Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul schimbă regulile care pun pe drumuri românii: ACTELE care vor fi eliminate prin Ordonanța debirocratizării

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

ciolosPremierul Dacian Cioloș a anunțat marți, 28 iunie, în ședința de Guvern, că va elimina, prin ordonanță de urgență, o serie de proceduri birocratice care îi pun pe drumuri în mod inutil pe cetățeni. Astfel, vor dispărea copia legalizată la notar, funcționarii de la ghișeu fiind de acum cei care vor face legalizarea conform cu originalul, iar cazierul judiciar va fi solicitat doar între instituții. Totodată, românii vor putea trimite copiile cărților de identitate și prin e-mail, a spus Cioloș la începutul ședinței de Guvern. Acesta a mai spus că românii își vor putea plăti cu cardul taxele la ANAF.

„În primul rând, cazierul judiciar se va solicita doar între instituții, deci circa 2,5 milioane de drumuri la Poliție pentru a ridica un cazier judiciar vor fi eliminate, pentru că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar vor putea să solicite direct la Poliție, fără să ceară cetățeanului să treacă de la un ghișeu la altul și să ia o hârtie să o ducă la alt ghișeu.

Apoi, copiile după buletin care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate și trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente și hârtii deplasate la o instituție sau alta. Se vor elimina copiile legalizate pentru furnizarea serviciilor publice, instituțiile care vor cere astfel de copii după anumite documente vor putea să le legalizeze conform cu originalul pe loc. La ridicarea buletinului și a pașaportului, cetățenii vor plăti o singură taxă și într-un singur loc, nu vor mai trebui să plătească diferite taxe la diferite instituții. Și celebrele adeverințe de venit pentru înscrierea la șomaj vor fi eliminate”, declara premierul luni, cu o zi înainte ca ordonanța să ajungă pe masa Guvernului.

În luna februarie, Guvernul Cioloș anunța începerea unui proiect masiv de debirocratizare, cunoscut sub numele de Comisia de tăiat hârtii. În cadrul acestuia, cetățenii au putut semnala pe o platformă, www.maisimplu.gov.ro, toate actele și procedurile birocratice care le consumă fără sens timpul și banii. Însă după ce lista cu hârtii ce trebuie să dispară din relația stat cetățean a fost făcută, lucrurile au stagnat, a explicat pentru Republica.ro Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, unii dintre inițiatorii proiectului de debirocratizare. „Foarte pe scurt povestea a fost așa. Am lansat acea platformă, reacția societății a fost extraordinară. Ce am sperat eu a fost să se vadă în sistem, să fie un fel de analiză de sine în sistem, care nu s-a manifestat. Am pierdut câteva luni în discuții exasperante cu șefi de instituții”, povestea Ghinea. După luni întregi de dialoguri lipsite de rezultat cu instituțiile statului, acesta s-a gândit la o schimbare de strategie. „Am avut o discuție cu premierul Cioloș în care am spus că această abordare nu merge. Singura abordare pe care o recomand eu este să facem de sus în jos, cu forța și într-un fel de Blitz Krieg. Printr-un pachet legislativ care să taie majoritatea hârtiilor semnalate de cetățeni pe maisimplu.gov.ro.”, spunea ministrul Fondurilor Europene la jumătatea lunii iunie.

Astfel a apărut proiectul de ordonanță care își propune reducerea birocrației ce a ajuns marți pe masa Guvernului. „Am început să lucrez cu o colegă de la Cancelarie la acest pachet legislativ, pe care l-am scris cum am dori noi să se întâmple. În care am luat fiecare doleanță legitimă a cetățenilor de pe platforma maisimplugov.ro și am scris ce ar trebui să se întâmple ca ea să se îndeplinească”, a spus Ghinea.

sursa:republica.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea