Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul României nu are bani să susțină organizarea Zilei Naționale la Alba Iulia?

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Festivitățile de la Alba Iulia pentru cea mai importantă sărbătoare a românilor – 1 Decembrie, ar putea fi cele mai ”sărace” din ultimii ani, dacă se confirmă faptul că, în premieră, Guvernul României nu va aloca bani în acest an pentru organizarea evenimentului.

În urmă cu aproape două săptămâni Instituția Prefectului – Județul Alba a întocmit și trimis la Guvern proiectul de Hotărâre prin care să se acorde în acest an 1,2 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor pentru sărbătorirea Zilei Naționale, însă până la această dată nu s-a primit niciun răspuns oficial, în condițiile în care subiectul a fost discutat în Ședința de Guvern de ieri (20 noiembrie) și au fost deja alocați 400.000 de lei pentru parada militară ce se va desfășura la București.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba deocamdată nu se poate spune cu certitudine ce sumă va fi alocată însă programul manifestărilor este în curs de definitivare: ”Noi suntem încă în discuții cu Guvernul referitor la suma ce va fi alocată. Precizăm că s-a ținut cont de faptul că manifestările coincid în acest an cu campania electorală și dorim ca această sărbătoare să nu fie exploatată electoral”, a spus Ada Rus, purtătorul de cuvânt al instituției.

Pe de altă parte reprezentanții Primăriei Alba Iulia – unul dintre organizatorii principali ai manifestărilor spun că este pentru prima dată de când se desfășoară Serbările în ”Capitala Marii Uniri” când nu există certitudini în privința posibilității organizării în condiții optime a evenimentului.

Există motive să credem că acești bani nu vor fi alocați. Suntem într-o mare dilemă. Este primul an în care ne aflăm într-o intersecție și nu știm pe care drum să mergem. Suntem pe jumătate pregătiți de sărbătoare și pe jumătate pregătiți să plângem pentru reproșurile pe care ni le va face o țară întreagă, având în vedere că Alba Iulia este, de Ziua Națională, destinația de suflet pentru mii de români”, a declarat Mihai Coșer, purtător de cuvânt al administrației locale care a precizat că deja este foarte târziu din punct de vedere organizatoric având în vedere că până la marea sărbătoare mai sunt numai 9 zile și nimeni nu știe pe ce fonduri se poate baza.

De asemenea, surse din zona politică spun că inclusiv liderii PSD Alba au intervenit direct la primul ministru Victor Ponta pentru a solicita banii necesari astfel încât sărbătoarea să se desfășoare cel puțin la nivelul celei de anul trecut, însă răspunsul ar fi fost: ”Nu sunt bani!”.

Reamintim că pentru Serbările Unirii de anul trecut Guvernul a alocat (în data de 9 noiembrie 2011!) suma de 800.000 de lei ce a fost împărţită în mod egal între Primăria Alba Iulia şi Instituţia Prefectului Alba, astfel încât nici bugetul local şi nici cel judeţean nu au fost foarte afectate iar acum doi ani. Cu banii primiți administrația locală a acoperit cheltuielile cu concertele deosebit de apreciate de public (Zdob şi Zdub, Holograf, „Mozart Rocks”, „Opera Grup Project”), cazarea și masa artiștilor, focul de artificii, serviciile de salubrizare în zona evenimentelor, decorarea şi pavoazarea oraşului, promovarea evenimentului etc. iar prefectura a plătit masa populară, o parte din cheltuielile de organizare a ”Congresului Spiritualității Românești”, cheltuielile cu spectacolul folcloric din data de 1 Decembrie și cheltuielile cu alte evenimente culturale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea