Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Harta națională a DEFICITULUI de medici. Care sunt localitățile din Alba unde nu este niciun medic de familie și unde sunt insuficienți pentru a acoperi populația

Darius BUZGURE

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Harta națională a DEFICITULUI de medici. Unde sunt localitățile din Alba unde nu este niciun medic de familie și unde sunt insuficienți pentru a acoperi populația

În urmă cu câteva zile scriam despre ignorarea unui bărbat din partea personalului medical de la Policlinica din Alba Iulia. Cu toate că, persoanele care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate pot să beneficieze de o gamă mult mai largă de servicii, în cadrul pachetului de bază, acest lucru nu este aplicabil în toate cazurile, din păcate.

Totuși, o analiză amănunțită, scoate la iveală detalii mult mai triste, decât se pare: România se numără printre țările Uniunii Europene cu cel mai mare deficit de medici și asistente medicale pe cap de locuitor.

Principalul factor, care stă la baza acestei probleme, îl reprezintă migrația din ultimii ani a personalului medical, aflat în căutare de salarii și condiții de lucru mai bune. Acest fapt are consecințe negative, putem spune chiar grave, asupra accesibilității populației României la îngrijiri medicale.

Deficitul respectiv, precum și nevoia de medici, este mimată de Guvern, cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cu 1.020 de locuri mai mică față de cea din anul precedent, 2018, potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației. Cele mai mari scăderi, în funcție de specializare, sunt locurile pentru medicii de familie, iar 9 din 22 de specializări cosiderate deficitare au cifre de școlarizare mai mici față de anul trecut.

Astfel, în România, peste 420 de localități din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 de localități au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația, potrivit datelor centralizate primite de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Pe baza datelor primite de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dr. Catalin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea din județul Călărași și vicepreședintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a realizat o nouă hartă a localităților fără medici de familie și o nouă hartă a localităților unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie.

Care sunt localitățile din Alba unde nu este niciun medic de familie și unde sunt insuficienți pentru a acoperi populația
Din cele 424 de localități din țară, care nu au niciun medic de familie, se numără și 15 localități din județul Alba, acestea fiind:
  • Almașu Mare
  • Bucium
  • Ceru Băcăinți
  • Cut
  • Hopîrta
  • Intregalde
  • Lupșa
  • Mogoș
  • Noșlac
  • Ponor
  • Poșaga
  • Rimetea
  • Roșia de Secaș
  • Sohodol
  • Șibot
Harta localităților care nu au deloc medici de familie

De asemenea, printre cele 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația, pe lângă localitățile enumerate mai sus, se mai numără încă alte 4 localități din județul nostru, astfel, 19 localități confruntându-se cu această problemă destul de gravă. Celelalte 4 localități cu deficit de medici de familie sunt:

  • Aiud
  • Baia de Arieș
  • Blaj
  • Cugir
Harta localităților care au medici de familie insuficienți

FNPMF a prezentat date oficiale în acest sens, obținute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din acestea rezultând că, însumat, 1.522 de localități din România au lipsă completă sau deficit de medici de familie:

  • 424 de localități nu au niciun medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul de locuitori, 472 de medici de familie.
  • 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Practic, în aceste localități e nevoie de încă 1.693 de medici de familie.

Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu responsabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publică astăzi această hartă, realizată prin eforturile colegului nostru, cu speranța că peste alți 4 ani situația nu se va înrăutăți în continuare” au declarat medicii de familie, potrivit Hotnews.

Pentru examenul de rezidențiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare. Ordinul de ministru nu este încă în vigoare.

Este o realitate foarte tristă, care, din păcate, ne prezintă încă o dată marile lacune prezente în țara noastră, care sunt ignorate sau mușamalizate de către clasa politică din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ciclonul care a provocat distrugeri în Europa se îndreaptă spre România: Vremea urmează să se înrăutățească

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ciclonul care a provocat distrugeri în Europa se îndreaptă spre România: Vremea urmează să se înrăutățească Luna mai se caracterizează printr-o vreme extrem de schimbătoare, atât în România, cât și în restul Europei. Conform specialiștilor în meteorologie, ciclonul care a provocat distrugeri în Italia urmează să afecteze și România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea