Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul României nu are bani să susțină organizarea Zilei Naționale la Alba Iulia?

Publicat

în

Festivitățile de la Alba Iulia pentru cea mai importantă sărbătoare a românilor – 1 Decembrie, ar putea fi cele mai ”sărace” din ultimii ani, dacă se confirmă faptul că, în premieră, Guvernul României nu va aloca bani în acest an pentru organizarea evenimentului.

În urmă cu aproape două săptămâni Instituția Prefectului – Județul Alba a întocmit și trimis la Guvern proiectul de Hotărâre prin care să se acorde în acest an 1,2 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor pentru sărbătorirea Zilei Naționale, însă până la această dată nu s-a primit niciun răspuns oficial, în condițiile în care subiectul a fost discutat în Ședința de Guvern de ieri (20 noiembrie) și au fost deja alocați 400.000 de lei pentru parada militară ce se va desfășura la București.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba deocamdată nu se poate spune cu certitudine ce sumă va fi alocată însă programul manifestărilor este în curs de definitivare: ”Noi suntem încă în discuții cu Guvernul referitor la suma ce va fi alocată. Precizăm că s-a ținut cont de faptul că manifestările coincid în acest an cu campania electorală și dorim ca această sărbătoare să nu fie exploatată electoral”, a spus Ada Rus, purtătorul de cuvânt al instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte reprezentanții Primăriei Alba Iulia – unul dintre organizatorii principali ai manifestărilor spun că este pentru prima dată de când se desfășoară Serbările în ”Capitala Marii Uniri” când nu există certitudini în privința posibilității organizării în condiții optime a evenimentului.

Există motive să credem că acești bani nu vor fi alocați. Suntem într-o mare dilemă. Este primul an în care ne aflăm într-o intersecție și nu știm pe care drum să mergem. Suntem pe jumătate pregătiți de sărbătoare și pe jumătate pregătiți să plângem pentru reproșurile pe care ni le va face o țară întreagă, având în vedere că Alba Iulia este, de Ziua Națională, destinația de suflet pentru mii de români”, a declarat Mihai Coșer, purtător de cuvânt al administrației locale care a precizat că deja este foarte târziu din punct de vedere organizatoric având în vedere că până la marea sărbătoare mai sunt numai 9 zile și nimeni nu știe pe ce fonduri se poate baza.

De asemenea, surse din zona politică spun că inclusiv liderii PSD Alba au intervenit direct la primul ministru Victor Ponta pentru a solicita banii necesari astfel încât sărbătoarea să se desfășoare cel puțin la nivelul celei de anul trecut, însă răspunsul ar fi fost: ”Nu sunt bani!”.

Reamintim că pentru Serbările Unirii de anul trecut Guvernul a alocat (în data de 9 noiembrie 2011!) suma de 800.000 de lei ce a fost împărţită în mod egal între Primăria Alba Iulia şi Instituţia Prefectului Alba, astfel încât nici bugetul local şi nici cel judeţean nu au fost foarte afectate iar acum doi ani. Cu banii primiți administrația locală a acoperit cheltuielile cu concertele deosebit de apreciate de public (Zdob şi Zdub, Holograf, „Mozart Rocks”, „Opera Grup Project”), cazarea și masa artiștilor, focul de artificii, serviciile de salubrizare în zona evenimentelor, decorarea şi pavoazarea oraşului, promovarea evenimentului etc. iar prefectura a plătit masa populară, o parte din cheltuielile de organizare a ”Congresului Spiritualității Românești”, cheltuielile cu spectacolul folcloric din data de 1 Decembrie și cheltuielile cu alte evenimente culturale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Publicat

în

FOTO| 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă au deraiat. Care a fost cauza

Circulația feroviară pe relația Pașcani – Iași este întreruptă, după ce între stațiile Sârca – Podu Iloaiei au deraiat 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă, transmite CFR SA.

Trenul s-a rupt și 11 vagoane au sărit de pe șine, arată sursa citată, potrivit căreia trenul se întorcea din Portul Constanța, unde dusese cereale din Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații disponibile, deraierea a fost provocată de starea proastă a infrastructurii feroviare din zonă, dar este posibilă și o defecțiune la vagoanele de fabricație sovietică.

Ce spune CFR despre trenul deraiat la Iași

Potrivit CFR, deraierea vagoanelor de marfă ucrainene afectează și traficul de călători.

”Din garnitură, care avea în compunere 32 de vagoane goale, au deraiat 11 vagoane pe firul II de circulație, firul I fiind închis pentru lucrări programate.

În urma deraierii celor 11 vagoane au fost rupți și 7 stâlpi de înaltă tensiune, care asigurau alimentarea cu energie electrică a liniei de contact.

Precizăm faptul că, pentru menținerea continuității traficului de călători, SRCF Iași va pune la dispoziția călătorilor mijloace auto, pe distanța Podu Iloaiei – Târgu Frumos.

Această măsură va fi menținută până la restabilirea traficului pe intervalul de stații afectat de deraiere.

Vă informăm, de asemenea, că personalul de specialitate al SRCF Iași va asigura tot suportul tehnic necesar operatorului privat pentru ridicarea, repunerea pe șină a vagoanelor deraiate și retragerea/scoaterea acestora din gabarit”, a transmis CFR.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Publicat

în

Ajutorul financiar de 700 de lei, pentru pensionarii cu venituri mici, va fi acordat odată cu pensia. Când va fi demarată efectuarea plăților

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat faptul că taloanele de pensie aferente lunii iunie, care conțin ajutorul financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2.000 de lei, au început să fie tipărite, urmând ca vineri să fie demarată și efectuarea plăților.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei, potrivit Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie. Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.

Executivul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, care stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acest tip de tichete vor putea fi achiziționate atât pe suport electronic, prin crearea unui cont online în vederea înregistrării în platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, cât şi pe suport de hârtie.

Tichetul de activităţi casnice va conține rubrici speciale destinate informațiilor referitoare la identificarea beneficiarului și a prestatorului casnic, date referitoare la valabilitatea tichetului, precum şi elemente de siguranță obligatorii. Formatul propus de normele metodologice pentru tichetele în format fizic va fi avut în vedere la încheierea contractului de tipărire.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| 16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Publicat

în

16 iulie: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, anunță un SPECTACOL pentru fanii săi

Celebrul cascador Lae Dreghici a anunțat că va participa la un spectacol în data de 16 iulie, unde va putea vi revăzut de către fani.

„E timpul să revenim la promisiunile făcute;
,, ANIVERSARE CU CASCADE”!

Locul acestui SPECTACOL, va fi la Oarda de Sus, între păduri, cunoscut de mulți dintre dumneavoastră, pentru că am dat 3 spectacole asemănătoare, cu ceva timp în urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Lae Dreghici, celebrul cascador albaiulian, împlinește astăzi 70 de ani

Data acestei ,,ANIVERSĂRI” este
16 – IULIE – 2022

O să revin cu detali, cum puteți ajunge în zonă”, a scris cascadorul, pe contul său de socializare.

„Dragi prieteni, vă salut cu drag. După cum vedeți sunt la locul meu de joacă.

Aici o să ne întâlnim cu toții, aici va fi „Aniversarea cu cascade”, alături de invitații speciali, Mihai Stoichescu și Cosmin Pădureanu.

După cum ați văzut, platoul de cascade este pregătit, drumul este foarte bine pregătit, așa că vă aștept cu mare drag.

Amănunte o să vă dau pe parcurs. Vă mulțumesc frumos și vă urez, de pe acuma, vizionare plăcută, să aniversăm împreună”, a transmis Lae Dreghici.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare