse reduse de precipitații, la nivel național

În săptămâna 24-30 ianuarie 2022, temperaturile vor fi scăzute, sub cele specifice acestei perioade, iar șansele de precipitații sunt reduse.

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și în extremitatea de sud-est a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane. În restul teritoriului, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Citește și: 24 ianuarie 2022, MICA UNIRE, zi liberă – românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române de la 1859

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Electrica Furnizare Discount

„Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât să consemnăm valori spre minus 14 – minus 15 grade Celsius în zonele depresionare. Vântul va sufla tare în zona montană cu rafale de 80-100 de km/h la altitudini mari, unde zăpada va fi viscolită, și, nu în ultimul rând, este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ninsoare, predominant în zonele intracarpatice.

Și în celelalte zone, mai ales în Banat, în nordul Moldovei, în Crișana, este posibil să consemnăm ninsori. Ne așteptăm să vedem și în partea de sud, sud-est a țării precipitații la început sub formă de ploaie. Însă, în funcție de evoluția datelor meteorologice, vom consemna informațiile la momentul respectiv.

Deocamdată, o perioadă mai rece, cu nopți geroase și dimineți geroase, în special în partea de vest, nord-vest, nord, nord-est a țării, precum și în zona centrală, acolo unde, nu numai în zonele depresionare la acest sfârșit de săptămână și începutul săptămânii viitoare este posibil să consemnăm valori sub -10 grade Celsius, ci cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord să avem ninsori”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Citește mai mult

Actualitate

La gradul de transmisibilitate, este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron

Publicat

în

La gradul de transmisibilitate, este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu s-a vaccinat, să nu se infecteze cu tulpina Omicron, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate al acestei tulpini.

Citește și: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent… Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate.

Electrica Furnizare Discount

Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, informează News.ro.

Rafila susţine că se poate întâmpla ca o persoană nevaccinată să nu contracteze tulpina Omicron „doar în mici comunităţi izolate, care nu au avut contact cu acest virus”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare