Haos în sistemul medical românesc: Raportul Curții de Conturi arată haosul și lipsa de viziune în alocarea fondurilor
Haos în sistemul medical românesc: Raportul Curții de Conturi arată haosul și lipsa de viziune în alocarea fondurilor
Majoritatea unităților spitalicești din România își desfășoară activitatea în clădiri construite în perioada 1900-1970, cu 68 dintre acestea ocupând imobile edificate înainte de anul 1900.
În plus, potrivit unui raport al Curții de Conturi, mai puțin de jumătate (46%) dintre spitale dispun de echipamente de imagistică medicală, precum tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică nucleară (RMN).
Curtea de Conturi recomandă adoptarea unor măsuri pentru reducerea discrepanțelor regionale în ceea ce privește numărul de medici raportat la populație și necesitățile de sănătate. De asemenea, se sugerează implementarea unor politici de flexibilizare a personalului și stimularea performanței prin introducerea unor criterii de performanță, stabilite după evaluarea spitalelor din sistemul public național.
Raportul Curții de Conturi evidențiază nevoia de dezvoltare a unui plan anual de recrutare a personalului medical, elaborarea unor politici de personal eficiente și durabile, precum și definirea unui plan de formare și dezvoltare profesională. În ceea ce privește infrastructura, se recomandă analiza soluțiilor pentru modernizarea clădirilor vechi și instituirea de standarde comune pentru spitale.
Citește și: Indemnizația de handicap 2024: Persoanele cu dizabilități grave vor primi mai mulți bani de la stat
Cu privire la finanțarea spitalelor, raportul subliniază o fragmentare a surselor de finanțare, generând lipsă de claritate în privința alocării fondurilor pentru dezvoltarea sistemului sanitar. De asemenea, se evidențiază neajunsurile în ceea ce privește actualizarea tarifelor decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și subfinanțarea sistemului medical.
Sursa: g4media.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]