Guvernul României a aprobat Programul de iarnă 2017-1018 în domeniul energetic
Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Energiei, Programul de iarnă în domeniul energetic. Acesta se adresează tuturor producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile și se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 — 31 martie 2018.
Practic, prin Programul aprobat miercuri, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare.
Precizăm că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Națională de Prognoză și Dispecerul Energetic Național, precum și cele ale Administrației Naționale de Meteorologie și ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor.
Astfel, după analiza tuturor informațiilor livrate de aceste instituții, a fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creștere medie a consumului de energie electrică de 1,1% față de Programul de iarnă anterior (2016-2017). Pornind de la aceleași date, estimăm pentru perioada de iarnă o producție de 23,5 TWh de energie electrică și 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică.
Pentru asigurarea condițiilor în vederea producerii acestor cantități, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin Program sunt următoarele:
Combustibil/apă
— Lignit în centrale — mii tone 1.309 (din care 1.000 la CEO)
— Lignit depozitat în carierele CE Oltenia — mii tone 500
— Huilă (Hunedoara și Iași) — mii tone 332
— Păcură — mii tone 25,9
— Volum de apă în lacuri — mil. mc 1.656
— Energie electrică echivalentă în lacuri — mii MWh 1.600
— Stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 — mil. mc 2.200
Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referință, precum și de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie — martie pornesc de la 280 MW și ajung până la 915 MW putere medie.
Conform documentului aprobat astăzi, se va constitui Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Apelor și Pădurilor, operatorilor din sectorul energie și gaze, precum și din partea Ministerului Transportatorilor și a CFR Marfă în calitate de invitați.
Biroul de presă al Guvernului
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]